Σαρώνουν οι γαλάζιοι υποψήφιοι στις περιφέρειες της χώρας – Τι δείχνουν οι μετρήσεις



Καμπανάκι» για την ενδεχόμενη πολιτική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές έχει χτυπήσει στην Κουμουνδούρου και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είναι υπαρκτό πλέον το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει με «δικούς» του υποψηφίους μόλις μία ή ακόμα και καμία από τις 13 περιφέρειες.

Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται πάλι σκέψεις για μετατόπιση των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε ο πρώτος γύρος να γίνει στις 19 Μαΐου (και όχι στις 26) και ο δεύτερος στις 26 (και όχι στις 2 Ιουνίου). Ετσι, ο δεύτερος γύρος θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές, που λογικά θα κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα, και θα περάσει πιο «χαμηλά» η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η επικράτηση της Ν.Δ., που μπορεί να κερδίσει ακόμα και 10 περιφέρειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, έχει διαχωρίσει τις δημοτικές από τις περιφερειακές εκλογές, με τις τελευταίες να έχουν «ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, συνεχίζει τις περιοδείες του για στήριξη των υποψήφιων περιφερειαρχών.

Την Κυριακή μιλά σε συγκέντρωση στον Βόλο, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το Νότιο Αιγαίο.

Μετρήσεις

Το τοπίο στις 13 περιφέρειες, σύμφωνα με πληροφορίες από τις μετρήσεις που έχουν τρέξει το τελευταίο διάστημα, έχει ως εξής: Στην Αττική, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, έχει ξεκάθαρο προβάδισμα από τον πρώτο γύρο και θα κερδίσει την περιφέρεια στον δεύτερο γύρο, όπου μάλλον θα αντιμετωπίσει τη νυν περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, με τον Γιάννη Σγουρό να έχει ωστόσο πιθανότητες να μπει εκείνος στον β’ γύρο.

Στην Κεντρική Μακεδονία θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επικράτηση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, που ίσως να καταφέρει να κερδίσει από τον πρώτο κιόλας γύρο. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο και εκεί θα αντιμετωπίσει ή τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη, ή τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Κατσιμίγα, έναν άνθρωπο με μακρά πορεία στο ΠΑΣΟΚ.

Στη Δυτική Μακεδονία, ο βουλευτής Κοζάνης της Ν.Δ., Γιώργος Κασαπίδης, θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον περιφερειάρχη, Θεόδωρο Καρυπίδη, και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο πρώτος θα κερδίσει τη μάχη.

Νικητής εκτιμάται ότι θα είναι ο υποψήφιος της Ν.Δ. και στην Ηπειρο, με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη να χάνει ορισμένους πόντους από τον «αντάρτη» Σπύρο Ριζόπουλο, αλλά να διασφαλίζει την επικράτησή του στον δεύτερο γύρο.

Στη Θεσσαλία, ο περιφερειάρχης και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, θα αντιμετωπίσει, όπως και το 2014, τον Νίκο Τσιλιμίγκα, που πλέον εκτός από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ παρ’ όλα αυτά αναμένεται να επικρατήσει εκ νέου. «Ντέρμπι» προβλέπεται στα Ιόνια Νησιά, όπου η πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα αναμετράται με τον νυν περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και έχει να αντιμετωπίσει και το «αντάρτικο» του πρώην περιφερειάρχη, Σπύρου Σπύρου.

Προβάδισμα και «κλειδί» νίκης

Ο Κώστας Μπακογιάννης αποχωρεί από τη Στερεά Ελλάδα για να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας και το χρίσμα της Πειραιώς έχει λάβει ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός, ένα στέλεχος της νέας γενιάς. Στον δεύτερο γύρο έχει προβάδισμα για τη νίκη, ανεξάρτητα από το αν ο αντίπαλός του θα είναι ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή ή ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.

Δύσκολες περιφέρειες παραδοσιακά για τη Νέα Δημοκρατία είναι η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη. Ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, έχει προβάδισμα νίκης, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ αντιδρά στη στήριξή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που οδηγεί σε αποσυσπείρωση του συνδυασμού του. Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης της Ν.Δ. είναι μία νέα υποψηφιότητα με χαρακτηριστικά ανανέωσης, που χρειάζεται να αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική για να πετύχει τη νίκη.

Στη Δυτική Ελλάδα ένα από τα σημεία-κλειδιά είναι ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Σπηλιόπουλος, πρώην βουλευτής και υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Αν προτιμήσει τον Νεκτάριο Φαρμάκη, μία ακόμα υποψηφιότητα της Ν.Δ. από τη νέα γενιά, ενισχύει τις πιθανότητες της Ν.Δ. να κερδίσει και αυτή την περιφέρεια απέναντι στον σημερινό περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Πέτρος Τατούλης διεκδικεί τρίτη θητεία, χωρίς κομματική στήριξη αυτήν τη φορά. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, θα επικρατήσει του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Δέδε, και ο δεύτερος γύρος αναμένεται να κριθεί στο νήμα, με τον υποψήφιο της Ν.Δ. να έχει σημαντικές πιθανότητες.

Στο Βόρειο Αιγαίο, η Χριστιάνα Καλογήρου ενδέχεται στον δεύτερο γύρο να αντιμετωπίσει τον «αντάρτη» της Ν.Δ. Κώστα Μουτζούρη, με τη νυν περιφερειάρχη να έχει το προβάδισμα, ενώ στο Νότιο Αιγαίο ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έχει στις δημοσκοπήσεις καθαρό προβάδισμα απέναντι στον Μανώλη Γλυνό, τον οποίο στηρίζουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/3/2019

Πηγή: parapolitika.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.