Άνοιξαν οι δηλώσεις συμμετοχής για την Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης #giaprak(s)i με συμμετέχοντες νέους από 17 έως 23 ετών



– 10+1 χρήσιμες πληροφορίες για την προσομοίωση

Ο Δήμος Κοζάνης προχωρά στην διοργάνωση της πρώτης Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου με συμμετέχοντες νέους από 17 έως 23 ετών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μέχρι τις 27/2/2019 στην σελίδα http://www.cityofkozani.gov.gr/web/guest/prosomoiosi

10+1 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ

1. Περί τίνος πρόκειται;
Οι προσομοιώσεις δημοτικού συμβουλίου είναι ένας θεσμός, ο οποίος βοηθά τους συμμετέχοντες σε αυτόν να κατανοήσουν τόσο τους κανόνες διεξαγωγής των συνεδριάσεων, όσο και τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, δίνει την ευκαιρία στους νέους να ασχοληθούν με κρίσιμα ζητήματα του τόπου στον οποίο προσομοιώνεται το Δημοτικο Συμβούλιο, να τα κατανοήσουν και να παραθέσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους για αυτά.

2. Στην Κοζάνη…
Για πρώτη φορά διοργανώνεται η Προσοίωση Δημοτικού Συμβουλίου, που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται και προβληματίζονται για τα ζητήματα του τόπου μας.

3. Γιατί να συμμετάσχω;
Συχνά οι νέοι άνθρωποι, ενώ προβληματίζονται για τα κοινά, αποστασιοποιούνται από αυτά επειδή θεωρούν ότι δε θα ακουστούν, ότι δε θα γίνουν αποδεκτές οι απόψεις τους, ότι όλα αυτά αποτελούν ενασχόληση των αιρετών πολιτών. Η προσομοίωση δίνει την ευκαιρία της ενεργητικής συμμετοχής, της εφαρμογής της θεωρίας στην πράξη, της εκμάθησης των θεσμών. Πέρα από αυτό, δίνει το έναυσμα της κοινωνικοποίησης με νέους ανθρώπους, της ανταλλαγής απόψεων, του γόνιμου διαλόγου.

4. Πότε θα πραγματοποιηθεί η Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου και που θα διεξαχθεί;
Η Προσομοίωση θα λάβει χώρα στις 23 και 24 Μαρτίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζανης «ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ».

5. Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι νέοι (μαθητές και φοιτητές) από 17 έως 23 ετών που έλκουν την καταγωγή τους ή διαμένουν απλώς στο Δήμο Κοζάνης.

6. Ποιους ρόλους θα προσομοιώσουν οι συμμετέχοντες;
Διαθέσιμες θέσεις προς προσομοίωση είναι εκείνες του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, των Δημοτικών Συμβούλων καθώς και της Δημοσιογραφικής Ομάδας. Πολύ πιθανόν να προσομοιωθούν βάσει των αναγκών της Προσομοίωσης και ρόλοι- «έκπληξη».

7. Τι θα συζητήσουν οι συμμετέχοντες;
Τα θέματα προς συζήτηση θα αφορούν κατά βάση γενικότερα θέματα που απασχολούν το Δήμο Κοζάνης και τα οποία επιδέχονται συζήτηση. Θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα…
8. Θα υπάρχουν Δημοτικές Παρατάξεις (Ολομέλεια και Επιτροπές );
Οι Δημοτικές Παρατάξεις θα είναι ιδεατές και όχι υπαρκτές. Το προφίλ τους αναμένεται να ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα…

9. Υπάρχει Κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου;

Η Προσομοίωση θα λειτουργήσει με βάση τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του, ο οποίος είναι διαθέσιμος στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.cityofkozani.gov.gr/web/guest/pressrelease?p_p_id=bs_news&p_p_action=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2_bottomLeft&p_p_col_pos=4&p_p_col_count=7&_bs_news_struts_action=%2Fext%2Fnews%2Fload&_bs_news_mainid=26193&_bs_news_loadaction=view&_bs_news_redirect=%2Fweb%2Fguest%2Fhome

10. Πως μπορώ να συμμετάσχω στην Προσομοίωση;

Οι αιτήσεις θα είναι διαθέσιμες προς υποβολή από την Τετάρτη 13/02/2019 και ένα διάστημα δύο εβδομάδων, θα παραμείνουν ανοικτές. Από τη στιγμή που θα λήξει η προθεσμία υποβολής τους (Τετάρτη 27/02/2019, ώρα 23.59’ ), θα υπάρξει συνολική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων, η οποία θα οδηγήσει στην τελική επιλογή των θέσεων-«ρόλων» που θα αναλάβει ο κάθε συμμετέχων, ανάλογα με την ηλικία, την εμπειρία του και το γράμμα κινήτρου που θα έχει συμπληρωθεί στην αίτηση.

Φυσικά, για όλο το διάστημα μέχρι την προσομοίωση θα υπάρξει αναλυτική καθοδήγηση από την Οργανωτική Επιτροπή προς τους συμμετέχοντες.

ΜΙΑ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας την καλή σας διάθεση και την όρεξη για γόνιμους διαλόγους με νέες απόψεις, νέες ιδέες, καθώς ένα υπέροχο και αλλιώτικο διήμερο σας περιμένει. Αυτά και άλλα πολλά μόνο #giaprak(s)i!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.