Ιστορική μέρα για τους Έλληνες της Μασσαλίας: Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας του Ήρωα Παύλου Μελά και αποκάλυψης του πιστοποιητικού βάπτισης του

Στις 13 Ιανουαρίου 2019 οι Έλληνες της Μασσαλίας με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια, εγκαινίασαν την αναμνηστική πλάκα του Παύλου Μελά, Ηρωα του Μακεδονικού Αγώνα και αποκάλυψαν το πιστοποιητικό βάπτισης το οποίο φυλάσσεται στα αρχεία της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου. Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα στην εκκλησία, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Γαλλίας Εμμανουήλ.

Πριν από τα εγκαίνια, ο Αρχιεπίσκοπος Εμμανουήλ, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα σημεία του βίου του Παύλου Μελά, ο οποίος γεννήθηκε και βαπτίστηκε στη Μασσαλία.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων, μεταξύ των οποίων ο Προξενικός Λιμενάρχης, οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, οι πρόεδροι των ελληνικών και φιλελληνικών συλλόγων, οι ορθόδοξοι ιερείς της περιοχής και πολλοί άλλοι.

Τέλος, ο ιερέας της ελληνικής εκκλησίας στη Μασσαλία, Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πλουμής, ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση της ανάρτησης στην εκκλησία αυτής της αναμνηστικής πλάκας.

Στην αναμνηστική πλάκα βλέπουμε τον τάφο, το πιστοποιητικό βαπτίσεως, του Παύλου Μελά και τα σημαντικότερα σημεία του βίου του Εθνικού μας Ήρωα.

Οι πρόγονοι του Παύλου Μελά, κυνηγημένοι από τους Τούρκους, βρήκαν καταφύγιο στη Μασσαλία. Στην πόλη αυτή γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1870 και πέρασε τα πρώτα του χρόνια. Βαπτίστηκε σ’αυτήν την εκκλησία. Ο πατέρας του Παύλου ασχολήθηκε στη Μασσαλία με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, διέθεσε την περιουσία του στην υπηρεσία της “Μεγάλης Ιδέας” κι έγινε ο πιο σημαντικός υποστηρικτής όλων των επαναστατικών κινημάτων που είχαν ώς στόχο τους την προσάρτηση των ελληνικών πληθυσμών της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Κρήτης στην Ελλάδα. Στις 27 Αυγούστου του 1904, η Μακεδονική Επιτροπή της Αθήνας, τον επέλεξε επισήμως ως Αρχηγό των Ανεξάρτητων Σωμάτων της Περιφέρειας Μακεδονίας (Μοναστήρι και Καστοριά). Έτσι σχημάτισε ένα σώμα ανταρτών Μακεδόνων, Μανιατών και Κρητικών, οι οποίοι φορούσαν τον περίφημο παραδοσιακό ντουλαμά και την φουστανέλα. Πήρε το ψευδώνυμο “Καπετάν Μίκης Ζέζας”.

Έχασε τη ζωή του πολεμώντας στις 26 Οκτωβρίου 1904 (13 Οκτωβρίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο), σε ηλικία 34 ετών. Ο ηρωικός του θάνατος συνέβαλε στο να αποκτήσει τον τίτλο του θρυλικού ήρωα. Ο θάνατός του είχε ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Οι καμπάνες χτύπησαν προς τιμήν του σε ολόκληρη τη χώρα. Από τότε θεωρείται Εθνικός Ήρωας.

Από το diaspora-grecque.com

 
 
 

Goody’s Burger House Κοζάνης | Υπηρεσία delivery και take away για τις αγαπημένες σας γεύσεις
Ταμειακές Μηχανές στην Κοζάνη | Πώληση και τεχνική υποστήριξη ταμειακών μηχανών από τη Webtouch
Δημιουργίες Like a Dream | Τα πάντα για τον στολισμό ενός ονειρεμένου γάμου και βάφτισης
Inox βάσεις | Νέες inox βάσεις για γάντια και αντισηπτικό για τις επιχειρήσεις
Kaplanoglou Photography | Νέα πακέτα γάμου και βάφτισης για τις ανάγκες και απαιτήσεις σας

 

 

12 Shares

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ιστορική μέρα για τους Έλληνες της Μασσαλίας: Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας του Ήρωα Παύλου Μελά και αποκάλυψης του πιστοποιητικού βάπτισης του

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.