VAR: Στο Champions League από τον Φεβρουάριο



@uefa_official

Κατά τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 3 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε η εισαγωγή του συστήματος Video Assistant Referee στον γύρο των 16 του UEFA Champions League τον προσεχή Φεβρουάριο. Η απόφαση αυτή της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA ήρθε μετά από τους επιτυχείς τεχνολογικούς ελέγχους και την εκπαίδευση των διαιτητών που προηγήθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες.

Επίσης, η επιτροπή αποφάσισε τη χρήση του VAR στους τελικούς τριών διοργανώσεων της UEFA για το 2019 και συγκεκριμένα, στο Europa League, στο Nations League και στο τουρνουά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος K-21.

Όπως είχε αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA τον Σεπτέμβριο, το VAR θα χρησιμοποιηθεί και στα πλέι-οφ του UEFA Champions League της σεζόν 2019/20, καθώς και στο Super Cup του 2019.

Παράλληλα, η UEFA σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση του VAR στον τελικό του UEFA EURO 2020, στο UEFA Europa League 2020/21 (από το στάδιο των ομίλων και μετά) και στους τελικούς του UEFA Nations League του 2021.

Στις δηλώσεις που έκανε σχετικά με την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής για την εισαγωγή του VAR στις παραπάνω διοργανώσεις από τον προσεχή Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν, ανέφερε: «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το VAR νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί έχοντας την πεποίθηση ότι το εν λόγω σύστημα θα είναι επωφελές για τους διαγωνισμούς μας, καθώς θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στους διαιτητές των αγώνων και θα επιτρέψει να μειωθεί ο αριθμός των εσφαλμένων αποφάσεων».

Στην ίδια συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA όρισε επίσης τις διοργανώτριες χώρες διαφόρων τουρνουά. Έτσι λοιπόν, η Πορτογαλία θα φιλοξενήσει τους τελικούς του UEFA Nations League 2018/19 από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου 2019, η Αγγλία θα διεξάγει το UEFA EURO 2021 γυναικών τον Ιούλιο του 2021, η Ουγγαρία σε συνεργασία με τη Σλοβενία θα φιλοξενήσουν τον τελικό του τουρνουά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος K-21 της UEFA για το 2020/21 τον Ιούνιο του 2021, ενώ οι τελικοί του UEFA Futsal Champions League θα διεξαχθούν στο Καϊράτ Αλμάτι του Καζακστάν από τις 25 έως τις 28 Απριλίου του 2019.

Ωστόσο μέσα στον μήνα, η UEFA θα διοργανώσει ειδική παρουσίαση για τα ΜΜΕ, κατά την οποία ο Ρομπέρτο Ροσέτι – επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας – θα μιλήσει σχετικά με την εφαρμογή, τη χρήση και τις λειτουργίες του συστήματος Video Assistant Referee. Παράλληλα, στις 28 Ιανουαρίου στη Λισαβόνα, h Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών θα οργανώσει σεμινάριο για τους Ευρωπαίους διαιτητές προκειμένου να τους δώσει τις τελευταίες οδηγίες που αφορούν στη χρήση του συστήματος.

Πολύ σύντομα λοιπόν και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου, ένα από τα ζευγάρια των 16 που θα παίξουν υπό το άγρυπνο βλέμμα του VAR, θα είναι εκείνο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Παρί Σεν Ζερμέν. Όπως αναφέρει η bwin οι Κόκκινοι βαδίζουν προς το ραντεβού με τους Παριζιάνους χωρίς τον Πορτογάλο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος προ μηνός αντικαταστάθηκε από τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Μάλιστα, ο 45χρονος Νορβηγός τεχνικός που έπαιζε ως ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ από το 1996 ως το 2007, θα βρίσκεται στον πάγκο της αγγλικής ομάδας ως το τέλος της φετινής σεζόν. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Σόλσκιερ, ως ποδοσφαιριστή με τους Κόκκινους Διαβόλους, ήταν το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Μπάγερν στον τελικό του Champions League του 1999 διαμορφώνοντας το σκορ σε 2-1 και χαρίζοντας το τρόπαιο στην ομάδα του.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.