2 εκδόσεις με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, έγιναν δύο σημαντικές εκδόσεις:

Α. το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια δράσης του ΚΚΕ υπέρ των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, για την κοινωνική πρόοδο, τη σοσιαλιστική-κομμουνιστική προοπτική. 100 χρόνια δράσης, σκληρών θυσιών και σταθερής διεθνιστικής αλληλεγγύης. Περιλαμβάνει πάνω από 1.500 ντοκουμέντα, αρχειακά υλικά και φωτογραφίες, που συνδέονται με την ιστορία του ΚΚΕ. Πολλά ντοκουμέντα δημοσιεύονται για πρώτη φορά, ενώ τα περισσότερα είναι ελάχιστα γνωστά. Αρκετά γεγονότα συνδέονται με την αντανάκλασή τους στην καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από χαρακτηριστικά έργα των δημιουργών της, αποτελώντας πολύτιμα τεκμήρια της πρωτοπόρας και γεμάτης ανιδιοτέλεια διαδρομής του ΚΚΕ. Η 100χρονη ιστορία του Κόμματος, και αντίστοιχα του εργατικού και λαϊκού κινήματος, παρουσιάζεται μέσα από 9 ενότητες-σταθμούς:

1η ενότητα: «Το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά…».
2η ενότητα: 1918 έως 1924, «Τα πρώτα βήματα του ΚΚΕ».
3η ενότητα: 1924 έως 1936, «Το ΚΚΕ απλώνει ρίζες στην εργατική τάξη».
4η ενότητα: 1936 έως 1941, «Το ατσάλι δένεται στη μεγάλη φωτιά και στο δυνατό ψύχος».
5η ενότητα: 1941 έως 1949, «Έπος και διδάγματα».
6η ενότητα: 1950 έως 1967, «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε…».
7η ενότητα: 1967 έως 1974, «Στο πιο βαθύ σκοτάδι… το ΚΚΕ ανασυγκροτείται».
8η ενότητα: 1974 έως 1991, «…Με τα πλακάτ, με την ελπίδα, με τα λάβαρα».
9η ενότητα: 1991 έως 2018, «Οι νικημένοι του σήμερα είναι οι νικητές του αύριο».

Β. Το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 – 1949)

Πρόκειται για συλλογική εργασία, στην οποία συνέβαλαν εκατοντάδες στελέχη του Κόμματος, ιστορικοί κ.ά. επιστήμονες. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ (2017), πραγματοποιήθηκε Ειδική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (23 Ιούνη 2018), όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τα τελικά κείμενα.
Η εκ νέου μελέτη και συγγραφή της Ιστορίας του Κόμματος για την περίοδο 1918-1949 «πατά» στα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη συλλογική έρευνα και αποτίμηση μιας σειράς κομβικών ζητημάτων της Ιστορίας του εγχώριου και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Αποτελεί προϊόν μιας πολύχρονης προσπάθειας του Κόμματος.
Στην εκπόνηση του Δοκιμίου αξιοποιήθηκαν πλήθος πηγών, αρχειακό υλικό, εγχώρια και διεθνής βιβλιογραφία, εφημερίδες και περιοδικά, σύγχρονες και παλαιότερες μελέτες, διδακτορικές εργασίες, προφορικές μαρτυρίες κ.ά. Για την άντληση στοιχείων – πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά – αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα το ψηφιοποιημένο και ταξινομημένο πλέον Αρχείο του Κόμματος. Ολα τα παραπάνω έρχονται να φωτίσουν μια σειρά από ζητήματα της Ιστορίας του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, να ενισχύσουν, να συμπληρώσουν ή ακόμα και να θέσουν περαιτέρω προβληματισμούς γύρω από αυτά.

Βεβαίως, υπάρχουν και πτυχές που πρέπει να ερευνηθούν και να μελετηθούν περισσότερο, για αυτό και αυτή η έκδοση (όπως και οι προηγούμενες) φέρει τον γενικό τίτλο «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ», αφήνοντας έτσι περιθώρια για τις όποιες απαραίτητες προσθήκες ή διορθώσεις προκύψουν από τη συνέχεια της σχετικής έρευνας στο μέλλον.

Περιεχόμενα της έκδοσης
Η έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ για την περίοδο 1918-1949 περιλαμβάνει 4 τόμους με την εξής διάρθρωση:
Α1 Τόμος: «Διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες από την επικράτηση του καπιταλισμού έως την Οκτωβριανή Επανάσταση»
Α2 Τόμος: «Μεσοπόλεμος: Οικονομία και πολιτική. Η ίδρυση του ΚΚΕ, τομή στην ελληνική κοινωνία»
Β1 Τόμος: «Το ΚΚΕ στο Β’ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο»
Β2 Τόμος: «Η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ)»
Αξίζει να σημειωθεί πως, κατανεμημένα σε Παραρτήματα στους αντίστοιχους τόμους, περιλαμβάνονται μια σειρά από σημαντικά ντοκουμέντα (όπως η περίληψη των Πρακτικών του Α’ Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), η εισήγηση του Ν. Ζαχαριάδη στην ΚΕ για το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, φωτοαντίγραφο της πρωτότυπης Απόφασης αυτοδιάλυσης της Κομμουνιστικής Διεθνούς στα Ρωσικά και μετάφρασή της στα Ελληνικά κ.ά.).

Επίσης με την ευθύνη της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εκδόθηκαν τα υλικά της ημερίδας που οργανώθηκε στις 23 Μαΐου 2018, με θέμα «Οι δύο Δρόμοι ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία». Στο ζήτημα της “ανάπτυξης” συγκρούονται δυο δρόμοι: Ο σημερινός καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που οξύνει τα αδιέξοδα στη ζωή της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, τον οποίο υπερασπίζονται όλα τα αστικά κόμματα και η Τοπική Διοίκηση. Και ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, ο σοσιαλιστικός – κομμουνιστικός, που έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των ολοένα και διευρυνόμενων κοινωνικών – λαϊκών αναγκών. Το περιεχόμενο των ομιλιών των θεματικών ενοτήτων (Ενέργεια- Γούνα- Αγροτική παραγωγή-Ορυκτός πλούτος-Υγεία-Παιδεία) ανέδειξε με πλήθος από στοιχεία το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, αφού γίνεται με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων.

Στο τέλος παρουσιάζονται οι θέσεις- προτάσεις του ΚΚΕ για όφελος των εργαζομένων και του λαού γενικότερα.

Τις παραπάνω εκδόσεις μπορούν να προμηθευτούν όσοι ενδιαφέρονται, από τα γραφεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Μουράτη 4, Κοζάνη (τηλ. 2461029078)

 
 
 

Goody’s Burger House Κοζάνης | Υπηρεσία delivery και take away για τις αγαπημένες σας γεύσεις
Ταμειακές Μηχανές στην Κοζάνη | Πώληση και τεχνική υποστήριξη ταμειακών μηχανών από τη Webtouch
Δημιουργίες Like a Dream | Τα πάντα για τον στολισμό ενός ονειρεμένου γάμου και βάφτισης
Inox βάσεις | Νέες inox βάσεις για γάντια και αντισηπτικό για τις επιχειρήσεις
Kaplanoglou Photography | Νέα πακέτα γάμου και βάφτισης για τις ανάγκες και απαιτήσεις σας

 

 

4 Shares

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.