Καιρός: Πρωτοχρονιά 2019 με βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους – Ποιες περιοχές θα πληγούν εντονότερα



Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες αναμένεται να εισβάλλουν στο Ιόνιο από την Κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του καιρού στην χώρα μας. Η ανάλυση του καιρού από τον Θοδωρή Κολυδά.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα, από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και από τα δυτικά, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό έκτακτο Δελτίο.

To αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή οφείλεται στις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες που θα εισβάλλουν στο Ιόνιο από την Κεντρική Ευρώπη (Α χάρτης- Δευτέρα 00) και θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες κυκλογέννεσης. Θα οργανωθεί βαθμιαία ανώτερο χαμηλό (στάθμη των 500 hPa ) στη Νότια Αδριατική και το Ιόνιο το απόγευμα της Δευτέρας το οποίο θα δημιουργήσει και επιφανειακό χαμηλό το οποίο θα επηρεάσει κυρίως τα κεντρικά και τα νότια τμήματα της χώρας μας το επόμενο διήμερο.

Οι μεγαλύτερες εντάσεις των βροχοπτώσεων εμφανίζονται από αργά το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς κυρίως στη Κεντρική Ελλάδα όπως επίσης και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς , παρότι υπάρχει ακόμη πορτοκαλί χρωματικός δείκτης στον χάρτη που ακολουθεί, τα ποσά υετού αρχίζουν να μειώνονται στα κεντρικά.

Περιοχές χιονοπτώσεων

Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για πολύ χαμηλά υψόμετρα , η ποσότητα χιονιού θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε στο προηγούμενο κύμα χιονοπτώσεων την ημέρα των Χριστουγέννων. Η παρατήρηση αυτή αφορά περισσότερο την Κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και το πρωί της Τρίτης.

Άνεμοι στα πελάγη

Η ενίσχυση των ανέμων στα Ελληνικά πελάγη θα γίνει από το βράδυ της Δευτέρας στο Βόρειο Αιγαίο , καθώς θα οργανωθεί το χαμηλό στα νότια.

Από αργά το απόγευμα προβλέπεται ύφεση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές και από το βράδυ και στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.

Από το news247.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.