Η συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας “προ των πυλών”, όμως τα προβλήματα παραμένουν – Του Σταμάτη ΓαργαλιάνουΤου Σταμάτη Γαργαλιάνου:

Πάλι κυκλοφόρησαν φήμες ότι η συγχώνευση αυτή θα γίνει πριν την αυγή του νέου έτους. Επί πολλές δεκαετίες τώρα, οι εκάστοτε υπουργοί θέλουν να αφήνουν μεγάλο “έργο” πίσω τους, αλλά εδώ, η συγχώνευση αυτή είναι, μάλλον, απλά ένα “πυροτέχνημα” στο πλαίσιο αυτό του “μεγάλου έργου” και που πιθανόν να “σβήσει” μόλις φύγει αυτός ο Υπουργός και ο επόμενος καταλάβει ότι τα 2 αυτά Ιδρύματα δεν έπρεπε να συγχωνευτούν (για πολλούς λόγους, που εκθέτουμε κατωτέρω αλλά και σε προσεχές άρθρο μας) !

Άλλωστε, σε πολλές χώρες, πολλές αποφάσεις Υπουργών έχουν αναιρεθεί από τους επόμενους!

Όμως όλοι οι καθηγητές, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, αλλά και οι φοιτητές των δυο ιδρυμάτων (ΠΔΜ και ΤΕΙ Δ-Μ) έχουν γίνει μάρτυρες μιας απίστευτης προσπάθειας να συγκαλυφθούν πολύ σημαντικές “υπόγειες” ενέργειες και αποφάσεις στην υπόθεση αυτή. ΄Ολες τους κανονικά θα έπρεπε να ληφθούν από ανώτατα θεσμικά όργανα, με πλήρη διαφάνεια και συχνή ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο, ήτοι προς όλους τους πολίτες της περιοχής, τους πάσης φύσεως εργαζόμενους στα δυο ιδρύματα, καθώς και τους γονείς των φοιτητών. Οι τεχνολόγοι φοιτητές του ΠΔΜ προχώρησαν σε κατάληψη του κεντρικού κτιρίου Διοίκησης από την 21-11-18 κρατώντας “όμηρους” όλους τους εργαζόμενους του ΠΔΜ, μια και από εκείνο το κτίριο ξεκινούν όλες οι ενέργειες για την σωστή λειτουργία του ιδρύματος. Η κατάληψη έληξε πριν λίγες μέρες, αλλά θα ξαναρχίσει μόλις συνενωθούν τα δυο ιδρύματα! Και τότε … άντε πάλι από την αρχή ! Γιατί να κάτσουν “ήσυχοι” οι καταληψίες φοιτητές της Κοζάνης ΜΕΤΑ την συγχώνευση ; Μάλλον θα είναι πιο δυναμικοί ! Ωχ Θέε μου, τι μας περιμένει !

Αφελής ερώτηση: Γιατί δεν έκαναν, ως συμπαράσταση, κατάληψη ΚΑΙ οι φοιτητές του ΤΕΙ στο δικό τους ίδρυμα; Μήπως αυτό σημαίνει ότι αυτοί ευνοούνται από την συγχώνευση; Μάλλον ΝΑΙ – άρα έχουν δίκιο οι φοιτητές του ΠΔΜ όταν μιλούν για υποβάθμιση των πτυχίων τους! Γιατί δεν ακούσαμε ή διαβάσαμε την γνώμη των καθηγητών ή εργαζομένων του ΤΕΙ-ΔΜ με επιστολές ή αναρτήσεις κάθε είδους, όπως έκαναν οι αντίστοιχοι του ΠΔΜ; Μήπως δεν τους συμφέρει να μιλούν ΤΩΡΑ; Παρακαλούνται να απαντήσουν στον υπογράφοντα αυτό το άρθρο με μερικά απλά σημειώματα….

Γιατί, όμως, όλα να γίνονται εν κρυπτώ σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα; Τι θέλουν να πετύχουν όσοι (επιθυμούν να) λαμβάνουν τις αποφάσεις για την συγχώνευση; (βλ. άρθρο του κ. Γ. Ζιώγα στην Ηχώ της 5-12-18). Γιατί δεν λειτούργησε ποτέ η περίφημη Επιτροπή Συγχώνευσης; Και αν λειτούργησε -έστω και για λίγες συνεδριάσεις- γιατί δεν μάθαμε τα πορίσματά της; ΄Αφησαν, εντέχνως, όλο το προσωπικό των δυο ιδρυμάτων να νομίζει ότι η συνένωση θα κάνει καλό σε όλους, ΧΩΡΙΣ να αιτιολογήσουν με σοβαρά επιχειρήματα την άποψη αυτή. Ποιος εξασφαλίζει ικανοποιητική χρηματοδότηση σε ένα μεγάλο ίδρυμα όπως αυτό που θα προκύψει μετά την συγχώνευση, σε μια χώρα που παντού περικόπτονται δαπάνες; Ποιος πιστεύει στα άρθρα που έγραψαν μερικοί εργαζόμενοι του ΠΔΜ στον ηλεκτρονικό τύπο της Φλώρινας και Κοζάνης κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2018, ότι δηλαδή ένα μεγάλο ίδρυμα σημαίνει και βιωσιμότητα ή μακροβιότητα -άρα εξασφάλιση των θέσεων εργασίας; Δηλαδή όλοι αυτοί φοβούνται ότι αν το ΠΔΜ παραμείνει ως έχει, κινδυνεύει να κλείσει; Αν είναι έτσι γιατί δεν έκλεινε ως τώρα -και ειδικά στην αρχική περίοδο της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα (2008-2016) όπου όλα κατέρρεαν;

Πώς θα συντονίζονται εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας (διοικητικοί, καθηγητές κλπ.) σε 5 διαφορετικές πόλεις; Σε μεγάλα άλλα ιδρύματα αυτό είναι εύκολο, διότι η βάση τους είναι μια, το πολύ 2 πόλεις ! Ειδικότερα, θα θέλαμε να δούμε πώς θα οργανώνονται οι συνεδριάσεις της Συγκλήτου του νέου ΠΔΜ ! Καλό κουράγιο στους Γραμματείς και τους τεχνικούς υπαλλήλους των τηλεδιασκέψεων !

Ταυτόχρονα μπήκε χωρίς λόγο το ζήτημα του αυτοδιοίκητου ! Δηλαδή το αν το ΠΔΜ πορευθεί διοικητικά μέχρι την συνένωση με μια προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή. Αυτό μας βάζει όλους σε υποψίες, μια και μια προσωρινή Διοικούσα πιθανόν να “επιτρέψει” (βλ. “κάνει τα στραβά μάτια”) σε μερικούς καθηγητές να φύγουν από το ΠΔΜ για να διδάσκουν, πλέον, στο ΑΠΘ (διακαής πόθος πολλών εκ των διδασκόντων του, εδώ και πολλά χρόνια). ΄Αλλη αφελής ερώτηση: Ποιος νόμος λέει ότι όταν γίνεται συγχώνευση ανώτατων ιδρυμάτων πρέπει να ΜΗΝ υπάρχει το αυτοδιοίκητο; Σε αυτή τη χώρα, βέβαια, ο καθένας ερμηνεύει τους νόμους όπως θέλει, αλλά και οι υπόλοιποι αφελείς που τους ακούν, τους …πιστεύουν! Αλήθεια θα έχει Διοικούσα ΚΑΙ το ΤΕΙ-ΔΜ ? Αν όχι, τότε οι υποψίες μας για φυγή καθηγητών στο ΑΠΘ είναι δικαιολογημένες….

Και ένα ψευδο-ζήτημα που προέκυψε: Ποιο από τα 2 ιδρύματα θα έχει το “πάνω χέρι”, τώρα αλλά και μελλοντικά; Και ακούστε το αστείο του πράγματος: Το μεν ΤΕΙ είναι πιο μεγάλο ποσοτικά (άρα δικαιούται να έχει το “πάνω χέρι”, π.χ. δικό του Πρύτανη) αλλά πολλοί καθηγητές του ΔΕΝ έχουν τα τυπικά προσόντα (πτυχία, άρθρα, δημοσιεύσεις) να είναι καθηγητές Πανεπιστημίου! Στην Ελλάδα λοιπόν μετράει η ποσότητα και όχι η ποιότητα! Και σημειώστε το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: οι καθηγητές των 2 ιδρυμάτων από τώρα “τσακώνονται” για τα αξιώματα !!!…Δηλαδή πριν ακόμη γίνει κάποιο -έστω μικρό- βήμα!

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας “προ των πυλών”, όμως τα προβλήματα παραμένουν – Του Σταμάτη Γαργαλιάνου

  1. Για να σου απαντήσω για τον λόγο που οι φοιτητές του ΤΕΙ δεν έκαναν κατάληψη, θα χρειαστεί πρώτα να διαβάσεις για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, μετά από μια σύντομη έρευνα που θα κάνεις, θα καταλήξεις ότι είναι πολύ περιορισμένα, άρα το γεγονός της συγχώνευσης τους ευνοεί σε αυτό το γεγονός. Αυτό όμως οπωσδήποτε δεν συνεπάγεται και υπονόμευση του πτυχίου του Πανεπιστημίου, αυτήν την θεωρία που την βασίζετε; Οι φοιτητές του καινούριου ιδρύματος (όσοι τα καταφέρουν) θα βγουν με ισως ένα ισότιμο πτυχίο αλλά και πάλι στην αγορά εργασίας ο καθένας θα κριθεί με τις γνώσεις του, άρα αυτό που ακριβός, επηρεάζει τους αποφοίτους; Τέλος, μπορούμε να συζητήσουμε και για την Αγγλία που όπως όλοι ξέρουμε έχει ίσως το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα της Ευρώπης με τα καλύτερα πανεπιστήμια, γνωρίζετε πότε και πόσο διήρκησε η μετατροπή των ιδρυμάτων σε μια ενιαία βαθμίδα;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.