Η Κοζάνη «προσγειώνεται» στο Ελευθέριος Βενιζέλος – Χριστουγεννιάτικα Κοζανίτικα έθιμα στο Αεροδρόμιο της Αθήνας!



H Κοζάνη είναι ο τέταρτος προορισμός του προγράμματος Fly me to the Moon-Sounds Greek to Me! Με ακόμη περισσότερες εικόνες από την Ελλάδα, το πρόγραμμα συνεχίζεται – και η Κοζάνη, παίρνοντας τη σκυτάλη, «προσγειώνεται» στο αεροδρόμιο τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων!

Με πρωταγωνιστές τους Μωμόγερους -στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO- εορταστικά δρώμενα της Κοζάνης θα δώσουν ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο τόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Οι ταξιδιώτες, αλλά και οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα, θα συναντήσουν μοναδικά τοπικά έθιμα, μουσική, θεατρική διάθεση, χορό και εκλεκτές κοζανίτικες συνταγές!

Αναλυτικά το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων:

Παραμονή Χριστουγέννων – 24 Δεκεμβρίου

Μωμόγεροι: Χορευτές και μουσικοί -μεταμφιεσμένοι- δίνουν αυτοσχέδιες σατυρικές παραστάσεις. Κεντρικό πρόσωπο είναι η νύφη που ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Η σύγκρουση δύο ανδρών, ενός νέου και ενός γέρου, για την κατάκτησή της, καταλήγει στη νίκη του νεότερου, συμβολίζοντας την αντικατάσταση του παλιού χρόνου από το νέο.

Χριστούγεννα – 25 Δεκεμβρίου

Κόλιαντα Μπάμπου, Κόλιαντα: Μελωδίες χάλκινων πνευστών θα πλημμυρίσουν το Επίπεδο Αναχωρήσεων του αεροδρομίου και ομάδα νεαρών με παραδοσιακές φορεσιές, θα τραγουδήσει τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, Κόλιαντα Μπάμπου, Κόλιαντα, με το παραδοσιακό ξύλινο σφυρί, τσόκο. Παράλληλα, ο Σύλλογος Κοζανιτών θα σύρει το χορό με σκοπούς της Κοζάνης, προσκαλώντας και τους ταξιδιώτες!

Και τις δύο ημέρες, ταξιδιώτες και επισκέπτες του αεροδρομίου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έκθεση φωτογραφίας με χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, η οποία βρίσκεται παρούσα σε όλες τις ιστορικές περιόδους, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Επίσης, θα μπορούν να παρακολουθήσουν στιγμιότυπα με τις φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατα της περιοχής. Γιορτινά εδέσματα κοζανίτικης κουζίνας και ποντιακών γεύσεων συμπληρώνουν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με το παραδοσιακό κιχί να έχει εξέχουσα θέση!

Sounds Greek to me στο Αεροδρόμιο της Αθήνας!

To «Fly me to the Moon» είναι μια συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture, που πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά. Περισσότερες πληροφορίες στα www.aia.gr και www.elculture.gr.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.