Θεματικό Σεμινάριο του έργου Epicah στο Tokaj της Ουγγαρίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας



Στις 26 Σεπτεμβρίου 2018, στην πόλη Tokaj της Ουγγαρίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Θεματικό Σεμινάριο του έργου EPICAH με τη συμμετοχή εκπροσώπων του συνόλου των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο από 8 διαφορετικές χώρες. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο του Θεματικού Σεμιναρίου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στην συνοριακή επαρχία Borsod-Abaúj-Zemplén της Ουγγαρίας, και οι οποίες λειτούργησαν θετικά στην κατεύθυνση της αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας και επισκεψιμότητας της περιοχής.

Συγκεκριμένα η ατζέντα του Θεματικού Σεμιναρίου περιλάμβανε θέματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την υλοποίηση των παρεμβάσεων που αποτελούν πλέον επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής καλών πρακτικών, όπως :

• Preservation of natural and cultural heritage sites in Interreg Slovakia-Hungary
• Cave cases!
• The future is in the traditions
• Global platform for local heritage sites
• Castle on the border!
• How to sell Tokaj wine as a cultural heritage product?
• Spirit trip
• Keresztúri Nights! No border, just culture!
• Land-Wood-Heritage!
How to Re-Generate Tokaj Wine Region by the power of Y-Generation

Κατά τη διάρκεια του Θεματικού Σεμιναρίου αναδείχθηκε η αξία και η σημασία της προστασίας και διαχείρισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της επαρχίας Borsod – Abaúj – Zemplén, μέσω της παρουσίαση της επιτυχημένης υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων που πλέον μπορούν χαρακτηρίζονται ως καλές πρακτικές ενίσχυσης του τουριστικού κεφαλαίου και οι οποίες αφορούσαν:

− στη διαχείριση και ανάπτυξη σπηλαίων τα οποία έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς και στην αξιοποίηση του σολομού της Σλοβακίας
− στην ανάπτυξη τουριστικών υποδομών γύρω από τα φημισμένα κελάρια κρασιών της περιοχής
− στην πραγματοποίηση εκθέσεων του Μουσείου Κρασιού Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Τόκαϊ
− στην προώθηση και ανάδειξη της γραπτής πολιτιστικής κληρονομιάς
− στη σύνθετη τουριστική ανάπτυξη με βάση κάστρα που υπάρχουν στην περιοχή

Η εφαρμογή τέτοιου είδους καλών πρακτικών που άπτονται της προστασίας, της ανάδειξης και της ορθής διαχείρισης του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος των διασυνοριακών περιοχών για την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητάς τους, αποτέλεσε και το κύριο συμπέρασμα του Θεματικού Σεμιναρίου. Όλοι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι με τον τρόπο αυτό αναπτύσεται μια σύγχρονη αντίληψη και ταυτόχρονα δημιουργείται ένα αποτελεσματικό καινοτόμο μοντέλο ενίσχυσης και αξιοποίησης του διαθέσιμου φυσικού αποθέματος και πολιτιστικού και κεφαλαίου των διασυνοριακών περιοχών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.