Ανοικτή επιστολή προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για 2 επιστημονικά ατοπήματα στη Βιολογία της Γ΄ Λυκείου – Του Χαράλαμπου ΠαπαδόπουλουΤου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Αξιότιμοι Κύριοι

Την περασμένη σχολική χρονιά σας έστειλα δυο επιστολές για 2 επιστημονικά ατοπήματα στη Βιολογία της Γ΄ Λυκείου. Επειδή τα επιστημονικά ατοπήματα υπάρχουν και στο φετινό βιβλίο και ούτε μου στείλατε κάποια απάντηση δημοσιεύω αυτή την ανοικτή επιστολή.

1ο επιστημονικό ατόπημα : Στη σελίδα 139 γράφει : « Επειδή όμως είναι απίθανο τόσο πολύπλοκες διαδικασίες να έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα σε κάθε είδος, τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν αναμφισβήτητα πως όλοι οι οργανισμοί έχουν κοινή προέλευση ».

Με απλά λόγια επειδή το DNA του ανθρώπου και του χιμπαντζή διαφέρουν μόνο κατά 1,27 % και οι αιμοσφαιρίνες τους μοιάζουν πάρα πολύ, άρα έχουν κοινό πρόγονο. Ναι αλλά οι τόσο μικρές διαφορές δικαιολογούν την τεράστια διαφορά χιμπαντζή και ανθρώπου ; Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο ;

Επειδή δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε πως γίνεται να μοιάζουν τόσο, είναι αναμφισβήτητη απόδειξη η σκέψη ότι έχουν κοινό πρόγονο; Μήπως οι επιστήμονες έχουμε παρατηρήσει τον κοινό τους πρόγονο που έζησε πριν εκατομμύρια χρόνια να γίνεται είτε χιμπαντζής είτε άνθρωπος ; Φυσικά η απάντηση είναι όχι. Μήπως μπορούμε να το δούμε σε πείραμα στο εργαστήριο; Φυσικά η απάντηση και πάλι είναι όχι.

Ο συλλογισμός « επειδή είναι απίθανο … αποδεικνύουν αναμφισβήτητα » είναι λάθος. Η σχετικότητα, η κβαντομηχανική και τόσα άλλα στις Φυσικές Επιστήμες δεν ήταν απίθανα ; Ο αείμνηστος Στίβεν Χόκινγκ συνήθιζε να λέει: «Ο Αϊνστάιν έκανε λάθος όταν είπε ότι «o Θεός δεν παίζει ζάρια». Αν αναλογιστούμε τις μαύρες τρύπες θα δούμε ότι όχι μόνο παίζει ζάρια ο Θεός, αλλά πολλές φορές τα ρίχνει και εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε».

2ο επιστημονικό ατόπημα: Στη σελίδα 143 γράφει : « Τις τελευταίες όμως δεκαετίες τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί, καθώς και η έρευνα σε άλλες περιοχές της Βιολογίας, ιδιαίτερα μάλιστα στη Μοριακή Βιολογία, δε γεννούν καμιά αμφιβολία ότι ο άνθρωπος, όπως και κάθε άλλος οργανισμός του πλανήτη είναι προϊόν εξέλιξης ».

Η φράση «δε γεννούν καμιά αμφιβολία » είναι επιστημονικώς απαράδεκτη. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει τίποτε στις Φυσικές Επιστήμες για το οποίο να μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε καμιά αμφιβολία. Για παράδειγμα η Χημεία της Β΄ Λυκείου στη σελίδα 40 παρουσιάζει την θεωρία για τον σχηματισμό του πετρελαίου ως εξής : «

Πιστεύουμε δηλαδή ότι το πετρέλαιο σχηματίστηκε από ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς, κυρίως από το πλαγκτόν, πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια ». Όπως βλέπετε λέει « πιστεύουμε» και όχι «δεν έχουμε καμιά αμφιβολία », αν και πιθανόν ξέρετε ακόμα και στο εργαστήριο θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την ορθότητα της θεωρίας αν το θέλαμε.

Για τα απολιθώματα των ενδιάμεσων ειδών π.χ. πιθηκανθρώπων που έχουν βρεθεί, τα βιβλία Βιολογίας και κάποιοι συνάδελφοι στα Γυμνάσια και τα Λύκεια περνάνε στους μαθητές την εντύπωση ότι είναι πάρα πολλά. Αυτό όμως είναι ψέμα. Ο καθηγητής Μ. Roberts στο βιβλίο του «Biology, a functional approach», 4η έκδοση σελίδα 629 γράφει : «If it is true, one would expect to find intermediate forms between one fossil species and the next in successive rock strata. However, intermediate forms in the fossil record are surprisingly rare». Προφανώς ο καθηγητής εκπλήσσεται γιατί αν είναι σωστή η θεωρία τα απολιθώματα των ενδιάμεσων ειδών θα έπρεπε να ήταν πάρα πολλά.

Μήπως αυτές οι απαράδεκτες επιστημονικώς εκφράσεις προέρχονται από την επιθυμία να υποστηριχθούν άθεες ιδεολογίες και να χτυπηθεί η πίστη του Χριστιανισμού ότι καταγόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα ; Η επιστήμη όμως δεν πρέπει να υπηρετεί καμία ιδεολογία, αλλά πρέπει να υπηρετεί μόνο την Αλήθεια. Γιατί και οι επιστήμονες που έφτιαξαν τους θαλάμους αερίων και που έκαμναν σαπούνι τους Εβραίους κάποιες ιδεολογίες υπηρετούσαν.

6 σχόλια στο άρθρο “Ανοικτή επιστολή προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για 2 επιστημονικά ατοπήματα στη Βιολογία της Γ΄ Λυκείου – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

 1. Μη στενοχωριέστε κε Παπαδόπουλε.Ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και απο το πλλευρό του,την Εύα.Οσα υποστηρίζουν οι άθεοι επιστήμονες περί κοινής καταγωγής είναι τεχνάσματα του Ακατανόμαστου και του Εξαποδώ.Κρίμα να μην ζούμε στις υπέροχες εποχές,όπου τέτοιες θεωρίες κατέληγαν στην πυρά μαζί με αυτόν που τις διατύπωνε.Θα καούν όμως στην πυρά της κολάσεως,γιατί καλός ο Θεός,μην το @@@@@@ κιόλας.Αν είχα τη δυνατότητα,θα σας απαγόρευα να διδάσκετε στα παιδιά.Η θέση σας βρίσκεται στο κατηχητικό κι όχι σε σχολείο.Με λύπη.

 2. Δεν καταλάβατε οτι η διαφωνία μου ειναι μόνο στην απολυτότητα των συγγραφέων γιατί ειναι απαράδεκτη στις Φυσικές Επιστήμες. Η επιστήμη φυσικά ψάχνει και θα ψάχνει την αλήθεια μέσα απο επιτυχίες και αποτυχίες.Για τα υπόλοιπα που λέτε ήταν τακτικές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και όχι της Ορθόδοξης που έχουμε στην Ελλάδα. Μην τα μπερδεύετε.Γιατί όμως το σχολιό σας ειναι θρησκευτικό. αφού το άρθρο ειναι επιστημονικό ;

  1. Επιστημονικό σχόλιο η άποψη πως η θεωρία της εξέλιξης αποσκοπεί στο να χτυπηθεί ο χριστιανισμός και η ”Αλήθεια” πως προερχόμαστε απο τον Αδάμ και την Εύα;;;Να το υποστηρίξει η αγράμματη γιαγιά μου,το καταλαβαίνω.Να γράφει τέτοια κάποιος που σπούδασε βιολογία και χημεία,έ-λ-ε-ο-ς!

   1. Και πάλι δεν καταλάβατε. Οχι η θεωρία της εξέλιξης, αλλά η απολυτότητα των συγγραφέων. Αν έγραφαν ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ όπως ειναι και το επιστημονικά ορθό δεν θα έγραφα την επιστολή.

 3. κ. Χ Παπαδόπουλε συγχαίρω για το άρθρο σας. Πολλαπλά αξιόλογο.
  Όσο για τα ναυάγια της πίστεως, ας πιστεύουν ότι είναι παράγωγα ζωολογίας , ιδιαίτερα ζώων με ένδοξα και εύοσμα χαρακτηριστικά ή στην καλύτερη περίπτωση προήλθαν απ΄το γόνατο του ΔΙΑ.
  Ο αιωνίου κύρους λόγος της Αγίας Γραφής: ” ἄνθρωπος ἐν τιμῇ ὢν οὐ συνῆκε, παρασυνεβλήθη τοῖς κτήνεσι τοῖς ἀνοήτοις καὶ ὡμοιώθη αὐτοῖς.”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.