Ποικιλίες μανταρινιών και τα χαρακτηριστικά τους – Της Γεωπόνου Μάρθας Στ. Καπλάνογλου

Της Γεωπόνου Μάρθας Στ. Καπλάνογλου

Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινίας με την επιστημ.ονομασία Citrus reticulata ή Κιτρέα η δικτυωτή .Το δέντρο είναι αειθαλές, ευαίσθητο και εύκολα καταστρέφεται από το κρύο. Τα μανταρίνια καλλιεργούνται σε πολλές χώρες, και βέβαια στην Ελλάδα.

Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες και προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους και τον παγετό θέσεις . Ευδοκιμεί σε εδάφη ουδέτερα έως αλκαλικά, γόνιμα, μέτριας σύστασης, με καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και συστηματικές λιπάνσεις.

Τα μανταρίνια που προτιμούνται στην Ελλάδα είναι οι κλιμεντίνες και τα satsuma που έχουν προέλευση από την Ιαπωνία, τελευταία ζήτηση έχει και η ποικιλία tangor που είναι υβρίδιο μανταρινιάς και πορτοκαλιάς .

Οι μανταρινιές καλύπτουν έκταση περίπου 60.000 στρεμμάτων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αργολίδα και ακολουθούν Άρτα, Λακωνία, Χανιά, Κορινθία, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία κ.λπ.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μερικές ενδιαφέρουσες ποικιλίες με τα χαρακτηριστικά τους.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.