Ανακοινώσεις της Αγωνιστικής Κίνησης Γυναικών Κοζάνης και του ΚΚΕ Κοζάνης για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κοζάνης



Η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης χαιρετίζει τον δυναμικό αγώνα των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης και καταστολής του δίκαιου αγώνα τους, με εισαγγελικές παρεμβάσεις και απειλές.

Το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση εντείνει την ακόμα μεγαλύτερη ευθυγράμμιση της Παιδείας με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των σπουδών της νέας γενιάς, με στόχο η αυριανή βάρδια των εργαζόμενων να είναι φθηνότερη, με λιγότερα δικαιώματα, αλλά και με λιγότερη εμπειρία από συλλογικές κινηματικές διαδικασίες. Γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να συκοφαντηθεί ο αγώνας των φοιτητών πανελλαδικά, υποβαθμίζοντας ή αποσιωπώντας την ουσία των διεκδικήσεων των φοιτητών που παλεύουν το πτυχίο τους να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.

Οι νέες γυναίκες, οι φοιτήτριες μαζί με τους συμφοιτητές τους,να δώσουν δυναμική απάντηση σε αυτούς που ντυμένοι με την προβιά του «σύγχρονου» και «προοδευτικού» θέλουν να γυρίσουν την Παιδεία, αιώνες πίσω.

Να παλέψουν ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ, ενάντια στη σημερινή κατάσταση, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Να παλέψουν για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση στο αντικείμενό τους.

Η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Οι φοιτήτριες και σπουδάστριες θα μας βρουν σύμμαχους στον αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών και σπουδαστών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ στην Κοζάνη. Τόσο η σημερινή κατάσταση που διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια όσο και σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις – μεταρρυθμίσεις έχουν διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση για τα δικαιώματα των φοιτητών και των οικογενειών τους. Όλο και περισσότερο μέσα από την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης περικόπτονται δαπάνες για την φοιτητική μέριμνα και οδηγούν τους φοιτητές είτε στο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, είτε να εργάζονται για να βγάλουν πέρα, είτε να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάρουν το πτυχίο. Το πτυχίο στις σημερινές συνθήκες αντί να είναι η βασική προϋπόθεση για εργασία στην χειρότερη αποτελεί «διαβατήριο για την ανεργία». Η υποβάθμιση των δικαιωμάτων των πτυχιούχων τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ έχει την σφραγίδα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων κατά παραγγελία της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου που ζητά ακόμα πιο φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό για να αποτελέσει το καύσιμο στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στην απρόσκοπτη κερδοφορία του. Από τις περικοπές δεν «ξέφυγε» ούτε το διδακτικό προσωπικό που προσπαθεί να καλύψει τα κενά και να παρέχει τις ακαδημαϊκές του υπηρεσίες προς τους φοιτητές κάτω από δύσκολες συνθήκες με ελλείψεις σε εργαστηριακό εξοπλισμό, υποδομές κ.α

Αυτήν την κατάσταση στα ιδρύματα, διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που με τις επικείμενες συγχωνεύσεις όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα των φοιτητών και σπουδαστών, του εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού αλλά αντίθετα αξιοποιούνται ως όχημα για να προωθηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ για ανταγωνιστικά Πανεπιστήμια που σημαίνουν υποβάθμιση των πτυχίων, σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους εκμεταλλευτικούς στόχους του κεφαλαίου. Για το ΚΚΕ το κριτήριο ωστόσο των οποιωνδήποτε αναδιαρθρώσεων πρέπει να είναι το συμφέρον των φοιτητών και της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου και οι σπουδαστές του ΤΕΙ χρειάζεται να παλέψουν συντονισμένα, μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα και το ΜΑΣ, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ, ενάντια στη σημερινή κατάσταση, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις προσπάθειες φίμωσης και τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος, οι απειλές για εισαγγελική έρευνα και οι έλεγχοι από την ασφάλεια δεν μπορούν να κάμψουν το φοιτητικό κίνημα. Το ΚΚΕ καλεί τα σωματεία των εργαζομένων και συνταξιούχων, τους συλλόγους των αγροτών και των επαγγελματιών, τους μαθητές να στηρίξουν των αγώνα των φοιτητών, να καταδικάσουν την τρομοκρατία και την καταστολή σε βάρος του φοιτητικού κινήματος.

Τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ δίνουν και θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την ζωντάνια των φοιτητικών συλλόγων, για να αναπτυχθούν αγώνες: για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση στο αντικείμενό τους. Τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ δεν πτοούνται από απειλές και τρομοκρατία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.