Συνέντευξη του Γιώργου Τζίτζικα στο Γιώργο ΤριανταφύλλουΤου Γιώργου Τριανταφύλλου:

– Κύριε Τζίτζικα, τι είναι αυτό που εμπνέει έναν άνθρωπο της γενιάς σας να συμμετέχει στην πολιτική;

Η δική μου γενιά είναι αυτή που επλήγη περισσότερο από την κρίση. Είναι η γενιά των μεγάλων προσδοκιών, των πολλών προσόντων με πτυχία και μεταπτυχιακά, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια διαφορετική Ελλάδα, αλλά δυστυχώς αναγκάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό να αναζητήσει εκτός χώρας τις ευκαιρίες της επαγγελματικής επιτυχίας, των ίσων ευκαιριών, σε άλλες περιπτώσεις ακόμα και της επιβίωσης. Είμαι από τους ανθρώπους που επέλεξαν να μείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά εδώ. Καταλαβαίνω απόλυτα όσους επέλεξαν το δρόμο του εξωτερικού, εκτιμώ όμως ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες που παλεύουν καθημερινά εντός των τειχών. Η ενασχόληση με την πολιτική για μένα πρωτίστως έχει να κάνει με το να δημιουργήσουμε όλες αυτές τις συνθήκες μιας κανονικής χώρας που όχι απλώς δε θα διώχνει τα παιδιά με τις υψηλές δυνατότητες, αλλά θα τα «χρησιμοποιεί» ώστε να κάνει την Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και το Νομό Κοζάνης, τόπους ανάπτυξης και δημιουργίας. Η “αποδημία επιστημονικού δυναμικού” πρέπει να πάψει και το brain drain να γίνει brain gain.

– Η Ν.Δ. δίνει χώρο σε νέους ανθρώπους; Μπορεί η επόμενη κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στηριχτεί στη νέα γενιά πολιτικών;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός αρχηγός που δημιούργησε από την πρώτη στιγμή, το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών. Μια ανοιχτή διαδικασία, που δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας για τη χώρα, τη διακυβέρνησή της, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της σε πολλούς τομείς. Άνθρωποι όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών κλάδων, συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία, δηλώνοντας την επιθυμίας τους να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η διαδικασία αυτή ανέδειξε μια σειρά στελεχών που αύριο μπορούν να προσφέρουν από όποιο πόστο τους ζητηθεί, στην ανοικοδόμηση της χώρας. Έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αναδείχτηκαν μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, μαζί με δεκάδες ακόμα νέους ανθρώπους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει καθημερινά με τις επιλογές του πως η νέα γενιά δεν είναι απλώς μια «πολιτική αναφορά», αλλά η ξεκάθαρη επιλογή του ώστε το σχέδιο της ΝΔ να γίνει πράξη. Ένα από τα βασικά συνθήματα σε αυτή τη προσπάθεια είναι η ανανέωση και μεταξύ άλλων αφορά πρόσωπα, ηλικίες, νοοτροπία και πολιτικές.

– Οι νέοι άνθρωποι, οι συνομήλικοι σας, με τους οποίους συναναστρέφεστε τι άποψη έχουν για την πολιτική, αλλά και για τη δική σας ενεργή ενασχόληση με αυτή;

Όπως είπα και πριν, η δική μου γενιά έχει δεχτεί τα περισσότερα πλήγματα από την κρίση. Είναι λογικό να έχει μία αποστροφή για την ενεργό πολιτική, τα κόμματα και τους πολιτικούς. Δε θέλω να τους δώσω άδικο, αλλά προσπαθώ καθημερινά να πείσω ότι όλοι δεν είναι ίδιοι. Ότι, δηλαδή υπάρχει σχέδιο, όραμα και πρόθεση από υγιείς δυνάμεις και ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά από όσα έχουμε συνηθίσει. Αυτό που διαπιστώνω κυρίαρχα είναι η απέχθεια για όσους έχουν κάνει την πολιτική επάγγελμα. Μακριά από εμένα αυτά. Αντλώ δύναμη από τις συζητήσεις, τις παρατηρήσεις και αν θέλετε την κριτική των νέων ανθρώπων αλλά και μαζί τους συνδιαμορφώνω άποψη. Δεν μπορείς να απευθύνεσαι στη κοινωνία χωρίς τη κοινωνία, πρέπει να αγγίξεις ευαίσθητες χορδές αλλά και να αποφύγεις το λαϊκισμό όταν προτείνεις.

– Η επαγγελματική δραστηριότητά σας μπορεί να βοηθήσει στην ενασχόληση με την πολιτική;

Ασκώ το επάγγελμα του Τοπογράφου Μηχανικού, από το 2009 στην Κοζάνη, τη Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας. Έχω συμμετάσχει στην εκπόνηση μελετών, σχεδίων και προτάσεων για μεγάλα και μικρά έργα, όπως και για ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας, όπως το μέλλον της σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής. Οι συνάδελφοί μου με τίμησαν με τη θέση του Γραμματέα και του Αντιπροέδρου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας, από όπου θεωρώ συνέβαλα με όλες τις δυνάμεις μου τόσο για θέματα του κλάδου, όσο και σε θέματα της περιοχής με το συμβουλευτικό ρόλο των Επιμελητηρίων. Εκτιμώ πως η καθημερινή τριβή όλα αυτά τα χρόνια με ανθρώπους, φορείς και υπηρεσίες μου έχει δώσει αρκετά εφόδια ώστε να συμβάλλω με ιδέες και προτάσεις στην πολιτική.

– Ποια θεωρείτε τα βασικά προβλήματα της περιοχής, στα οποία θα ρίξετε ιδιαίτερο βάρος;

Είναι ξεκάθαρο πως η περιοχή μας κλείνει σιγά – σιγά έναν κύκλο και πρέπει άμεσα να ανοίξει ένα νέο. Η λιγνιτική παραγωγή βαίνει συνεχώς μειούμενη, θέσεις εργασίας χάνονται και οφείλουμε να βρούμε ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, χωρίς να αφήνουμε στην τύχη του φυσικά τον πλούτο που χάρισε ανάπτυξη στην περιοχή. Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει συντάξει μια ειδική μελέτη όπου αναδεικνύεται το πρόβλημα και ταυτόχρονα οργανώνονται ομάδες και εργαλεία για όσα οφείλει η περιοχή να κάνει ώστε να μη βρεθεί απροετοίμαστη. Επιπλέον, είναι σαφές πως με όποιον μιλήσεις στην περιοχή μας, θέτει άμεσα ως νούμερο 1 πρόβλημα την ανεργία. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, σταθερών θέσεων εργασίας, νομίζω πως δεν είναι πλέον απλώς ευχολόγιο, δέσμευση, υπόσχεση ή προεκλογική αναφορά αν θέλετε. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για νέες, καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις στη περιοχή. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το επιχειρηματικό κέρδος και η επιχειρηματική δράση είναι κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Και τέλος να διαμορφώσουμε ειδικά ένα μοντέλο στη περιοχή που θα συνδυάζει τον αυξημένο πρωτογενή τομέα της περιοχής με την βιομηχανική “κουλτούρα” των ανθρώπων του Ν. Κοζάνης ώστε να νικήσουμε τη κρίση. Αποτελεί υποχρέωση όλων αυτών που ο κόσμος τους αναθέτει θέσεις ευθύνης στην αυτοδιοίκηση, την κεντρική πολιτική σκηνή και οπουδήποτε αλλού.

– Τι πιστεύετε ότι θα καταφέρει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν νικήσουν στις επόμενες εκλογές και γιατί στηρίζετε τη παράταξη αυτή ;

Η ΝΔ έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε όλους τους τομείς, το οποίο βασίζεται στη μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσουν οι πολίτες όλα όσα θυσίασαν ώστε η χώρα να βγει από την κρίση και να σταθεί όρθια. Δυστυχώς ενώ η προσπάθεια είχε αρχίσει να θρέφει καρπούς, κάποιοι επένδυσαν στο λαϊκισμό και τις εύκολες υποσχέσεις προς τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Οδήγησαν τη χώρα ξανά εκεί όπου τη βρήκε η κρίση και ίσως σε χειρότερο σημείο. Φορολόγησαν τα πάντα, έκαναν εχθρό την επιχειρηματικότητα, ενώ συνέχισαν να διογκώνουν το δημόσιο τομέα, δημιουργώντας θέσεις ημετέρων και συμβούλων και όχι ένα παραγωγικό δημόσιο, το οποίο θα είναι εργαλείο για το κράτος. Όλα αυτά θα αλλάξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ΝΔ, η παράταξη που μιλούσε χρόνια πριν για πράγματα τα οποία δυστυχώς έγιναν αναγκαστικά με άσχημο τρόπο εντός της κρίσης, πλήττοντας τους πολίτες και τη χώρα. Αυτή η παράταξη θα αναλάβει και πάλι τις τύχες της χώρας, στην κρίσιμη αυτή στιγμή, πραγματοποιώντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και δημιουργώντας τις συνθήκες για μεγάλες επενδύσεις, πολλές θέσεις εργασίας και χωρίς ο κόπος των ανθρώπων της δημιουργίας και της προσφοράς, να φορολογείται με αισχρό τρόπο.

– Στις επόμενες εκλογές ψηφίζει και η δική μου γενιά, αυτοί που σήμερα είναι 17 χρονών. Ποια είναι η άποψη σας για αυτό ;

Αυτό πλέον είναι μια πραγματικότητα και οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε. Επίσης πραγματικότητα είναι η σχέση της γενιάς σας με την τεχνολογία και ένας τρόπος ζωής και έκφρασης μέσα από τα social media όπως το facebook και το instagram. Πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτό το έχετε επιβάλλει και σε όλους που ασχολούνται με την πολιτική, τη show biz αλλά και σε πολύ σοβαρές εταιρίες. Είναι μια κατάκτηση της “δική σας γενιάς”. Όπώς μου είπε ένας συνομήλικος σου στη Πτολεμαΐδα …” Αν δεν είναι στo insta δεν έγιν娔. Ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόζεστε στα νέα δεδομένα είναι ταχύτατος και είναι δικό μας χρέος να αντιληφθούμε τον τρόπο σκέψη σας γιατί είστε αυτοί που διαμορφώνετε το μέλλον. Έτσι λοιπόν, αν σκεφτούμε ότι ζούμε ολοένα και περισσότερο σε ένα ψηφιακό κόσμο εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να τον αντιληφθείτε καλύτερα από όλους, να θέσετε προϋποθέσεις ανάπτυξης, δημιουργίας start ups και να έχουμε μια χώρα με status : Ενεργό! Σε ότι με αφορά προσωπικά, στόχος μου είναι μαζί σας να επικοινωνώ ώστε να προσαρμόζομαι στα νέα δεδομένα.

– Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο σας χρόνο και στη ζωή σας ;

Στον όποιο ελεύθερο χρόνο υπάρχει, επιλέγω να ασχολούμαι με πράγματα που με ανανεώνουν και αδειάζουν το μυαλό από την καθημερινότητα. Καλοί φίλοι, δικοί μου άνθρωποι, μια ωραία βόλτα με τη κοπέλα μου και φυσικά λίγο χρόνο στο αγαπημένο μου χόμπυ το γαλλικό μπιλιάρδο όπου κατά καιρούς ασχολούμαι και σε αθλητικό επίπεδο.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Συνέντευξη του Γιώργου Τζίτζικα στο Γιώργο Τριανταφύλλου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.