Cluster Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας: Συμμετοχή του CluBE στην Nordic Edge Expo 2018



Το CluBE συμμετείχε στην έκθεση και το συνέδριο της 27ης Nordic Edge Expo & Conference 2018 που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου 2018, καθώς και στο Replication Workshop στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 στο Stavanger της Νορβηγίας, εκπροσωπώντας τις πόλεις “ακολούθους” του ευρωπαϊκού έργου STARDUST στο οποίο συμμετέχει, αλλά και δρώντας ως πρεσβευτής συνολικά των δράσεων ανάπτυξης και αναπαραγωγής προσαρμοσμένων στρατηγικών για έξυπνες πόλεις που προβλέπονται μέσα από το έργο.

Κύριος στόχος της συμμετοχής ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και η άντληση γνώσεων στην ευρύτερη θεματική των έξυπνων πόλεων τόσο από το συνέδριο και τους συμμετέχοντες στην έκθεση όσο και από τις άλλες “προηγμένες” πόλεις (Lighthouse cities) και πόλεις “ακολούθους” (Follower cities) των υπολοίπων έργων για τις Έξυπνες Πόλεις του Προγράμματος Horizon2020 που συμμετείχαν στην Έκθεση.

Η έκθεση Nordic Edge Expo & Conference είναι μία τριήμερη έκθεση που συνδυάζεται με διεθνές συνέδριο και καλύπτει θέματα όπως η κινητικότητα, η εκπαίδευση, η υγεία, η ενέργεια και ιδιαίτερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διακυβέρνηση, οι υποδομές, η ασφάλεια και η συμμετοχή των πολιτών. Στην έκθεση παρουσιάζονται νέες τεχνολογικές λύσεις που θα κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητες πιο έξυπνες και πιο πράσινες.

Το έργο STARDUST (Δια-φωτίζοντας τις Ευρωπαϊκές πόλεις) που συμμετείχε επίσημα στην 27η Nordic Edge Expo & Conference 2018 παρουσίασε στο ευρύ κοινό τις καινοτόμες δράσεις του. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο STARDUST στο οποίο συμμετέχουν επίσης ως εταίροι ο Δήμος Κοζάνης, η ΑΝΚΟ και η ΔΕΥΑΚ θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τον σύνδεσμο μεταξύ των “προηγμένων” πόλεων, Παμπλόνα (Ισπανία), Τάμπερε (Φινλανδία) και Τρέντο (Ιταλία) και των “εκπαιδευόμενων” πόλεων, Κοζάνη (Ελλάδα), Κλουζ (Ρουμανία), Λιτομερίτσε (Τσεχία) και Ντέρρι (Μεγάλη Βρετανία) ώστε να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ τους που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση μελετών και έργων που θα τις καταστήσουν έξυπνες και περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Ο στόχος του έργου STARDUST είναι να προετοιμάσει αυτές τις 7 πόλεις για την μετατροπή τους σε περιβαλλοντικά φιλικές ευφυείς πόλεις, με συστήματα υψηλής απόδοσης επικεντρωμένα στους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο θα είναι στη συνέχεια σε θέση να αναπτύξουν αστικές πράσινες τεχνολογικές λύσεις ενσωματώνοντας τους τομείς των κτιρίων, των μεταφορών και της εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ΤΠΕ, δοκιμάζοντας και επικυρώνοντας αυτές τις λύσεις, ώστε να επιτρέψουν τη γρήγορη έξοδό τους στην αγορά.

Το CluBE έχει αναλάβει ένα ενεργό ρόλο στη διασύνδεση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των “προηγμένων” πόλεων και των πόλεων “ακολούθων”. Ειδικότερα για το Δήμο Κοζάνης, το CluBE θα βοηθήσει ουσιαστικά την πόλη της Κοζάνης να διατηρήσει τον ενεργειακό της χαρακτήρα και να μετεξελιχθεί σε έναν έξυπνο πράσινο ενεργειακό δήμο πρότυπο για ολόκληρη την χώρα.

Cluster Βιοενέργειας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.