Τι έκανε η Κοζάνη και η Ελληνική Πολιτεία για να τιμήσει τον Γεώργιο Λασσάνη – Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου

Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου:

Ο Γεώργιος Λασσάνης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1793 και πέθανε στις 7 Ιουλίου 1870, σε ηλικία 77 χρόνων. Υπήρξε λόγιος και πολιτικός, αλλά, κυρίως, μεγάλος αγωνιστής για την απελευθέρωση της Ελλάδος, από τον Οθωμανικό ζυγό. Μετά την κατάπαυση του πολέμου του 1821-26 κι αφότου η ειρήνη αποκαταστάθηκε, ο Λασσάνης νυμφεύτηκε την Ευφημία Λιανοσταφίδα, απo την Πάτρα το έτος το 1834 , αλλά δεν απόκτησαν παιδιά.
Η Κοζάνη εκτιμώντας την πολυσχιδή δράση του Γ. Λασσάνη, τον τίμησε, ποικιλοτρόπως, αναγνωρίζοντας την μεγάλη του προσφορά του εδώ και δεκαετίες .
Ιδιαίτερα τιμήθηκε για την συμβολή του ,για τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους (Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρίας και ήρωας της επανάστασης του 1821 ), συνέβαλε στην μόρφωση των Ελληνοπαίδων σε χαλεπούς καιρούς, ως δάσκαλος αλλά και συγγραφέας ,αλλά και για την προσπάθεια του, ως πολιτικός στα πρώτα χρόνια του Ελληνικού κράτους.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ
ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ
Το παλιό αρχοντικό, πατρικό του Λασσάνη είχε χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο και διασώθηκε, αφού αναπαλαιώθηκε από την Δημοτική αρχή( από την οποία και αγοράστηκε),αφού πέρασε πολλές περιπέτειες όντας αποθήκη σιδερικών αλλά και αποθήκη χονδρικής οπωρολαχανικών , λίγο πριν, σχεδόν, καταρρεύσει.
Το αρχοντικό αυτό είναι όχι, ιδιαίτερα, μεγάλου μεγέθους, διαθέτει 2 ορόφους, κελάρι (στο οποίο βρισκόταν το λουτρό και το πλυσταριό) και μια αποθήκη. Επίσης το περιτριγυρίζει μια πέτρινη μάντρα.
Είναι αντιπροσωπευτικό των κατοικιών των Κοζανιτών του 18ου-19ου αιώνα.
Από τις 11 Οκτωβρίου 2008, φιλοξενεί τη Δημοτική Χαρτοθήκη , . Έχει διεκδικηθεί το Αρχείο του, από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και η μετακομιδή των οστών του από την Αθήνα, αλλά προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί.

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Είχει καθιερωθεί η μορφή του Λασσάνη ως έμβλημα του Δήμου
Η επιλογή του λογοτύπου του Δήμου, με το πρόσωπο του Λασσάνη, είχε αποφασίσει το Δημοτικό συμβούλιο, επί Μερκούρη Κυρατσού το 1964, και με πρόταση του Γιάννη Κορκά.
Βλέποντας την μορφή του, δεν χρειάζονταν επεξηγήσεις για το τί πρεσβεύει και τί εκπροσωπεί.
Δυστυχώς, η καθιέρωση του συμβόλου της μορφής του Γ. Λασσάνη, που εκπροσωπούσε την πόλη, προς το παρόν έλαβε τέλος, με αποφάσεις της Δημοτικής αρχής το 2017, (εξαφανίζοντας τον προηγούμενο, την προσωπογραφία, δηλαδή του Γεωργίου Λασσάνη.) Άγνωστο για ποίους λόγους για πολλούς ,υποκαθιστώντας την με ένα άψυχο αφηρημένο γεωμετρικό σχήμα, κατανοητό σε λίγους ανθρώπους. ,
Σύμφωνα με την πλειοψηφία των Κοζανιτών, ο Λασσάνης έχει ταυτισθεί, απόλυτα με την Κοζάνη και η Κοζάνη ήταν ένα και το αυτό με τον Λασσάνη.
Η ελπίδα είναι, ότι επανεκτιμώντας την στάση της,η Δημοτική αρχή θα την αναθεωρήσει και θα επαναφέρει το προηγούμενο λογότυπο, τιμώντας Γ. Λασσάνη ,την πόλη και ιδίως τον εαυτό της . Ο σεβασμός της τοπικής ιστορίας και της ιστορικής συνείδησης είναι το ζητούμενο, γιατί λαός, χωρίς γνώση της ιστορίας του, είναι λαός ανύπαρκτος.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ, ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΕΝΤΟΙΧΙΣΜΕΝΗ ΠΛΑΚΑ
Στην δεκαετία του 1950, κατά τον εορτασμό των Εθνικών εορτών, γινόταν η κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία, στο ετοιμόρροπο σπίτι του στην Πλατεία Γ. Λασσάνη,που είχε στην δυτική πλευρά εντοιχισμένη πλάκα και αναφερόταν σε αυτόν.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΣΣΑΝΗ
Η πλατεία όπου βρίσκεται δυτικά του αρχοντικού του Λασσάνη ονομάσθηκε “Πλατεία Λασσάνη”.
Στην παλιά πλατεία, γινόταν η λαϊκή αγορά μέχρι την δεκαετία του ‘60 και ο ”Νίαμερος” και στην αρχή υπήρχαν διάφορα καταστήματα οπωρολαχανικών και εμπορίας κρεάτων,σε πρόχειρες κατασκευές και λίγο αργότερα πιο μόνιμες , οι οποίες κατεδαφίστηκαν και σήμερα είνα μια πλατεία οχι ιδαίτερα εντυπωσιακή και σταθμός αστικών λεωφορίων .

ΠΡΟΤΟΜΗ ΠΛ.ΝΙΚΗΣ
Υπήρχε η προτομή του Λασσάνη στην πλατεία Νίκης, από την δεκαετία του 1950, η οποία απομακρύνθηκε με την έναρξη των έργων της νέας πλατείας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Οι Δημοτικές λαογραφικές εκδηλώσεις, οι οποίες φέρουν το όνομα “Λασσάνεια”, πραγματοποιούνται, εδώ και πολλά χρόνια, στην πόλη της Κοζάνης, στο τέλος του καλοκαιριού, με διάφορους αθλητικούς διαγωνισμούς, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.α.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Παράλληλα, με τις λαογραφικές εκδηλώσεις κατά καιρούς διοργανώνονταν και διάφοροι αθλητικοί αγώνες. Ιδιαίτερα γνωστός είναι και ο “Λασσάνειος Δρόμος Κοζάνης”, 5 και 10 χλμ., η μεγάλη δρομική διοργάνωση της πόλης της Κοζάνης, που συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Κοζάνης και τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης.

ΟΝΟΜΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΟΜΟΥ (ΕΠΣ ΚΟΖΑΝΗΣ)
Η απεικόνιση της μορφής του Λασσάνη βρίσκεται και στο λογότυπο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Π.Ε.Κοζάνης

ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Η ποδοσφαιρική ομάδα “Λασσάνης” δημιουργήθηκε το 1964, όταν έγινε συγχώνευση του Ολυμπιακού και του Μακεδονικού Κοζάνης , συμμετείχε, δε, στο τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ Κοζάνης και μάλιστα, το 1972-73 αλλά και το 1975-76 αναδείχθηκε κυπελλούχος Β.Δ. Μακεδονίας. Σήμερα, πρέπει να είναι ανενεργή.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Καλαθοσφαίρισης «Ο Λασσάνης» είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα την πόλη της Κοζάνης. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του Γιάννη Σκαρκαλά,

ΚΟΖΑΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
1.Υπάρχει Σύνδεσμος Κοζανιτών Αθηνών ο ‘’Λασσάνης ‘’
2 Υπάρχει ο Σύλλογος Κοζανιτών Μελβούρνης και Σίδνεϊ
” Λασσάνης ” στην Αυστραλία.
Ο Αγγλικός πλήρης τίτλος είναι ‘’Philanthropic Association of Kozani Lassanis. Australia ‘’
3 Στο Τορόντο του Καναδά το 1965 ,ιδρύθηκε προς τιμή του Κοζανίτη αγωνιστή, ο Τορόντο & Οντάριο .
Ιδρυτικός πρόεδρος ο Κοζανίτης Δημήτρης Ι. Γιαντσούλης,που εξελέγει το 2013, παμψηφεί, Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά
Οι σύλλογοι Κοζανιτών παρελαύνουν με το Λάβαρο τους με φόντο τον Γ. Λασσάνη .

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Υπάρχει στην Πλάκα, στην Αθήνα, το αρχοντικό του .
Το Αρχοντικό Λασσάνη βρίσκεται στην οδό Διογένους 1-3 στην Αθήνα (Πλάκα), απέναντι από τους “Αέρηδες”.
Ανήκε στον αγωνιστή του ’21, υπουργό 2 φορές, την εποχή του ‘Οθωνα , θεατρικό συγγραφέα και λόγιο Γεώργιο Λασσάνη.
Το Αρχοντικό Λασσάνη, στην Πλάκα, το οποίο, ανακαινισμένο, σώζεται μέχρι σήμερα, οικοδομήθηκε ανάμεσα στα έτη 1833 – 1837 και αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα αθηναϊκής κατοικίας, τα οποία κτίζονται στα χρόνια του Όθωνος.
Σήμερα, το Αρχοντικό Λασσάνη στεγάζει το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, που ιδρύθηκε το 1991.
Περιλαμβάνει τη συλλογή του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη, αποτελούμενη από 1.200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα, από το 18ο αιώνα ως τις ημέρες μας. Στον κήπο του μουσείου φιλοξενούνται συναυλίες παραδοσιακής μουσικής.

ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕ ΟΔΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ
Έχει δοθεί το όνομα του σε δρόμο της Θεσ/νίκης, κοντά στην ΧΑΝΘ, αλλά και στην Καλαμαριά και τον Εύοσμο. Επίσης στη Αθήνα στα Άνω Λιόσια ( μεταξύ της οδού Φιλής και -25ης Μαρτίου ) Προφανώς, κάτι ανάλογο θα έχει γίνει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος

ΛΑΣΣΑΝΕΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 1889-1910
Με την διαθήκη του, ιδρύθηκε ο Λασσάνειος δραματικός διαγωνισμός, κατά τον οποίο βραβεύονταν, κάθε έτος μία κωμωδία και μία τραγωδία, εθνικού περιεχομένου. Λειτούργησε περίπου 20 χρόνια, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.