Το ΚΚΕ για τις συνθήκες στέγασης των Δόκιμων Πυροσβεστών κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης στους Δόκιμους Πυροσβέστες, κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η κυβέρνηση εφαρμόζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, μετακυλίοντας το οικονομικό βάρος στους ίδιους τους πυροσβέστες.

Τέτοια παραδείγματα είναι: Η απλήρωτη υπερεργασία που προκύπτει από τις υπερωρίες που υποχρεώνονται να εργαστούν προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό. Η μη χορήγηση της απαραίτητης και αξιοπρεπούς μέριμνας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σε δασικές πυρκαγιές. Ο απαράδεκτος τρόπος μεταφοράς του προσωπικού, προς ενίσχυση συμβάντων κυρίως σε νησιωτικές περιοχές, όπως καταγγέλθηκε πρόσφατα και για την περίπτωση της πυρκαγιάς στην Σάμο. Η επιλογή ως χώρων ξεκούρασής τους μετά από τις επεμβάσεις στα μέτωπα των πυρκαγιών, σε εγκαταστάσεις στρατοπέδων και πυροσβεστικών υπηρεσιών, αντί ξενοδοχειακών ή ειδικών για τον σκοπό αυτό καταλυμάτων, είναι κάποια από τα πολλά παραδείγματα.

Η πολιτική όμως της περιστολής δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα, που σωρευτικά τα τελευταία 9 χρόνια ξεπερνάει το 1 δις ευρώ, με ένα σημαντικό μέρος εξ αυτών να προέρχεται από τις περικοπές όπως των προαναφερόμενων περιπτώσεων, αγγίζει και τη διαδικασία της εκπαίδευσης των δοκίμων πυροσβεστών.

Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, την με αριθμό 54241 Φ.400.23 που εκδόθηκε 12-09-2018, ενενήντα δύο (92) Δόκιμοι Πυροσβέστες του Ε’ εξαμήνου, μετακινούνται για την πρακτική τους εκπαίδευση σε υπηρεσίες της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, από την Πτολεμαΐδα όπου βρίσκεται η Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών.

Αρκετοί όμως από τους 92 Δόκιμους Πυροσβέστες δεν διαθέτουν κατοικία στην Αττική διότι κατάγονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα αναγκάζονται να μισθώσουν κάποιο διαμέρισμα για τη διαμονή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά το άρθρο 126 του Ν.4472/2017 οι Δόκιμοι Πυροσβέστες αμείβονται στο πρώτο έτος με το 33% του 28ου μισθολογικού κλιμακίου (985,00 ευρώ) της Β΄ κατηγορίας του μισθολογίου, ήτοι 325,05 μεικτά, το οποίο αυξάνεται σε 35% για το δεύτερο και τρίτο έτος, ήτοι 344,75 μεικτά.

Είναι προφανές ότι με τα χρήματα αυτά δεν καλύπτονται οι διατροφικές και οι στεγαστικές τους ανάγκες κατά την περίοδο της πρακτικής τους εκπαίδευσης, από την στιγμή που τοποθετούνται σε περιοχές μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και δεν έχει φροντίσει η κυβέρνηση για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι δόκιμοι της Πυροσβεστικής Ακαδημίας δεν είναι δικαιούχοι ούτε του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Η οικονομική αδυναμία που αντιμετωπίζουν οι δόκιμοι πυροσβέστες κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης, ανάγκασε τριάντα τρεις (33) από αυτούς, να ζητήσουν να διαμένουν στις εγκαταστάσεις των Πυροσβεστικών Σταθμών.

Είναι προφανές όμως ότι ο εργασιακός τους χώρος, δεν μπορεί παράλληλα να είναι χώρος ανάπαυσης και ικανοποίησης προσωπικών αναγκών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

Με ποιο τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να καλύψει τα επιπλέον έξοδα των Δοκίμων Πυροσβεστών για στέγαση και σίτιση, που δεν έχουν την Περιφέρεια Αττικής ως τόπο συμφερόντων, δεδομένου ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία αδυνατεί ουσιαστικά να τους παρέχει αξιοπρεπή σίτιση και στέγαση στο Ε’ εξάμηνο;

Υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών στέγασης και σίτισης των Δόκιμων Πυροσβεστών που θα εκπαιδευτούν στο μέλλον;

Θα εξετάσει το ενδεχόμενο η πρακτική εκπαίδευση μελλοντικών σειρών Δοκίμων Πυροσβεστών να γίνεται με τις ανάλογες προϋποθέσεις και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως οι πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας που πιθανότατα να συμπίπτουν και τον τόπο συμφερόντων τους;

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Χρήστος Κατσώτης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.