Παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη το 1ο Φόρουμ των Δημάρχων για την Δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιφερειών της Ευρώπης



Την αγωνία και το αίτημα των ανθρακοφόρων – λιγνιτικών περιφερειών της Ευρώπης, να υποστηριχθούν οι οικονομίες των περιοχών τους για να προχωρήσουν ομαλά σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εξέφρασαν το πρωί στην Κοζάνη, Δήμαρχοι και στελέχη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Ρουμανία, όπως επίσης και Έλληνες Δήμαρχοι των λιγνιτικών περιοχών της χώρας.

Με πρωτοβουλία του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το 1ο Φόρουμ των Δημάρχων για την Δίκαιη μετάβαση των ανθρακοφόρων –λιγνιτικών περιφερειών της Ευρώπης, παρουσία και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας και απεσταλμένου του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν και αρμόδιου Επίτροπου Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απανθρακοποίηση που είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη και την ανάγκη οικονομικού μετασχηματισμού και ομαλής μετάβασης των περιοχών αυτών.

«Θέλουμε να αναδείξουμε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος των περιοχών μας, ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου που σηζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Εορδαίας και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Σάββας Ζαμανίδης, στάθηκε στην ανάγκη της κοινής συνεργασίας όλων των Δήμων στην Ευρώπη που θίγονται από τις διεθνείς εξελίξεις και αποφάσεις στο χώρο της ενέργειας, ώστε να προχωρήσει ομαλά η μετάβαση των οικονομιών τους.

Οι Δήμαρχοι όλων των χωρών της Ευρώπης, αντάλλαξαν εμπειρίες και προτάσεις στο Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, εξετάζοντας και τα επόμενα βήματα, ώστε εκτός από την πλατφόρα μετάβασης που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο -παρέχοντας τεχνική στήριξη στην πορεία αυτή- να δημιουργηθούν και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού ταμείου δίκαιης μετάβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ανταλλαγής εμπειριών από την Ευρώπη, αναφέρθηκε η περίπτωση μετάβασης της Ferepolis στην Γερμανία, όπου έκλεισαν τα ορυχεία από το 1990 και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος της περιοχής, «έχουν εγκατασταθεί σήμερα μεγάλες εταιρείες με τουρμπίνες για τα αιολικά και έχει αξιοποιηθεί η βιομηχανική κληρονομιά, αναπτύσσοντας τον τουρισμό».

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, στάθηκε στην ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδίου αποκατάστασης των λιγνιτικών εδαφών στην Δυτ. Μακεδονία , καθώς και στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ελληνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που έχει ανακοινωθεί και προχωρά από φέτος, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ζητώντας παράλληλα την διασφάλιση των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, ώστε να γίνει χωρίς κραδασμούς και απώλειες, η ομαλή μετάβαση όλων των περιοχών.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης Μαυρίδης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.