Πλούσιες δράσεις και φέτος για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Κοζάνη – Δείτε αναλυτικά



Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων είναι η προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

«Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2018, έχει επιλεγεί ως μότο το «Συνδυάζω – Μετακινούμαι!» (Mix and Move!) εστιάζοντας στην Πολυτροπικότητα, στη διασύνδεση των μέσων της αστικής μετακίνησης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων. Ο κύριος στόχος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ για το 2018 είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να δοκιμάσουν τις διάφορες λύσεις κινητικότητας που είναι διαθέσιμες στις κωμοπόλεις ή στις πόλεις τους και να διαψεύσει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι η μοναδική κατάλληλη επιλογή μετακίνησης.

ΔΡΑΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
16-22/9/2018
Κυριακή 16-9-2018
Έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας
Η Εβδομάδα Κινητικότητας αρχίζει δυναμικά με διαγωνισμό selfie! Αφήστε τα αυτοκίνητά σας και πάρτε τα ποδήλατά σας ή απλώς φορέστε αθλητικά και κινηθείτε. Μην ξεχάσετε να βγείτε μια φωτογραφία στο banner της Εβδομάδας Κινητικότητας που βρίσκεται έξω από το Δημαρχείο και να την ανεβάσετε στα social media, μπορεί να είστε ανάμεσα στους δύο τυχερούς που θα κερδίσουν από ένα ποδήλατο! Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι από την Κυριακή 16-9-2018 μέχρι και την Παρασκευή 21-9-2018. Οι όροι συμμετοχής θα βρίσκονται αναρτημένοι τόσο δίπλα στο banner όσο και στις σελίδες του Facebook και Instagram @kozanimobilityweek.

Δευτέρα 17-9-2018
10.30πμ «Mix and move …. προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης»
Μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης θα επιλέξουν να μετακινηθούν προς στη Δημοτική Βιβλιοθήκη με εναλλακτικούς τρόπους συνδυάζοντας βάδισμα, λεωφορείο, ποδήλατο και car pooling. Φτάνοντας στον προορισμό τους, ξεναγούνται στο νέο σύγχρονο κτίριο της Βιβλιοθήκης και ανακαλύπτουν την ιστορία της και το σπάνιο υλικό που φιλοξενεί.
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Αστικά Κοζάνης και την ΚΔΒΚ.

18.00 «Κινούμαστε παρέα με τον ΣΕΟ»
Τα μέλη του ΣΕΟ θα μας περιμένουν στο φανό της Σκ’ρκας απ’ όπου θα κινηθούμε προς το καταφύγιο του ΣΕΟ Κοζάνης στην περιοχή «Σμάθ’κο».Ο Σύλλογος θα προσφέρει καφέ, τσάι και νερό. Στην συνέχεια θα συνεχίσουμε προς τα μονοπάτια του Αηλιά για να φτάσουμε στον Άγιο Θωμά. Θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι μέσα από το δάσος και θα φτάσουμε στο Ξενία και στην συνέχεια κατηφορίζοντας την Αηλιόστρατα θα φτάσουμε στο σημείο όπου ξεκινήσαμε.
Το μήκος της διαδρομής είναι 5 χιλιόμετρα και απαιτούνται περίπου 2 ώρες. Η διαδρομή είναι εύκολη και αφορά όλους τους πολίτες.
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΣΕΟ.

Τρίτη 18-9-2018
10.00 πμ «Mix and Move στην πόλη »
Μέλη του ΚΑΠΗ Κοζάνης θα μετακινηθούν με λεωφορείο σε ιστορικές γειτονιές της πόλης, αφηγούμενοι αναμνήσεις και εμπειρίες. Έπειτα θα επισκεφθούν το Δημοτικό κήπο όπου θα κάνουν περίπατο και θα καταλήξουν στα όργανα γυμναστικής που έχει προμηθευτεί ο Δήμος από επιχορήγηση του Πράσινου Ταμείου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής παρουσία γυμναστή και θα δοθούν συμβουλές σχετικά με τα οφέλη της κίνησης στην καθημερινότητά μας.
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Αστικά Κοζάνης και το ΚΑΠΗ.

Τετάρτη 19-9-2018
16.30 «Ο ΕΟΣ μας γνωρίζει τα μονοπάτια του Αηλιά»
Παρέα με τα μέλη του ΕΟΣ θα ξεκινήσουμε από το αμαξοστάσιο του Δήμου στον Νιάημερο. Περνώντας από το πάρκο ηπειρωτών και το πυκνό δασάκι, συνεχίζουμε μπαίνοντας στο δίκτυο μονοπατιών που ο συμπολίτης μας Κώστας Μπέλλας με προσωπικό κόπο και καθημερινή φροντίδα κατασκεύασε στον ορεινό όγκο του Αηλιά. Μια πρώτη στάση – ανάσα γίνεται στο χαρακτηριστικό “Ελληνοτόπι”. Μέχρι εδώ ο βαθμός δυσκολίας είναι αρκετά χαμηλός – ενδείκνυται και για μικρούς πεζοπόρους, παιδάκια που μαζί με τους γονείς τους μπορούν να πάρουν μια μικρή γεύση πεζοπορίας! Από εκεί συνεχίζουμε την διαδρομή μας κυκλώνοντας τον λόφο του Αηλιά στη βάση του. Φτάνουμε στους φημισμένους Περιστερώνες και το παλιό αναρριχητικό πεδίο της περιοχής. Ανηφορίζουμε προσεγγίζοντας το εκκλησάκι – προσκύνημα του Αγίου Κωνσταντίνου και συνεχίζουμε μέχρι την κορυφή και την εκκλησία του Αηλιά. Λίγο πιο κάτω συναντάμε τα γραφεία του ΕΟΣ Κοζάνης. Κατηφορίζουμε μπαίνοντας και πάλι στα μονοπάτια του Κώστα Μπέλλα. Καταλήγουμε και πάλι στον Νιάημερο. Στο σύνολό της η διαδρομή χαρακτηρίζεται ήπια, χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Συνολικά θα κάνουμε μια πορεία περίπου δυόμισι ωρών διανύοντας σχεδόν 5 χιλιόμετρα.
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΕΟΣ.

19.00 Κοβεντάρειο «Ημερίδα: Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΚ) σε μικρές και μεσαίες πόλεις»
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που αφορά όλους τους δημότες μας θα διεξαχθεί στις 19.00 στο Κοβεντάρειο. Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων που εφάρμοσαν με επιτυχία το ΣΒΑΚ θα ανταλλάξουν μαζί μας απόψεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές στο πλαίσιο γόνιμου διαλόγου. Στην εκδήλωση θα παραστεί επίσης η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ και Εκπρόσωπος του Civinet CY-EL.

Πέμπτη 20-9-2018
10.30πμ Πλατεία Νίκης «Θεατρικό εργαστήρι από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης»
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου «Χαρίσιος Μούκας» θα περπατήσουν μέχρι την Κεντρική Πλατεία της πόλης όπου θα τους περιμένει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για ένα ταξίδι παιχνιδιού και θεάτρου.
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ

Πλατεία Νίκης
Μαθητικός αγώνας χάντμπολ
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΑΠΝ

Παρασκευή 21-9-2018
10.00 πμ 1Ο ΓΕΛ «Ενημέρωση για το ΣΒΑΚ»
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού- Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ Δεσποτίδης Κωνσταντίνος θα πραγματοποιήσει ενημέρωση στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ για το ΣΒΑΚ.

Σάββατο 22-9-2018 ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Όλη την ημέρα οι διαδρομές με τα mini bus της πόλης θα είναι δωρεάν για όσους τους πολίτες.

Πρωί-Μεσημέρι
Τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων που διέρχονται από την οδό Γκέρτσου θα περνάνε με αυξημένη συχνότητα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.
Στο πλαίσιο της παρακίνησης των πολιτών για χρήση λεωφορείων, ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Η πόλη στη σκηνή» θα συντροφεύουν τους επιβάτες διαβάζοντας τους διηγήματα.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα Αστικά Κοζάνης το ΔΗΠΕΘΕ

Απόγευμα
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο θα πεζοδρομηθεί τμήμα των κεντρικών οδών Π. Μελά και Μακεδονομάχων από τις 16.00 μέχρι και τις 21.00.

18.00 Πλατεία Νίκης «Λήξη της Εβδομάδας Κινητικότητας»
Γυμναστήρια της πόλης θα κινηθούν στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας υπό το συντονισμό του youtuber Τολη Τσιρούδη.
Θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση μεταξύ των συμμετεχόντων του διαγωνισμού selfie με έπαθλο 2 ποδήλατα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.