Ξεκινάει το δεύτερο μέρος των φετινών καλοκαιρινών προβολών ταινιών από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης



Μετά από την καθιερωμένη μικρή ανάπαυλα, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης ξεκινάει το δεύτερο μέρος των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων-προβολών του, αυτή τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. το βράδυ στην αυλή του στεκιού, επαναπρογραμματίζοντας τη διπλή προβολή του Ιουλίου, που αναβλήθηκε λόγω βροχής, με τις ταινίες «Επαρχία», του συντοπίτη Βασίλη Οικονόμου, ένα ατμοσφαιρικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, σχετικό με τα ”φαντάσματα” της επαρχίας και το κλασικό πρώιμο αριστούργημα του κορυφαίου σκηνοθέτη Τζόζεφ Λόουζι, «Το αγόρι με τα πράσινα μαλλιά» (The Boy With Green Hair-1948), μια κοινωνικοπολιτική αλληγορία, η μοναδική ταινία της εποχής της που έθιγε τη διαφορετικότητα, προκαλώντας σάλο σε κοινό και κριτικούς, με αποτέλεσμα να μην προβάλλεται καθόλου για πολλά χρόνια.

1.«Επαρχία»
Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου
Παίζουν: Αθανάσιος Τριανταφύλλου, Λία Κεραμάρη, Κώστας Παπαθανασίου, Νικολέτα Σιώμου.
Τοπία στην ομίχλη, στο χιόνι, στην ερημιά. Παλιά κέντρα διασκεδάσεως, εγκαταλελειμμένα, ερείπια. Άνθρωποι της επαρχίας, μορφές της καθαρής νύχτας και της θολής ημέρας. Ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ. Ένα οπτικοακουστικό δοκίμιο για τα φαντάσματα της επαρχίας.
Ο Βασίλης Οικονόμου είναι φωτογράφος και μοντέρ. Αφού έζησε για μια πενταετία στην Κολωνία όπου εργαζόταν σε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες κι εκπομπές, κυρίως στον τομέα του post production και στα πλατό, αποφάσισε εδώ και δύο χρόνια να επιστρέψει στη πατρίδα. Αυτό τον καιρό ετοιμάζει ένα νέο ντοκιμαντέρ για τους τελευταίους δεκαπέντε κατοίκους του ορεινού χωριού Κυπαρίσσι Γρεβενών.

2.«Το αγόρι με τα πράσινα μαλλιά» (The Boy With Green Hair-1948)
Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Λόουζι
Ηθοποιοί: Ρόμπερτ Ράιαν, Ντιν Στόκγουελ, Πατ Ο’ Μπράιεν, Μπάρμπαρα Χέιλ, Ρας Τάμπλιν.
Ένα νεαρό παιδί, ο Πίτερ, που έχασε τους γονείς του στον πόλεμο και τον μεγάλωσε ο παππούς του σε μια μικρή πόλη, ανακαλύπτει ότι μεγαλώνοντας, τα μαλλιά του αρχίζουν και πρασινίζουν.. Οι γιατροί του διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για κάτι παθολογικό, ωστόσο έχει απέναντί του την τοπική κοινωνία, από την οποία πέφτει θύμα εχθρότητας, με χλευασμούς, κοροϊδίες και καψώνια. Κουρεύεται και αποφασίζει να εγκαταλέιψει τη μικρή πόλη..

Μοναδική στο είδος της δραματική κοινωνική ταινία, μια από τις πιο παρεξηγημένες του κορυφαίου σκηνοθέτη Τζόζεφ Λόουζι (Εύα-1962, Ο υπηρέτης-1963, Ο μεσάζων-1971), που αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στη φιλμογραφία του-είχαν προηγηθεί άλλες 5 ταινίες μικρού μήκους-την οποία γύρισε με την εταιρεία RKO. Ο συντηρητικός μεγαλοπαραγωγός Χάουαρντ Χιούζ, έκανε από την αρχή ό,τι μπορούσε ώστε να μπλοκάρει την ταινία, καθώς είχε υποψιαστεί το ”επικίνδυνο” πολιτικό της μήνυμα, ωστόσο η τεχνική του Λόουζι δεν του άφηνε πολλά περιθώρια. Έτσι ο Χιούζ άρχισε να κάνει παρεμβάσεις στους διαλόγους της ταινίας, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενα του σεναριογράφου Μπεν Μπάρζμαν, απαιτούσε από το 12χρονο πρωταγωνιστή Ντιν Στόκγουελ στη σκηνή όπου μια παρέα παιδιών μιλάει για τη φρίκη του πολέμου, να τους απαντήσει ότι ”Γι αυτό το λόγο η Αμερική θα πρέπει να έχει τον μεγαλύτερο στρατό, ναυτικό και αεροπορία του κόσμου”. Ο μικρός πρωταγωνιστής, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ανταπάντησε στον Χιουζ ”No Sir”. Ακόμα και όταν ο Χιούζ του έβαλε τις φωνές, ο μικρός αρνήθηκε και δεν είπε τη συγκεκριμένη φράση. Η ταινία συνάντησε χλιαρή υποδοχή από το κοινό, σε μια ψυχροπολεμική περίοδο, όπου δεν υπήρχε χώρος για φιλειρηνικά μηνύματα, ωστόσο εξόργισε τους αμερικανούς, γιατί έθιγε τον πουριτανισμό της αμερικανικής κοινωνίας και για το λόγο ότι καταπιάστηκε με το θέμα της ”διαφορετικότητας”, κάτι που κανείς άλλος σκηνοθέτης δεν είχε επιχειρήσει μέχρι τότε. Αποτέλεσμα, να μπει ο Λόουζι, μαζί με το σεναριογράφο Μπάρζμαν στη μαύρη λίστα του Μακάρθι και να εγκαταλείψουν την Αμερική-τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν αν γυρίζουν ταινίες στην Αγγλία. Η ταινία απογεύγονταν και αποφεύγεται ακόμα να προβάλλεται συχνά λόγω του θέματος της, ωστόσο έχει αναγνωριστεί με το πέρασμα των χρόνων ως ένα μικρό και ιδιαίτερο αριστούργημα. Εδώ πρωτοακούγεται και το πασίγνωστο τραγούδι ”Nature Boy”, που έγινε μεγάλη επιτυχία από τον Νατ Κινγκ Κόουλ.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7 – 9.30 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού, όπου μπορείτε να το επισκέπτεστε. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, γεμίζει εδώ και χρόνια με χρήσιμα αντικείμενα που προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που συγκεντρώνονται και εκτίθενται στο «μαγαζάκι», μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο γεμίζουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που ανοίγει στο τέλος του χρόνου για να ενισχύσει οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Όσοι επιθυμουν μπορουν να επισκεπτονται το ανταλλακτικό μαγαζακι της προσφοράς και τις Δευτέρες όταν έχουμε προβολή, από τις 8.00 μ.μ. μέχρι και τις 9.30 μ.μ. που ξεκινά η προβολή

Επίσης, για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που λειτουργεί εδώ και πεντε χρόνια και που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 120 οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, καθώς και στη δράση συγκέντρωσης και διανομής τροφίμων για 120 άπορες οικογένειες για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 21.30 μ.μ στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας τη Δευτέρα, η προβολή μετατίθεται για την Τρίτη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.