Παρουσία αρκετών Κοζανιτών ομογενών στο Νιου Τζέρσεϊ πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Παναγίας Σουμελά – Δείτε φωτογραφίες

Πλήθος κόσμου συμμετέχει στο 35ο ετήσιο ιερό προσκύνημα και πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά Ποντίων που έλαβε χώρα στο Ουέστ Μιλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ το τριήμερο 17-19 Αύγουστο 2018.

Δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες από την Νέα Υόρκη, από το Κονέκτικατ, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Φιλαδέλφεια και της άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και Καναδά εργάστηκαν ακούραστα και συνέβαλαν στην επιτυχία του 35ου ετήσιου ιερού προσκυνήματος και πανηγυριού.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή 17 Αυγούστου με καλλιτεχνικής εκδηλώσεις και γλέντι, ενώ το Σάββατο 18 Αύγουστο έγινε η λιτάνευση ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά και ακολούθησε ποντιακό γλέντι. Την Κυριακή 19 Αύγουστο τελέστηκε θεία λειτουργία, αρτοκλασία και μνημόσυνο για τους απανταχού πόντιους από τον πάτερ Παναγιώτη Λέκκα και έγινε η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελάς. Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με χορός τραγούδια και παραδοσιακά φαγητά στον προαύλιο χώρο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο μέγας ευεργέτης του Ιδρύματος Βασίλειος Κακουλίδης, οι πρώην πρόεδροι του ιδρύματος Βασίλειος Βασιλειάδης και Γεώργιος Βασιλειάδης. Οι πρώην πρόεδροι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά Ηλίας Τσεκερίδης, Κώστας Τσιλφίδης και Πάνος Σταυριανίδης. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Rutaers University και πρόεδρος της συμβουλευτικής Επιτροπής έδρας Οδυσσέας Ελύτης, Πάνος Γεωργοπουλος. Η πρόεδρος του σύλλογο Μακεδόνων του Νιου Τζέρσεϊ Έφη Γεωργοπουλου καθώς και εκπρόσωποι πολλών άλλων Συλλόγων και δωρητές και υποστηρικτές του Ιδρύματος.

Τον συντονισμό τής εκδηλώσεις ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του ιερού Ιδρύματος Παναγίας Σουμελάς ο Φώτης παπαγερμανός. Στο κήρυγμά του ο πάτερ Παναγιώτη Λέκκας αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ιεράς Μονής την οποία χαρακτήρισε σύμβολο επί 16 αιώνες του ποντιακού ελληνισμού. Εύχομαι, ανάφερε, η μητρική χάρη της Παναγίας και η ευλογία της Ιεράς και θαυματουργές εικόνας της Σουμελιώτισσας να προστατεύει, να ευλογεί και να αγιάζει τον καθένα σας προσωπικά. Ο πρόεδρος της Παναγίας Σουμελάς Χαράλαμπος Βασιλειάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή πορεία του Ιδρύματος. Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά Δημήτρης Μολοχίδης εξέφρασε την χαρά τού για την συνεχή πρόοδο το Ιδρύματος. Ο Ηλίας Τσεκεριδης ο οποίος μιλήσει εκ μέρους της ΑΗΕΡΑ επεσήμανε ότι οι οργανώσεις στηρίζουν το έργο το Ιδρύματος και ότι προ δύο ετών στις εκδηλώσεις έχει παραστεί και ο τότε ύπατος Πρόεδρος Ανδρέας Ζαχαριάδης. Ο Κώστας Τσιλφιδης, πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά ζήτησε την οικονομική ενίσχυση όλων έτσι ώστε να μπορέσει το ίδρυμα να συνεχίσει θεάρεστο έργο που επιτελεί. Ο Πάνος Σταυριανιδης μετέφερε τους εγκάρδιο χαιρετισμό του προέδρου Ηλία Ηλιαδη και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η δράση του Ιδρύματος εντείνεται και μεγαλώνει και καλέσει τούς προσκυνητές να προσφέρουν τον οβολό τους για την ενίσχυση του Ιδρύματος. Συγχαρητήρια σε όλους που κρατούν αναμμένη τη δάδα του Πόντου, επεσήμανε ο καθηγητής Πάνος Γεωργοπουλος εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το έργο του ιερό Ιδρύματος και την αφοσίωση τον συλλόγων τον Ποντίων για την διατηρήσει τον παραδόσεων των ηθών και τον εθίμων.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το KOZANILIFE.GR από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις των ομογενών των ΗΠΑ:

 

 

Ν.Α. για το KOZANILIFE.GR

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Παρουσία αρκετών Κοζανιτών ομογενών στο Νιου Τζέρσεϊ πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Παναγίας Σουμελά – Δείτε φωτογραφίες

  1. Συνχαρητηρια κ πολλά μπράβο σε αυτούς τους Έλληνες που παρόλο που είναι στο εξωτερικό τιμανε τα ήθη και τα έθιμα μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.