Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του εξωτερικού αγωγού ύδρευσης των Λαζαράδων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του εξωτερικού αγωγού ύδρευσης των Λαζαράδων και τις επόμενες 2-3 ημέρες αναμένεται να υδροδοτηθεί ο οικισμός κανονικά με πόσιμο νερό, δίνοντας έτσι λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα (από το 2010).

Συγκεκριμένα, μέχρι χθες το μεσημέρι, Παρασκευή 20 Ιουλίου, είχε ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου (εκσκαφές, τοποθέτηση αγωγού διαμέτρου 125 mm, φρεάτια ελέγχου, φρεάτια εκκένωσης, βάνα αντεπιστροφής, επιχωμάτωση, μόνωση υπέργειου τμήματος στο γεφύρι του ρέματος στο Τρανόβαλτο, αποκατάσταση οδοστρώματος διαδρομής διέλευσης από το Τρανόβαλτο, σύνδεση με τη δεξαμενή στους Λαζαράδες), πλην της σύνδεσης με το υπάρχον δίκτυο στη θέση Σταυρός του Μικροβάλτου και της τοποθέτησης βάνας ελέγχου (βρισκόταν σε εξέλιξη). Απομένουν βέβαια οι δοκιμές, οι ρυθμίσεις και ο καθαρισμός του δικτύου και των δεξαμενών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο οικισμός των Λαζαράδων που υπάγεται στη Τ.Κ. Τρανοβάλτου του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, λόγω της ύπαρξης υψηλών ποσοστών σε νιτρικά, από το 2010 -βάσει της υπ’ αριθμ’ 1966/12-03-2010 απαγορευτικής γνωμοδότησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης-, στερούνταν πόσιμου νερού.

Η λύση που προκρίθηκε για εφαρμογή, ήταν η μεταφορά νερού από τη γεώτρηση στη θέση Ισιώματα του Μικροβάλτου με υπόγειο αγωγό και θα ακολουθεί το αριστερό έρεισμα του επαρχιακού δρόμου από το Μικρόβαλτο προς τους Λαζαράδες, μέχρι την υπάρχουσα δεξαμενή στους Λαζαράδες που βρίσκεται σε υψόμετρο 662 μ.(υψομετρική διαφορά περί τα 85 μ. σύμφωνα με τη μελέτη). Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 3/10/2017, κατά τον οποίο αναδείχτηκε μειοδότης ο εργολήπτης Δ.Ε. Γιαννουλούδης Γεώργιος, που προσέφερε ποσοστιαία έκπτωση επί των τιμών 60,89%. Το έργο, προϋπολογισμού 482.553,55 € (τελικό κόστος έργου 188.718,21 €), είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η σύμβαση εκτέλεσης του έργου υπογράφηκε στις 2.4.2018.

ΥΓ. Έτσι τώρα από τη γεώτρηση στην τοποθεσία Ισιώματα του Μικροβάλτου, υδροδοτούνται, το Τρανόβαλτο (συμπληρωματικά), τα λατομεία Τρανοβάλτου, το Φρούριο και οι Λαζαράδες. Η μόνη κοινότητα που δεν υδροδοτείται (εφεδρικά) από αυτή τη γεώτρηση είναι αυτή του …Μικροβάλτου! (έχει γίνει μια πρόχειρη παρέμβαση που κάλυψε μόλις το 25-30% του οικισμού).

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.