Ο Παπαδάσκαλος Κωνσταντίνος για το συλλαλητήριο της Κοζάνης: «Το όνομα Βελβεντό δεν ακούστηκε στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας. Ντρέπομαι»

Μεγαλειώδες το Συλλαλητήριο στην Κοζάνη για τη Μακεδονία. Δεκάδες (άγγιξαν την εκατοντάδα) οι σύλλογοι απ’ όλη την Π.Ε. Κοζάνης που δήλωσαν τη συμμετοχή τους στο Συλλαλητήριο και ένωσαν τη φωνή τους μ’ αυτό.

Κανένας σύλλογος από το Βελβεντό. Το όνομα ‘’Βελβεντό’’ δεν ακούστηκε στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας. Ντρέπομαι.

Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:

Μεγαλειώδες σε πλήθος και σε παλμό ήταν το Συλλαλητήριο στην Κοζάνη για τη Μακεδονία, που διοργάνωσε με επιτυχία (5-7-2018) ο ‘’Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών της Π.Ε. Κοζάνης’’ σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς της πόλης.

Το μήνυμα του Συλλαλητηρίου θα μπορούσε να συνοψισθεί στα εξής:
‘’Δεν αποδεχόμαστε την απονομή του όρου ‘’Μακεδονία’’ ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους… Το όνομα ‘’Μακεδονία’’ στις κρίσιμες αυτές ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας θα πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο. Υπάρχουν τόσα άλλα ονόματα που μπορούν οι γείτονές μας, εφόσον επιθυμούν την καλή γειτονία, να δεχθούν… Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα που αμφισβητούν και υποθηκεύουν τα εθνικά μας δίκαια. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του στα βόρεια σύνορά μας. Η Συμφωνία των Πρεσπών, ως ‘’πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας’’, να αρθεί ή να ανατραπεί ’’.

Πολύς ο Λαός που συμμετείχε με πίστη, αγάπη και ενθουσιασμό πατριωτικό για τη Μακεδονία.

Ενισχυτική και ενωτική του φρονήματος του Λαού η παρουσία των δύο Σεβ. Μητροπολιτών, Γρεβενών κ. Δαβίδ και Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου: ‘’Με κάλεσε εδώ η φωνή του παππού μου, που έπεσε στη Μακεδονία μαχόμενος για την πατρίδα. Με κάλεσε εδώ η φωνή της συνειδήσεώς μου’’, είπε, και ενθουσίασε το πλήθος, ο Σεβ. κ. Παύλος, και διάβασε το ‘’Ψήφισμα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης για την ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας των Σκοπίων’’.

Δεκάδες (άγγιξαν, ίσως πέρασαν την εκατοντάδα) ήταν οι σύλλογοι απ’ όλη την Π.Ε. Κοζάνης, που δήλωσαν τη συμμετοχή τους στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και ένωσαν τη φωνή τους μ’ αυτό. Ακούστηκαν στη συνέχεια από τα μεγάφωνα ένα προς ένα όλα τα ονόματα των συμμετεχόντων συλλόγων, μαζί και τα ονόματα των χωριών τους. Καμάρωναν περήφανα – και για τα χωριά τους – οι εκπρόσωποί τους.

Δυστυχώς κανένας σύλλογος από το Βελβεντό (τη γενέτειρά μου) δεν έστειλε τη συμμετοχή του στο μεγαλειώδες Συλλαλητήριο στην Κοζάνη για τη Μακεδονία. Κανενός συλλόγου από το Βελβεντό το όνομα δεν ακούστηκε από τα μεγάφωνα. Το όνομα ‘’Βελβεντό’’ δεν ακούστηκε (το Βελβεντό διά των συλλόγων του δεν ήταν) στο Συλλαλητήριο στην Κοζάνη για τη Μακεδονία.

Στην πολύ σύντομη επαφή που είχα πριν την έναρξη της εκδήλωσης με τον πρόεδρο του ‘’Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών της Π.Ε. Κοζάνης’’ Πολυνείκη Αγγέλη, που κατάγεται από το Βελβεντό, δέχτηκα την πρώτη έκπληξη και απογοήτευση: ‘’Πού είναι το Βελβεντό; Πού είναι οι σύλλογοί του; Κανείς δεν μας έστειλε τη συμμετοχή του’’, μου είπε ο πρόεδρος και πρόλαβε την ερώτησή μου απαντώντας σ’ αυτήν: ‘’Στείλαμε προσκλήσεις παντού, τους προσκαλέσαμε όλους. Κανένας σύλλογος δεν ήρθε, δεν μας απάντησε από το Βελβεντό κανένας σύλλογος. Μα, γιατί;’’. Έμεινα άφωνος στην ερώτηση, στην απορία, στο παράπονο του Προέδρου.

Άκουγα στη συνέχεια από τα μεγάφωνα, δεκάδες τα ονόματα των συλλόγων και των χωριών τους, καρτερούσα με ελπίδα να ακούσω – έστω την τελευταία στιγμή – το όνομα ενός συλλόγου και το όνομα της γενέτειράς μου, ‘’Βελβεντό’’. Τίποτα. Η ελπίδα έσβησε. Συμμετοχή συλλόγου στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, από το Βελβεντό καμιά. Το όνομα ‘’Βελβεντό’’ στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας, δεν ακούστηκε. Η απογοήτευση πλήρης. Ωσάν και η γενέτειρά μου να μη βλέπει πέρα από τον εαυτό της. Ωσάν και να κοιμάται. Ωσάν και να είναι εκτός εδάφους (εκτός τόπου και χρόνου) Μακεδονίας.

Έφυγα από το Συλλαλητήριο οργισμένος. Και – το ομολογώ δημόσια – : Ντρέπομαι.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

5 σχόλια στο άρθρο “Ο Παπαδάσκαλος Κωνσταντίνος για το συλλαλητήριο της Κοζάνης: «Το όνομα Βελβεντό δεν ακούστηκε στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας. Ντρέπομαι»

    1. Οι σοβαροί άνθρωποι λένε Μακεδόνες τους βουλγαρο-κομιτατζήδες που βάφτισε Μακεντόνσκι ο Τίτο και τα βουλγάρικα Σκοπίων «μακεδονική γλώσσα»! Ενδιαφέρουσα άποψη.

  1. Παω πολυ καλα .δωστε τον λαο την δυνατοτητα να ψηφιζει τους δεσποτες και μετα μιληστε για δημοψηφισματα

  2. Πάπα Κώστα έτσι αισθάνομαι και εγώ ντροπή και αντί να βάζουμε τους πολιτικούς μας σε προβληματισμό και να τους βάζουμε απέναντι και των δικών τους ευθυνών τους υποδεχόμαστε μετα βαϊων και κλάδων (Βλέπε υποδοχή Τσίπρα στο Βελβεντό). Ανθρώπους που πρόδοσαν και προδίδουν την πατρίδα Ελλάδα.

    Ο Θεός να μας φωτίζει το σκότος.

    Με πόνο καρδιάς

    Ειρήνη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.