Πανηγυρίζουν τα δύο ιστορικά Μοναστήρια Αγίας Τριάδος Ιλαρίωνος (Λαριούς) και Αγίας Τριάδος Βελβεντού



Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:

Πανηγυρίζουν (27 και 28-5-2018, Κυριακή της Πεντηκοστής το εσπέρας, και Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή) τα δύο ιστορικά Μοναστήρια, Αγίας Τριάδος Ιλαρίωνος (Λαριούς) και Αγίας Τριάδος Βελβεντού, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Το απόγευμα της Κυριακής της Πεντηκοστής (27-5-2018) και στα δύο Μοναστήρια τελείται ο Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία και τη Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή (28-5-2018) το πρωί τελείται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Η παρουσία τους και μόνο, μας συγκινεί και μας συγκροτεί.

Αξίζει να τα επισκεφτούμε, ν’ ανάψουμε το κερί μας, να πούμε ένα ‘’Κύριε ελέησον’’. Και να ψάλλουμε σε ήχο τέταρτο το παρακάτω υπέροχο Ιδιόμελο, που εξιστορεί το γεγονός της γενέθλιας ημέρας της Εκκλησίας:

‘’Παράδοξα σήμερον, είδον τα έθνη πάντα εν πόλει Δαυίδ, ότε το Πνεύμα κατήλθε το Άγιον εν πυρίναις γλώσσαις, καθώς ο θεηγόρος Λουκάς απεφθέγξατο. Φησί γαρ, συνηγμένων των Μαθητών του Χριστού, εγένετο ήχος, καθάπερ φερομένης βιαίας πνοής, και επλήρωσε τον οίκον, ου ήσαν καθήμενοι, και πάντες ήρξαντο φθέγγεσθαι, ξένοις ρήμασι, ξένοις δόγμασι, ξένοις διδάγμασι, της αγίας Τριάδος’’. (Στιχηρό Ιδιόμελο, Κυριακή της Πεντηκοστής Εσπέρας).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.