Ο Λ. Αυγενάκης στην Κοζάνη στο πλαίσιο σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη της Δυτικής Μακεδονίας – Δείτε φωτογραφίες«Η Κυβέρνηση επιλέγει το πεδίο της Τ.Α. για κομματικούς τακτικισμούς. Δείχνει διοικητική ανεπάρκεια, ανικανότητα και πολιτικό κυνισμό», δήλωσε ο Γραμματέας Π.Ε. – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, σήμερα, Πέμπτη 17 Μαΐου 2018.

Για τις επερχόμενες αλλαγές που προτείνει η Κυβέρνηση για τον «Καλλικράτη», ο Γραμματέας της ΝΔ τόνισε: «Δυστυχώς, ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να οδηγήσει την ΤΑ σε ακυβερνησία, να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. Συνεπώς, ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι να πληγεί το ίδιο το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο. Έχουμε επισημάνει ότι αυτή η μεθόδευση θα μας βρει απέναντι. Είναι σαφές ότι η ΚΒ επιθυμεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην αυτοδιοίκηση, με σκοπό να προκαλέσει χάος».

Στη συνέχεια επεσήμανε πως: «Χαρακτηριστικό είναι ότι το μείζον θέμα του καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Τ.Α. – Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Κράτους. Λείπει, παντελώς η βούληση για πραγματική Αποκέντρωση και Διοικητική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ενώ διαφαίνεται και προσπάθεια χειραγώγησης της Τ.Α. από το ΥΠΕΣ, με την αλλαγή τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ασαφή κριτήρια), τον έλεγχο του Επόπτη Νομιμότητας (ορισμό από τον Υπουργό) και την προσθήκη νέων διατάξεων περί Εποπτείας».

Στη συνέχεια, ο κ. Λ. Αυγενάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ για την Τ.Α.: «Για εμάς η Αυτοδιοίκηση είναι: θεσμικός εταίρος, συνομιλητής και συνεργάτης.

Τιμούμε την προσφορά της. Πιστεύουμε στις δυνατότητές της. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό θεσμικό περιβάλλον αρχών και κανόνων σε βάθος χρόνου». Επίσης, ανέπτυξε τις μεταρρυθμίσεις για την ΤΑ, κατά το 1ο εξάμηνο διακυβέρνησης της ΝΔ:

αποτελεσματικό αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων με επανεξέταση της λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων, και τη μεταφορά ζωτικών αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος στην ΤΑ.
ενισχύουμε την Αυτοδιοίκηση, μέσω της σύστασης του Ταμείου της ΤΑ, με θεσμοθετημένους πόρους από το ΠΔΕ και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, της αναθεώρησης του μηχανισμού χορήγησης των ΚΑΠ και της διευκόλυνσης των Δήμων να αυξήσουν τους πόρους τους και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, καθώς και της αξιοποίησης όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, στηρίζοντας ενεργά τα ΣΔΙΤ και αξιοποιώντας διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης.
ενισχύουμε τον ρόλο της ΤΑ στην κοινωνική πολιτική και την πρόνοια.
η άσκηση εποπτείας και ελέγχου των ΟΤΑ από το κεντρικό Κράτος, πρέπει να αφορά αποκλειστικά τη νομιμότητα των πράξεων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων.
διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού των ΟΤΑ, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους πολίτες τους ίδιους.
εσωτερική αναδιοργάνωση των Δήμων, όπου τυποποιούμε και διευκολύνουμε την εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων ανάλογα με το είδος του Δήμου.

Ταυτόχρονα, θέτουμε τις βάσεις για μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση, για την πιο τολμηρή μεταρρύθμιση που αφορά την οργάνωση του Κράτους: την πλήρη απελευθέρωση της ΤΑ μέσα από τη θεσμοθέτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας. Δηλαδή, την πραγματική δημοσιονομική αποκέντρωση, με δυνατότητα καθορισμού και είσπραξης συγκεκριμένων φόρων από την ΤΑ».

Η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Κοζάνη αποτέλεσε την τέταρτη, μιας σειράς συσκέψεων στο πλαίσιο του πραγματικού διαλόγου με τα αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των βαθμίδων και με τις τοπικές κοινωνίες που ανοίγει η ΝΔ, ενόψει της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αύριο, Παρασκευή 18 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με στελέχη της Αυτοδιοίκησης των ΠΕ Πειραιά και Δυτικής Αττικής, στις 7:00μ.μ., στην Αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), (Γ. Κασιμάτη 1, Πλατεία Οδησσού-πλησίον Σταθμού ΗΣΑΠ), στον Πειραιά. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν συσκέψεις στην Αττική, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κρήτη, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με στόχο την κάλυψη του συνόλου της επικράτειας.

Γραφείο Τύπου

2 σχόλια στο άρθρο “Ο Λ. Αυγενάκης στην Κοζάνη στο πλαίσιο σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη της Δυτικής Μακεδονίας – Δείτε φωτογραφίες

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.