Νεράιδα Κοζάνης: Ξεκίνησε τη λειτουργία της η έκθεση φωτογραφίας με την ιστορία του χωριού – Τι λέει ο πρόεδρος Ξ. Βαΐζογλου – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες



99e6yu56u455y4zdfghdazfhfghjfgjhg

Ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες τη λειτουργία της στη Νεράιδα Κοζάνης η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Μια Φωτό, μια Ιστορία».

Οι επισκέπτες του γραφικού χωριού που βρίσκεται πάνω από την υψηλή γέφυρα Σερβίων, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δουν μια σειρά φωτογραφιών που ζωντανεύουν τις αναμνήσεις και ξεδιπλώνουν τη ζωή, την ιστορία αλλά και την πορεία του χωριού.

Η Έκθεση των φωτογραφιών φιλοξενείται σε ένα κτίριο στο κέντρο του χωριού, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Νεράιδας και θα παραμένει μόνιμα ανοιχτή  για τους επισκέπτες.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”668″ override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”16″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Προβολή slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία, Βέλγιο, όπου μετανάστευσαν πολλοί, καθώς από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη, Πλατύ, και Μακροχώρι, με την μεγάλη βοήθεια των κατοίκων του χωριού.

Μέσα από τις φωτογραφίες ξεδιπλώνεται όλη η ζωή του χωριού πριν από τον πνιγμό, στα χωράφια, στο καφενείο, στο σχολείο, στους γάμους, στο ψάρεμα, τις Πρωτομαγιές δίπλα στο ποτάμι, στο κτίσιμο των δύο γεφυρών της παλιά και της νέας, καθώς και τα πρώτα χρόνια της μετεγκατάστασης.

Στην κάμερα του KOZANILIFE.GR μίλησε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Νεράιδας για την έκθεση φωτογραφίας:

 

 

Νεράιδα: Βλέπω, θυμάμαι, δεν ξεχνώ και συγκινούμαι – Η ιστορία του χωριού

Τρίτη μετεγκατάσταση του χωριού, όσα με κόπους και θυσίες έστησαν, ήρθε το 1974 και τα έπνιξε, τα πήρε στο βυθό της η λίμνη. Οι κάτοικοι της Νεράιδας σκόρπισαν, αφού δεν υπήρξε καμία μέριμνα από το κράτος, για την αποκατάστασή τους.

Τους είπαν “μαζέψετα και φύγετε, αλλιώς θα σας πνίξουμε”, το είπαν και το έκαναν. Οι λίγοι που έμειναν, σκαρφάλωσαν στο λόφο και σπάνε τα βράχια, για να χτίσουν τα σπίτια τους. Μόνοι τους στο έλεος του θεού.

Έτσι γεννιέται σιγά – σιγά η Νέα Νεράιδα.

Από αυτό το σημείο, σχεδόν καθημερινά βυθίζουν το βλέμμα τους, μέσα στα νερά της λίμνης και αναζητούν την Νεράιδα τους, την γη που γεννήθηκαν, κάθε γωνιά που έκλαψε, αλλά και χάρηκε.

Ξενοφών Βαΐζογλου

Ν.Α. για το KOZANILIFE.GR

2 σχόλια στο άρθρο “Νεράιδα Κοζάνης: Ξεκίνησε τη λειτουργία της η έκθεση φωτογραφίας με την ιστορία του χωριού – Τι λέει ο πρόεδρος Ξ. Βαΐζογλου – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

  1. Αναρωτιέμαι εκτός απο εσάς,τους κατοίκους της παλιάς και τους νεότερους της νέας Νεράιδας,ποιούς άλλους θα ενδιέφερε και γιατί,

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.