Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης: Όλοι στην Πανοικοδομική Πανελλαδική απεργία στις 14 Μαρτίου

silalitirio_pame_kozani

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΡΤΗ 2018

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
► Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
► Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς
► Μέτρα για την προστασία των ανέργων και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες
► Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων

Συνάδελφοι,

Η επίθεση κυβέρνησης – μεγαλοεργοδοσίας απέναντι στη ζωή μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και δίχως να έχει ημερομηνία λήξης. Τα προβλήματα, που βιώνει ο κλάδος των Κατασκευών και οι συνέπειες τους, συσσωρεύονται εδώ και πολλά χρόνια.

Το κεφάλαιο και η μεγαλοεργοδοσία συνεχώς ζητάνε επιπλέον μέτρα για να ικανοποιήσουν την ακόρεστη δίψα τους για κέρδη. Αξιοποιούν το αντεργατικό οπλοστάσιο για να συμπιέζουν προς τα κάτω τα μεροκάματα και την ασφάλιση, να αυξάνουν την εκμετάλλευση και εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει να δίνει «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο. Για να θωρακιστεί η «δίκαιη ανάπτυξη», που υπόσχεται, πρέπει να τσακιστούν οι ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων στις Κατασκευές.

Η ανάπτυξη, που μας υπόσχονται, δεν θα αποκαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις, την ασφάλιση, τα μεροκάματα, συνολικά τους όρους δουλειάς και την καλυτέρευση της ζωή μας.

Δεν θα ανατρέψει τους αντεργατικούς νόμους, που έχουν μέχρι σήμερα ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Δεν θα επαναφέρει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που αυξηθήκαν ούτε τις συντάξεις που έχουν μετατραπεί σε ψίχουλα.

Αυτή η ανάπτυξη δεν έχει σχέση με τα δικά μας συμφέροντα. Είναι ανάπτυξη για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, των αφεντικών του κλάδου που «ακονίζουν τα δόντια τους».

Το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ψήφισε το Γενάρη με τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που προσκυνούν την ΕΕ και το κεφάλαιο, αποδεικνύει περίτρανα ότι η επίθεση θα συνεχιστεί και τα αντιλαϊκά –αντεργατικά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Η ανεργία στην ΠΕ Κοζάνης, παρά τα όποια μεγάλα κατασκευαστικά έργα γίνονται στην περιοχή μας, ξεπερνά το 80% στον κλάδο των κατασκευών. Αρκετοί συνάδελφοι έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν για να ζήσουν τις οικογένειες τους σε Κύπρο, Σερβία, Ντουμπάι, Κατάρ κλπ αντιμετωπίζοντας εκεί παρόμοιες και δυσκολότερες συνθήκες. Τα όποια αρχαιολογικά έργα γίνονται στην περιοχή προσφέρουν 6μηνη εργασία με χαμηλούς μισθούς που ούτε ανάσα δεν μπορούν να προσφέρουν σε ορισμένους μόνο εργαζομένους.
Παρά τα όποια μεγάλα κατασκευαστικά έργα πραγματοποιούνται σήμερα στην ΠΕ Κοζάνης, η κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, ο αγωγός TAP, η πανεπιστημιούπολη, τα μεροκάματα συνεχίζουν να είναι καθηλωμένα στα 25–40€. Αυτά σε συνδυασμό με τα ωράρια σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνάνε τις 12ώρες με τις υπερωρίες να μην πληρώνονται με βάση το νόμο, η εντατικοποίηση της εργασίας ακόμα και στο 8ωρο, όπου υπάρχει αυτό, να χτυπάει κόκκινο.

Τα τελευταία χρόνια και κάτω από την εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας τα εργατικά ατυχήματα με ευθύνη των μεγαλοεργοδοτών και των κυβερνήσεων τους έχουν αυξηθεί, καθώς αντιμετωπίζουν τα μέτρα ασφαλείας τόσο τα ατομικά αλλά και των εργοταξίων ως χαμένα λεφτά από τα τεράστια κέρδη τους.

Κάποιοι (κόμματα του Κεφαλαίου, εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, συμβιβασμένοι εργοδοτικοί συνδικαλιστές κλπ) λέγανε πριν από χρόνια πως η περιβόητη ανάπτυξη στην Δυτική Μακεδονία μέσα και από την έναρξη αυτών των έργων θα δώσει ανάσα στους οικοδόμους και τις οικογένειες του. Τώρα και αφού ήρθε αυτή η ώρα οι οικοδόμοι στην ΠΕ Κοζάνης, στην Δυτική Μακεδονία γενικότερα γνωρίζουν και βιώνουν από πρώτο χέρι πως ανάπτυξη για τα κέρδη των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών και εργατικά δικαιώματα, με υψηλά μεροκάματα κα ανθρώπινες συνθήκες εργασίας δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Συνάδελφοι,

Η αναμονή, ο εφησυχασμός, οι αυταπάτες, ότι θα βρεθούν λύσεις προς όφελος μας από αυτούς, που διαχρονικά στηρίζουν και υλοποιούν όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, είναι βούτυρο στο ψωμί τους.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι η ώρα ο καθένας μας να πάρει τις αποφάσεις του. Η πείρα δείχνει ότι όσα βάρη μπορούμε να ξεφορτωθούμε από την πλάτη μας θα το κάνουμε με τον δικό μας οργανωμένο μαζικό αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ -ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ – ΤΗ ΒΑΡΑΒΑΡΟΤΗΤΑ

Εμπιστευόμαστε τις δικές μας δυνάμεις, τον δικό μας αγώνα που αργά ή γρήγορα θα φέρει αποτελέσματα τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο που έχουμε ανάγκη.
Συσπειρωμένοι στο πλαίσιο πάλης και αιτημάτων της Ομοσπονδίας μας αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και να ανοίξουμε το δρόμο για την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών μας που συνθλίβονται στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Απορρίπτουμε τις απαντήσεις και υποσχέσεις που δίνουν οι κυβερνώντες και η εργοδοσία για τα προβλήματα μας. Τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί και πολύ περισσότερο από κυβερνήσεις που καθημερινά με τα αντεργατικά μέτρα τσακίζουν τη ζωή μας.
Ξέρουμε καλύτερα από αυτούς ποιες είναι οι ανάγκες μας και ποιες λύσεις χρειαζόμαστε.

Το συνδικάτο Οικοδόμων παλεύει για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στα ύψη του 2009 ,της ΣΣΕ που υπέγραφε η ομοσπονδία οικοδόμων και ποιο συγκεκριμένα: α) ΤΕΧΝΙΤΕΣ 61,93 € β) ΒΟΗΘΟΙ ΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ 55,36 € γ) ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ 52,35 € (να υπολογίζονται και οι τριετίες και το επίδομα γάμου επί των παραπάνω).

α) 5% στους εργατοτεχνίτες που έχουν αποφοιτήσει από Γυμνάσιο
β) 7% στους εργατοτεχνίτες που έχουν αποφοιτήσει από Λύκειο.
γ) 10% στους εργατοτεχνίτες που έχουν αποφοιτήσει από επαγγελματική εκπαίδευση, επιμορφωτικά προγράμματα και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ή εργοληπτικών ή εργατικών οργανώσεων υπό την επίβλεψη του ΟΑΕΔ διάρκειας 120 ωρών τουλάχιστον.
δ) 15% στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε σκαλωσιές (κτιρίων-καμινάδων κλπ.) ύψους άνω των 30 μέτρων.
ε) 10% στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε υπόγεια τεχνικά έργα(σήραγγες, στοές κλπ.), και
στ) 5% στους Οικοδόμους και εργαζόμενους σε έργα ή τμήματα έργων που κατασκευάζονται στη θάλασσα, περιβάλλονται από θάλασσα, η δε πρόσβαση σε αυτά γίνεται αποκλειστικά με πλωτά μέσα.

Να καταβάλλονται οι υπερωρίες με βάση το Νόμο:

Προσαύξηση για νυχτερινή εργασία 25%, κάθε νόμιμη υπερωρία 40%, για κάθε κατ’εξαίρεση παράνομη υπερωρία 80%, για υπερεργασία 20%, για εργασία Κυριακή- Αργία 75%, για νυχτερινή εργασία σε αργία 100%.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.