Έλεγχοι, συστάσεις αλλά και τα πρώτα πρόστιμα για το τσιγάρο σε μαγαζιά της Κοζάνης – Τι λένε οι καταστηματάρχες

1_sfgtjh27907354_10215487200601358_1193057399_o

-«Σφίγγει ο κλοιός» για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου
-Ερωτηματικά των καταστηματαρχών
-«Να μας αποσαφηνίσει ο Δήμαρχος την εφαρμογή», λένε οι καταστηματάρχες

Ξεκίνησαν εδώ και μια εβδομάδα περίπου οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε καταστήματα της πόλης της Κοζάνης.

Την περασμένη εβδομάδα έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο του υγειονομικού και κατόπιν σχετικής εγκυκλίου του αρμόδιου Υπουργείου για πανελλαδικούς ελέγχους, προέκυψε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πλατεία της Κοζάνης παράβαση για κάπνισμα και επιβολή προστίμου 600 ευρώ.

Το συγκεκριμένο κλιμάκιο πραγματοποίησε ελέγχους και σε άλλα καταστήματα της πόλης, όπου δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν την Τσικνοπέμπτη, η Δημοτική Αστυνομία Κοζάνης, πραγματοποίησε έλεγχο σε καταστήματα εστίασης στο κέντρο της πόλης, έπειτα από καταγγελία που δέχθηκαν.

Το KOZANILIFE.GR ήρθε σε επικοινωνία με καταστηματάρχες της πόλης, οι οποίοι δήλωσαν ότι εφόσον δεν έχουν άλλη επιλογή, είναι θετικοί στην εφαρμογή του νόμου με την προϋπόθεση η εφαρμογή να γίνει σε όλα τα μαγαζιά, με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά, «χωρίς να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση για κάποιους όπως είδαμε στο παρελθόν», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν.

Επίσης, ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να αποσαφηνίσει πλήρως ο Δήμαρχος την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και τον τρόπο με το οποίο θα μπορούν να διασφαλίσουν χώρο για καπνιστές.

Βέβαια, ο μεγαλύτερος φόβος των καταστηματαρχών, όπως μεταφέρουν οι ίδιοι στο KOZANILIFE.GR, είναι να δουν τα μαγαζιά τους άδεια λόγω της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν ότι δεν υπάρχει και καμία προοπτική από τον Δήμο για επιπλέον τραπεζοκαθίσματα στους εξωτερικούς χώρους, κάτι που θα έδινε για τους ίδιους μία ενδεχόμενη ανάσα εν μέσω μίας δύσκολης περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση η εντατικοποίηση των ελέγχων για το κάπνισμα στην Κοζάνη είναι γεγονός.

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

28 σχόλια στο άρθρο “Έλεγχοι, συστάσεις αλλά και τα πρώτα πρόστιμα για το τσιγάρο σε μαγαζιά της Κοζάνης – Τι λένε οι καταστηματάρχες

 1. Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα
  Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
  Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  Στην τέταρτη υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
  Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.
  Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
  Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
  Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

  Πού απαγορεύεται το κάπνισμα
  Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.
  Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.
  Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως “εσωτερικός χώρος” θεωρείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
  Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.
  Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.
  Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
  Στα παντός είδους κυλικεία.
  Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
  Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
  Στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

 2. Δηλαδή αν το μαγαζί έχει ένα χώρο έξω κλειστό για τον κάπνισμα γιατί να απαγορεύεται? Ερώτηση πρέπει δηλαδή ο καπνιστής να είναι έξω στο κρύο στην βροχή και στο χιόνι ….είστε καραγκιόζηδες αντε και εσείς και @@@ευρωπη σας δεν κοιτάτε αλλα χάλια που έχουμε πχ υγεία και νοσοκομεία. ..κοιτάτε τα μαγαζιά τι μανία είναι έχετε?

  1. Ο καρκίνος αγαπητέ μου θέλει πολλές θυσίες και κρύο θα φας και βροχή θα φας μέσα σε μαγαζί δε θα ξανά καπνισης βάλτο καλά στο κουφιο σου κεφάλι.

 3. Διχαστείτε παιδιά, όπως πάντα άλλωστε. Δείτε το δέντρο και αφήστε το δάσος. Θα περάσουν ότι θέλουν, όπως κάνουν πάντα και εσείς θα μαλώνετε για το ποιος φταίει για τη ριμάδα την κρίση: οι επαγγελματίες ή οι δημόσιοι υπάλληλοι?

  Ευάλωτος ο λαός όπως πάντα… Η δύναμη του συστήματος!

  Κρίμα…

 4. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ Α ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΙ Τ Ε Λ Ο Σ!!!!!! ΕΧΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ !!!!!! ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ !!!!! ΨΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ !!!!! ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑΑΑΑ

  1. προφανώς δεν έχεις βγει ποτέ εκτός συνόρων. ούτε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που μένεις δεν επιτρέπεται να καπνίσεις. σε καμία χώρα δεν καπνιζουν ουτε οι έλληνες που τις επισκέπτονται.

   1. ιταλια Γερμανία Ελβετία Ολλανδία Αυστρία και Λονδίνο που έχω πάει υπάρχουν όλα αυτά..
    κ όχι μόνο από Έλληνες αλλά κ από τους ίδιους τους υπήκοους…
    φυσικά όποιος πιαστεί,τιμωρείται κατάλληλα.. Αλλά άσχετο αυτο..ηθελα απλά να πω πως δε χρειάζεται να λες Μ@λ@κιες για να υποστηρίξεις τα θέλω κ τα πιστεύω σου…
    Είναι τελείως διαφορετικό το τι “δεν επιτρέπεται” με το τι “κάνουν”…

    1. ούτε έξω απ´το κλουβί σου δεν έχεις πάει! χα χα χα ρε χιμπατζή! Ιταλίαααα, Ελβετίααα, Λονδίνοοοοοο Μπαν

 5. Ειναι δικαίωμα του καθενος να καπνιζει επομενως να βλαπτει ΜΟΝΟ την δικη του υγεια…ο υπολοιπος κοσμος δεν φταιει σε τιποτα!!!

 6. Βρε άντε μου στο διάολο ποιος δεν καπνίζει να μην βγει από το σπίτι του το 80%καπνιζει σήμερα…

  1. Τον καρκίνο στο σπίτι σας ωπος και κάθε βρωμιά.φασισμος και χουλιγκανισμός είναι του κυρίου που καπνίζει και φυσά τον καπνό πάνω μου,τα νοσοκομεία είναι μια χαρά μην τα γεμίζουμε με καρκίνους και αρρώστιες απ’το τσιγάρο??και μόνο το 28% καπνίζει

  2. Το 80% τον καπνιστών πεθαίνει από καρκίνο στους πνεύμονες με τόσα φυτοφάρμακα που ρίχνουν στα καπνά δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες γειά ζωή.
   Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο ακόμα ποιο επικίνδυνο!!! 100% καρκινογόνο

 7. Αν και καπνιστης συμφωνω με την απαγορευση του καπνισματος σε κλειστους χωρους και λυπαμαι που δεν συμφωνουμε σε κατι τοσο απλο και πολυ λογικο και που ειναι προς οφελος ολων. Ας δειξουμε τον πολιτισμο μας……

 8. ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΛΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΕΝΑΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ….ΚΙ ΟΤΙ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ΟΛΑ!!!! ΠΑΛΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.

 9. Οταν πριν απο μια 5ετια πηγα στα Μπίτολα,ήταν χειμώνας και βαρέθηκα να χαιρετώ Κοζανίτες που κάπνιζαν έξω απ τις καφετερειες τους!!!!

 10. επιτελους!! Να σταματησει αυτη η αρρωστια με το τσιγαρο!! εχουμε βαρεθει!! εχεις κ τις καφετεριες που τα θελουν ολα δικα τους…

 11. ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΜΠΙΤΟΛΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ !! ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ!!!!

 12. 13 Germania 6 olandia xronia tous barethika tous dithen ebropeous xoris Ebro einai sketo ….!les Kai ekso den kapnizoun,oli mathane na lene gia emas, mas zileboun epidi eimaste elines!Kai pola ala akoma.mia apolafsi Mas emeine tsigaro kai kafe I opos alios legete!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.