Γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε τη μάχη με τα μικρόβια – Λοιμώξεις που προκαλεί ο «πολιτισμένος» άνθρωπος με την συμπεριφορά του – Μια πρωτότυπη άποψη του Ζήση Κοντογούνη



arthrografia1Αύξηση της συχνότητας των λοιμώξεων. Είναι γενικά αποδεκτή και μάλιστα ως προς τις πιο σοβαρές απ αυτές, όπως οι ενδονοσοκομειακές κλπ.. Αιτία είναι προφανώς, κατά την επικρατούσα άποψη, η ανάπτυξη αντίστασης εκ μέρους των μικροβίων προς τα αντιβιωτικά, εν μέρει λόγω της καταχρηστικής κατανάλωσης των τελευταίων. Όμως δεν είναι η μοναδική. Υπάρχει και μια άλλη αιτία, που ως τώρα, δεν της δόθηκε η δέουσα σημασία. Είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των κυκλοφορούντων στο περιβάλλον μας μικροβίων, που προκαλείται από ανθυγιεινές καταστάσεις και συνήθειες μας, που μας έχουν επιβληθεί είτε απ τον τρόπο που αναγκαστήκαμε να κατοικούμε (πολυκατοικίες), είτε από δήθεν «προοδευτικές» ιδέες, που πίσω τους πολλές φορές κρύβουν μεγάλα συμφέροντα. Απ αυτές τις πολλές θα επικεντρωθώ σε μια, που θεωρώ πρωταρχικής σημασίας.

Το χαρτί τουαλέτας. Η επιβολή του έγινε χωρίς καμιά αντίσταση και εν μέρει δικαιολογημένα. Η προϋπάρχουσα , τουλάχιστον στις ανώτερες τάξεις, ξεχωριστή Γαλλικής έμπνευσης λεκάνη, είχε πολλά ελαττώματα και προβλήματα υγιεινής, χώρου και χρήσης, για να αντισταθεί στο μοντέρνο εισβολέα. Έτσι η χρήση του νερού, που ήταν ο φυσικός και υγιεινός τρόπος του καθαρισμού της έδρας μας, παραμερίστηκε. Στις μουσουλμανικές χώρες, λόγω θρησκείας, η εισβολή της «μοντέρνας» ιδέας απέτυχε.

Όμως υπάρχουν παρενέργειες. Η φύση , ως συνήθως, όταν βιάζεται εκδικείται. Το χαρτί δεν κάνει σωστή δουλειά. Εκατομμύρια μικροβίων παραμένουν είτε στο χαρτί που ρίχνουμε στον κάδο, είτε στο λεπτό στρώμα ακαθαρσίας που παραμένει στο σώμα μας, μετά το «σκούπισμα». Αυτά τα εκατομμύρια, με την εξαέρωση που ακολουθεί, κατακλύζουν όλο το σπίτι, τα τρόφιμα, τους χώρους που επισκεπτόμαστε, τους θαλάμους κλπ των Νοσοκομείων με τους χειρουργημένους, τους αδύναμους υπερήλικες κλπ. Δεν είναι να απορεί κανείς για την αύξηση των λοιμώξεων και μάλιστα των συχνά με μοιραία κατάληξη ενδονοσοκομειακών.

Οποιοσδήποτε γνώστης της φυσικής επιλογής θα σας βεβαιώσει ότι ο μεγάλος αριθμός ενός είδους οργανισμού είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη και επικράτηση των πιο ανθεκτικών απ αυτούς. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε. Τα αντιβιωτικά που διαθέτουμε, συχνά ξεπερνιούνται απ μικρόβια και χάνουν τη μάχη.

Τι πρέπει κάνουμε; Φυσικά να καταργήσουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε και όπου γίνεται, το χαρτί τουαλέτας. Μα δεν υπάρχει χώρος στις τουαλέτες για να προστεθεί και άλλη λεκάνη, θα πη κανείς. Δεν το συνιστώ για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως υγιεινής, έστω και αν υπάρχει ο χώρος.

Η λύση βρίσκεται στο Τούρκικο τύπο μπιντέ, τα ιαπωνικά προστιθέμενου τύπου μπιντέ, το ντουζάκι-μπιντέ, ή τελικά το εσχάτης κυκλοφορίας Ελληνικό KO BIDET. Για τα μειονεκτήματα- πλεονεκτήματα του καθενός απ αυτά θα ασχοληθώ σε άλλη δημοσίευση .

ΖΗΣΗΣ ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΗΣ, συν/χος ιατρός

ΚΟΖΑΝΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.