Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά με 2 έργα



dsrtfgyth8899«Ο μετανάστης» και «Οι θάλασσες της Κίνας»

Με δύο ταινίες συνεχίζονται οι προγραμματισμένες καλοκαιρινές κινηματογραφικές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης, αυτή την Τετάρτη 30-8-2017, στις 9:00 μ.μ., στην αυλή του στεκιού. Η πρώτη, η μικρού μήκους βωβή ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο μετανάστης» (1917), που θα προβληθεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους μουσικούς Χάρη Γκατζόφλια και Νίκο Διμηνάκη και η δεύτερη, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της 10ετίας του 30, οι θρυλικές «Θάλασσες της Κίνας» (1935), του Τέι Γκάρνετ, με ένα ακαταμάχητο καστ μεγάλων σταρ της εποχής, όπως η Τζιν Χάρλοου, ο Κλαρκ Γκέιμπλ, η Ρόσαλιντ Ράσελ.

1. «Ο μετανάστης» (The Immigrant -1917)
Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν
Ηθοποιοί: Τσάρλι Τσάπλιν, Έτνα Πούρβιανς, Έρικ Τσάμπελ.

Ένας φτωχός μετανάστης, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον, ταξιδεύει με ένα πλοίο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πάνω στο πλοίο γνωρίζει μια όμορφη φτωχή κοπέλα που φροντίζει την άρρωστη μητέρα της. Θα θελήσει να τη βοηθήσει, αλλά θα κατηγορηθεί για κλοπή.

Η μία από τις 12 συνολικά ταινίες μικρού μήκους που έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε ο Τσάρλι Τσάπλιν με την κινηματογραφική εταιρεία Mutual Film Corporation και σίγουρα το πρώτο μεγάλο αριστούργημα της καριέρας του. Ο Τσάπλιν, προκειμένου να κυκλοφορήσει την ταινία στην προκαθορισμένη ημερομηνία προβολής, λέγεται ότι την μόνταρε για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες χωρίς να κοιμηθεί! Η σκηνή όπου απεικονίζει τον Τσάπλιν να χτυπά τον υπάλληλο που αναλαμβάνει τους μετανάστες, χρησιμοποιήθηκε πολλά χρόνια μετά ως «τεκμήριο» ώστε να κατηγορηθεί επί μακαρθισμού για αντι-αμερικανική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα ο μεγάλος δημιουργός να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης η πιο συγκλονιστική σκηνή της ταινίας όπου απεικονίζεται το άγαλμα της ελευθερίας σε συνδυασμό με τα πλάνα που αξιωματικοί δένουν τους μετανάστες, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Το 1932 ο Αμίντ βαν Μπούρεν αγόρασε τις 12 ταινίες που γύρισε ο Τσάπλιν με τη Mutual, πρόσθεσε αυθαίρετα ηχητικά εφέ και μουσική και τις επανακυκλοφόρησε με την εταιρεία RKO. Δυστυχώς ο Τσάπλιν δεν είχε κανένα νόμιμο δικαίωμα να σταματήσει αυτή την κυκλοφορία.

Ένας λόγος όπου οι συγκεκριμένες ταινίες προβλήθηκαν κατά διαστήματα σε χαμηλής ποιότητας κόπιες, με άλλη διάρκεια και πρόχειρο μοντάζ ήταν ότι τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών αυτών δεν είχαν ανανεωθεί, οπότε οι δημιουργοί τους δεν μπορούσαν να επέμβουν στο ίδιο τους το έργο. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο κυκλοφόρησε η πιο πιστή στο πνεύμα του Τσάπλιν εκδοχή της ταινίας που αναδεικνύει τη διαχρονική αξία αυτού του αριστουργήματος.

Η ταινία θα προβληθεί συνοδεία ζωντανής μουσικής που έγραψε, επιμελήθηκε και θα εκτελέσει στο πιάνο ο μουσικός Χάρης Γκατζόφλιας. Θα τον συνοδεύσει στο σαξόφωνο, φλάουτο, δίαυλο, ντιτζερίντου ο Δημήτρης Κριτσίμης.

2.«Οι θάλασσες της Κίνας» (China Seas -1935)
Σκηνοθεσία: Τέι Γκάρνετ
Ηθοποιοί: Tζιν Χάρλοου, Κλαρκ Γκέιμπλ, Γουόλας Μπίρι, Ρόζαλιντ Ράσελ, Λούις Στόοουν, Χάτι Μακ Ντάουελ, Ρόμπερτ Μπένκλει

Ο Άλαν Γκάσκελ, ο δυναμικός καπετάνιος ενός ατμόπλοιου που ταξιδεύει μεταξύ της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού βρίσκει στο πλοίο του την πρώην φίλη του, Ντόλι Πόρτλαντ. Στο ίδιο ταξίδι συμμετέχει και άλλος ένας πρώην μεγάλος του έρωτας, η αριστοκρατική Σίμπιλ Μπάρκλει Η χαριτωμένη και εκδηλωτική Ντόλι, που εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τον Άλαν, προσπαθεί να τον διεκδικήσει από την απόμακρη Σίμπιλ. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, όταν πειρατές θα καταλάβουν το πλοίο, θέλοντας να αποσπάσουν τον χρυσό που μεταφέρει…

Κλασική επιτυχία της 10ετίας του 30 και της Metro Goldwyn Mayer, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της «χρυσής εποχής» του Χόλιγουντ, από έναν αξιόλογο σκηνοθέτη εμπορικών επιτυχιών, τον Τέι Γκάρνετ (Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές-1946). Ο μεγάλος παραγωγός της εποχής Ίρβινγκ Θάλμπεργκ, είχε ξεκινήσει να δουλεύει για την ταινία από το 1930, αλλάζοντας 12 σεναριογράφους και έξι σκηνοθέτες! Οι εκρήξεις θυμού του πρωταγωνιστή Κλαρκ Γκέιμπλ στο σετ των γυρισμάτων ήταν αρκετές, αλλά ο Λουις Μέιγερ, του έκανε όλα τα χατίρια καθώς με αφορμή το όσκαρ που κέρδισε ο ηθοποιός από την ταινία «Συνέβη μια νύχτα», που είχε γυρίσει στην εταιρεία Columbia, βλέποντας ότι η ανταγωνιστική εταιρία τον διεκδικούσε, δεν ήθελε να τον χάσει. Δέχτηκε ακόμη και την άρνηση του Γκέιμπλ να αντικατασταθεί από κασκαντέρ σε δύσκολες σκηνές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ίδια του η ζωή. Στα γυρίσματα της σκηνής της καταιγίδας, δύο κασκαντέρ έχασαν τη ζωή τους, καθώς παρασύρθηκαν από 50 τόνους νερού. Ωστόσο η ταινία γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, με προϋπολογισμό 1.138.000 δολαρίων, απέφερε 2.900.000 παγκοσμίως.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7 – 9:30 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού, όπου μπορείτε πριν τις καλοκαιρινές μας προβολές να το επισκέπτεστε. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, γεμίζει εδώ και δύο χρόνια με χρήσιμα αντικείμενα που προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που συγκεντρώνονται και εκτίθενται στο «μαγαζάκι», μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο γεμίζουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που ανοίγει στο τέλος του χρόνου για να ενισχύσει οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Επίσης, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια και που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017 στις 9:00 μ.μ.
στην αυλή του Φιλοπρόοδου
Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη,
η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.