Αγωνιστική Συνεργασία: Η αισχρή συμφωνία της συγκυβέρνησης χωρίς ίχνος ντροπής και η οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ ΑΔΜΗΕ – Ανακοίνωση για την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίουagonistiki_sinergasia_dei

Υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου που ψήφισέ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κλπ, έβαλε την υπογραφή της στην πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην κινέζικη εταιρεία state Grid η οποία θα κατέχει και το management, κλείνοντας έτσι και τυπικά μία ακόμα ιδιωτικοποίηση.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την κατάτμηση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σαν αποφυγή του σχεδίου της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ακόμη ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης, διαφορετικής μορφής αλλά ίδιας αντιλαϊκής ουσίας, που προωθεί ακόμα περισσότερο το πέρασμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο καθεστώς της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και τις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό φυλλάδιο εισόδου στο χρηματιστήριο του ΑΔΜΗΕ συμμετοχών αποκαλύπτεται η ουσιαστική παράδοση του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν πριν λίγους μήνες στους εργαζόμενους από την προηγούμενη Διοίκηση περί αδιάφορου & παθητικού επενδυτή χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επένδυση και δικαιώματα στη διοίκηση.

Η τελική συμφωνία τους διαψεύδει αφού καθιστά τους κινέζους παντοδύναμους.

Με λίγα λόγια οι Κινέζοι με μόλις 320 εκατομμύρια ευρώ και το 24% του ΑΔΜΗΕ, έχουν ουσιαστικά θέσει σε ΚΑΤΟΧΗ την εταιρεία ελέγχοντας άμεσα όλες τις κύριες δραστηριότητες της.

Τέλος, πουθενά στην συμφωνία δεν αναφέρεται ρητά κάτι που να εξασφαλίζει τους εργαζόμενους ούτε καν για την μεταβατική περίοδο. Για τους παραπάνω λόγους μετά το αρχικό μούδιασμα, υπάρχει έκδηλη ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ σχετικά με τις θέσεις εργασίας και το εργασιακό τους μέλλον στην Εταιρία.

Αυτή την αισχρή συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς ίχνος ντροπής η οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ ΑΔΜΗΕ την παρουσιάζει σαν ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ….

Συναδέλφισσες – οι

Σας καλούμε να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» – ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, για να ανοίξει ο μοναδικός δρόμος ανάπτυξης που μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ο δρόμος της εργατικής – λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας θα λειτουργεί ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, μέσα στον οποίο θα λειτουργεί η ΔΕΗ με όλες τις δραστηριότητες σε παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία, να αποτελούν λαϊκή περιουσία.


Η μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στο Ορυχείο Αμυνταίου, ήρθε να επιβεβαιώσει για άλλη μία φορά ότι όταν η παραγωγή γίνεται με βάση το κέρδος, θα θυσιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, θα μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή εργαζομένων και κατοίκων και θα καταστρέφεται ο εξοπλισμός που με ιδρώτα και αίμα πλήρωσε και πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Η πολιτική απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ο ολοένα και αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των ενεργειακών ομίλων, η λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η προώθηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησής της οδηγούν σε υποχώρηση των μέτρων ασφαλείας, σε μείωση των δαπανών για τις μετεγκαταστάσεις και τις απαλλοτριώσεις των οικισμών που καταστρέφονται ή απειλούνται με καταστροφή, σε επιλογή του ενεργειακού μείγματος με βάση το κέρδος, σε δραστικές αυξήσεις των τιμολογίων και επιβαρύνσεις των λαϊκών καταναλωτών, σε επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με το νέο βήμα της ιδιωτικοποίησης (πώληση 40% λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ), αφού το κυνήγι του κέρδους λόγω της όξυνσης των ανταγωνισμών θα γίνει πιο έντονο και η προσπάθεια μείωσης του κόστους θα φέρει πολλαπλάσιες αρνητικές συνέπειες.

Το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και μήνες στη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) για αυτό άλλωστε  είχαν σταματήσει οι εργασίες από τις 3/6/2017.

Η ΔΕΗ ΑΕ σε επίσημη ανακοίνωσή της εμφανίζεται δήθεν να αιφνιδιάζεται, αναφέροντας ότι η κατολίσθηση «ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης, χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο».

Την ίδια ώρα επιχειρεί να διώξει τις ευθύνες από πάνω της και να αποδώσει τα αίτια σε ένα δεύτερο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή, δίχως να έχει εντοπιστεί.

Στο πλευρό της βρίσκονται οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που δείχνουν ως υπεύθυνο τις αρχαιολογικές εργασίες, ενώ όλοι μαζί κρύβουν ότι ο κύριος παράγοντας είναι η ληστρική εκμετάλλευση του ορυχείου για την παραγωγή λιγνίτη.

Στο ορυχείο υπήρχαν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη (30 εκατ. τόνοι) για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου μέσω των οποίων τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, το χειμώνα, θα εξασφαλιζόταν η τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου και των γύρω χωριών, καθώς είναι γνωστό ότι περιλαμβάνονται στις μονάδες που θα έπρεπε να σταματήσουν να λειτουργούν το 2019.

Ανησυχία υπάρχει για το μέλλον των περίπου 800 εργαζομένων στο ορυχείο (μόνιμων, συμβασιούχων και εργολαβικών), καθώς η επαναλειτουργία του θεωρείται αβέβαιη. Η ΔΕΗ ΑΕ μιλάει για απορρόφηση των εργαζομένων σε άλλες εργασίες της επιχείρησης, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της διοίκησης για υποχρεωτικές μεταθέσεις και απολύσεις για τις μονάδες που έκλεισαν.

Τα τελευταία χρόνια, μόνιμοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι έχουν δεχτεί άγρια επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά τους. Οι μισθοί τους έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ την ίδια ώρα η εντατικοποίηση αυξάνεται.

Στις εργολαβίες της ΔΕΗ το «δουλεμπόριο» διατηρείται, με τους εργολάβους να κλέβουν τις προσαυξήσεις από υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι και δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Με τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ  εκατοντάδες εργαζόμενοι από τις εργολαβίες, κυρίως στις χωματουργικές εργασίες, έχασαν τη δουλειά τους.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, συνολικά το λαό της περιοχής, έχοντας την πείρα από τη μέχρι τώρα δράση της ΔΕΗ ΑΕ και τη στάση των κυβερνήσεων αλλά και της Τοπικής Διοίκησης, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν:

– Να μη χάσει κανένας εργαζόμενος στο ορυχείο τη δουλειά του. Άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την ασφαλή επαναλειτουργία του ορυχείου.
-Την άμεση μετεγκατάστασή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε σύγχρονο οικισμό που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
– Την ολοκλήρωση το συντομότερο των αναγκαίων μελετών και της χρηματοδότησης για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών του νέου οικισμού.
– Να επωμιστεί άμεσα η ΔΕΗ ΑΕ το κόστος των ενεργειών, της εκπόνησης μελετών, της ενεργοποίησης γενικότερα της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ σας καλούμε να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» – ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας,  για να ανοίξει ο μοναδικός δρόμος ανάπτυξης που μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ο δρόμος της εργατικής – λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας θα λειτουργεί ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, που θα μπορεί να επεξεργάζεται την ενεργειακή πολιτική με άξονες:

Την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας (λιγνιτική, υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, πετρέλαιο , φυσικό αέριο κ.λπ.), τη συστηματική έρευνα και εξεύρεση νέων πηγών και αξιοποίηση των τεχνολογιών, με στόχο την εξοικονόμηση Ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.