Δείτε το πρόγραμμα των προβολών του 6ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης



wsr5tuyjwsrytjuwsrtujytyrjuytrΤο πρόγραμμα των προβολών ταινιών και ντοκιμαντέρ του 6ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 30 Ιουνίου, 1-2 Ιουλίου, στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης, διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 30 Ιουνίου
Θεματική ημέρας: Η αναπηρία ως κοινωνική κατασκευή
Ώρα έναρξης προβολών: 19:00

«Σάμουρε»
Η ταινία «Σάμουρε» είχε κάνει την πρεμιέρα της το Σεπτέμβρη στο 28ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας όπου και βραβεύτηκε με την «Τιμητική Διάκριση Σεναρίου»
Το «Σάμουρε» είναι η ιστορία ενός ιδιόρρυθμου βοσκού, του Θωμά, σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης ο οποίος έχει εμμονή με τους Σαμουράι. Ζει μόνος με τη μητέρα του και έχει μια προβατίνα που τη λένε Γιόκο.  Ο ήρωας υπερβαίνει τα όρια της  απομονωμένης παραδοσιακής κοινωνίας στην οποία μεγάλωσε. Ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους ο συγκερασμός των οποίων κατακρίνεται από τους συγχωριανούς του και τον εξωθεί στην εκδίκηση και τελικά στην πολυπόθητη απόδραση. Το «Σάμουρε» είναι μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και τις συγκρούσεις που αυτή προκαλεί σε μια μικρή κοινωνία.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Θωμάς Λέικος, απέσπασε τις καλύτερες κριτικές για την ερμηνεία του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτός, καθώς και οι υπόλοιποι ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες. Τη μουσική έγραψε ο Γιάννης Ψαρουδάκης παντρεύοντας τον έντονο λυρισμό της ανατολίτικης μουσικής με την δύναμη και την «ψυχή» της κρητικής λύρας. Η αποκορύφωση της ταινίας συνοδεύεται με την ερμηνεία του ριζίτικου «Σε Ψηλό Βουνό» από τον Σταύρο Ψαρουδάκη.

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ευάγγελος Βλαχάκης, Σκηνογραφία: Ιωακείμ Μυλωνάς, Μοντάζ: Βαγγέλης Μαδεράκης & Νικόλαος Κατζάκης, Ηχοληψία: Κιάρα Καλουντζή. Την παραγωγή του «Σάμουρε» έκανε η εταιρεία παραγωγής Indigo View των Θοδωρή Παπαδουλάκη, Δημήτρη Ξενάκη και Ιωάννας Δάβη, η συνεργασία των οποίων ξεκίνησε στην προηγούμενη πολυβραβευμένη μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη «Πιλάλα».

«Κι εγώ για μένα»
O Αντώνης πρέπει να γυρίσει γρήγορα σπίτι του. H Ευτυχία είναι κολλημένη στην κίνηση. Μια ιστορία για μια σχέση αλληλοεξάρτησης. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία.
Σκηνοθεσία/ Σενάριο: Γρηγοράκης Τζώρτζης, Παραγωγή: Λαμπρόπουλος Κώστας, Φωτογραφία: Γκίκας Κώστας, Ηχός: Παπαδημητρίου Πάνος, Μοντάζ: Αρμάος Θοδωρής, Μουσική: Δεληβορίας Φοίβος, Σκηνικά: Ξηνταράς Γιάννης, Ερμηνευτές: Μουρίκης Βαγγέλης, Καλτσίκη Αλεξία, Χατζησάββας Μηνάς, Κοκκίδου Ελένη, Αυγουστίδης Ντίνος, Ξανθουδάκης Στέλιος

Σάββατο 01 Ιουλίου
Θεματική ημέρας: Ο φασισμός
Ώρα έναρξης προβολών: 19:00

«Φασισμός Α.Ε.»
Οι δημιουργοί του «Φασισμός Α.Ε.» ξεκαθαρίζουν ότι «φασισμός δεν είναι μόνο η συμμορία της Χρυσής Αυγής αλλά και οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες και οι εκδότες που την εξέθρεψαν». Ότι «η οικονομική κρίση που ευνοεί την ανάπτυξη του φασισμού και του ναζισμού είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας».

Ακριβώς γι’ αυτό θέλουν να διηγηθούν μέσα από την νέα τους ταινία «άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του φασισμού και τις διασυνδέσεις του με τα οικονομικά συμφέροντα κάθε εποχής. Θα ταξιδέψουμε από την Ιταλία του Μουσολίνι, στην Ελλάδα της κατοχής, του εμφυλίου και της δικτατορίας και από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ στο σήμερα».

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του «Φασισμός Α.Ε.» υπογράφει ο Αρης Χατζηστεφάνου, τη δημοσιογραφική έρευνα ο Λεωνίδας Βατικιώτης και ο Αποστόλης Φωτιάδης, ενώ τη συνολική ευθύνη της παραγωγής έχει ο Θάνος Τσάντας. Η μουσική επιμέλεια είναι του Ερμή Γεωργιάδη.

Κυριακή 02 Ιουλίου
Θεματική ημέρας: Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
Ώρα έναρξης προβολών: 19:00

«Το πέτρινο ψάρι/ The stone fish»
Σε μια μικρή κοινωνία, οι άνθρωποι και οι μεταξύ τους σχέσεις στην παραγωγική διαδικασία είναι αλληλένδετες και αλληλεξαρτώμενες. Ο αγρότης, ο αλογατάρης, ο πεταλωτής και ο φούρναρης πρωταγωνιστούν στην χρονική μετάβαση μιας συνηθισμένης οικονομικής δραστηριότητας. Ξεκινώντας από την πρωτογενή παραγωγή, το αρχικό προϊόν ανταλλάσσεται, καταλήγοντας στο σημείο όπου εισέρχεται το χρήμα και κατ’ επέκταση η ανάγκη για κέρδος. Τότε κρίκος χαλάει και η αλυσίδα λύνεται.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ματιάκης, Παίζουν: Στάθης Νάτσιος, Δημήτρης Συνδουκάς, Γιώργος Κοντορίκος, Δημήτρης Σταμκόπουλος, Γιώργος Κυργίδης

«Εργοστάσιο χωρίς αφεντικά»
Το εργοστάσιο στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και να το επαναλειτουργήσουν, ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου των εργαζομένων του εργοστασίου. Γι’ αυτό το γεγονός μιλάει το ντοκιμαντέρ για το εργοστάσιο Ζανόν.

Το εργοστάσιο κεραμικών του Luigi Zanon, ιδρύθηκε το 1980, κατά την στρατιωτική δικτατορία, στην Αργεντινή. Χτίστηκε σε δημόσια γη και με δημόσια κονδύλια. Το 2001 όμως, κατά την μεγάλη οικονομική κρίση της Αργεντινής, αποφασίζει να κλείσει, αφήνοντας τους εργάτες με πολλούς μισθούς απλήρωτους. Οι εργάτες καταλαμβάνουν το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και το θέτουν σε λειτουργία. Ο πρώην ιδιοκτήτης, δεν παρουσιάζει αντίσταση και έτσι ξεκινάει η αυτοδιαχείριση του εργοστασίου χωρίς προϊσταμένους και managers, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά, σε εργατικά συμβούλια. Ένα τολμηρό πείραμα που επιχειρήθηκε μέσα απ’ την απόγνωση των εργατών, καταλήγει επιτυχές. Ένα χρόνο αργότερα η Αργεντινή βγαίνει απ’ την κρίση και το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο, όμως ο παλιός ιδιοκτήτης, Luigi Zanon, προσπαθεί να το ανακτήσει, με νόμιμους και παράνομους τρόπους.

Αυτό είναι ένα ντοκιμαντέρ για την Zanon, ή όπως αποκαλείται σήμερα, FaSinPat, δηλαδή «εργοστάσιο χωρίς αφεντικά», σε σκηνοθεσία: Daniele Incalcalterra.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.