Επιστράτευση γενικών γιατρών για να μην μπει λουκέτο στα Επείγοντα του Μαμάτσειου



mamatsio_koz

Με επιστράτευση 5 γενικών ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης από Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας του Νομού Κοζάνης προσπαθεί η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας να καλύψει τις εφημεριακές ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, για την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, απόφαση που προσκρούει όμως στην έντονη αντίδραση του Συλλόγου Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, την ανάκληση της απόφασης της 3η ΥΠΕ που υπογράφτηκε στις 22 Δεκεμβρίου, με την οποία εντέλλονται πέντε γενικοί γιατροί που στελεχώνουν Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας Βοΐου και Σερβίων, για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του ΤΕΠ του Μαμάτσειου, ζητά ο Σύλλογος Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορεί να επιχειρείται κάθε τρεις και λίγο να καλύπτονται πάγια κενά της δευτεροβάθμιας υγείας με μετακινήσεις γενικών γιατρών. Πόσο μάλλον όταν η απόφαση αυτή κοινοποιείται δύο μόλις  ημέρες πριν την έναρξη εφαρμογής του ανακοινωθέντος εφημεριακού προγράμματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν ειδικότερα τα εξής:

«Η 3η Υ.Π.Ε. αυθαίρετα, αιφνιδιαστικά  και παράνομα εντέλει τους Γενικούς Οικογενειακούς Ιατρούς να καλύψουν τις κενές εφημερίες του τελευταίου επταημέρου του Δεκεμβρίου  στα ΤΕΠ (Τμήμα επειγόντων περιστατικών ) του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, μη λαμβάνοντας υπόψιν το Εφημεριακό τους πρόγραμμα στα Κέντρα Υγείας, ούτε τις οικογενειακές και προσωπικές τους υποχρεώσεις.

Προκαλεί εντύπωση η προχειρότητα  και ο ερασιτεχνισμός  της 3ης ΥΠΕ στη διευθέτηση του ζητήματος των κενών  εφημεριών  κοινοποιώντας   τα ονόματα των εφημερευόντων  στο διαδίκτυο,  δύο μόλις  ημέρες πριν την έναρξη εφαρμογής του ανακοινωθέντος  προγράμματος.

Οι ιατροί της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ( Ιατροί σε περιφερειακά ιατρεία (ΠΙ) και Κέντρα υγείας ) δεν αποτελούν αστείρευτη δεξαμενή άντλησης έμψυχου δυναμικού για την κάλυψη  των εγκληματικών ελλείψεων σε ιατρούς  διαφόρων ειδικοτήτων στην δευτεροβάθμια περίθαλψη .

Ελλείψεις οι οποίες οφείλονται, τουλάχιστον, στην διαχρονική διοικητική ανεπάρκεια των- κομματικώς-  τοποθετημένων στελεχών, στη διαχείριση της υγείας στη χώρα μας, τις τελευταίες  δεκαετίες.

Η έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου Γενικών – Οικογενειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, εμμένοντας στο πνεύμα της απόφασης που ελήφθη τον Μάιο  του 2015, όταν προέκυψε  παρόμοιο πρόβλημα στα νοσοκομεία του νομού

http://www.iskoz.gr/index.php/eidiseis/iatrika-nea/6160-2015-05-19-16-17-41

Ζητά : Την άμεση ανάκληση της  υπ’αριθμόν  40913/22-12-2015 απόφασης  της 3ης Υ.Π.Ε.»

xazthmanolis manolis proedros somateioy genikon iatron

Μιλώντας εξάλλου στον «Π» ο πρόεδρος των Γενικών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, Μανώλης Χατζημανώλης, τόνισε ότι «η απόφαση της 3ης ΥΠΕ είναι παράνομη. Δεν ρώτησαν και δεν έλαβαν τη συγκατάθεση των γενικών γιατρών που μετακινούνται με την απόφαση αυτή για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του ΤΕΠ του Μαμάτσειου μέσα στις γιορτές.»

Ο κ. Χατζημανώλης επισήμανε ακόμη ότι: «Δεν είναι ότι οι γενικοί γιατροί δεν θέλουμε να κάνουμε εφημερίες. Κάνουμε, αλλά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως κάνουμε εφημερίες στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Κοζάνης. Αλλά εδώ πρόκειται για αντιποίηση ειδικότητας. Καλούμαστε  να εφημερεύουμε σε εξωτερικά ιατρεία, γιατί περί αυτού πρόκειται, μια και δεν υπάρχει οργανωμένο ΤΕΠ στο νοσοκομείο Κοζάνης ούτε και σε άλλο νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας και να εξυπηρετούμε τον κόσμο που προσέρχεται στα εξωτερικά ιατρεία, τη στιγμή που εμείς είμαστε εξωνοσοκομειακοί και όχι νοσοκομειακοί γιατροί. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος το παιδί του στο νοσοκομείο και αντί να το βλέπει ειδικός γιατρός, παιδίατρος, να το βλέπει γενικός γιατρός. Δεν μπορεί τη μια στιγμή να κάνουμε τον παθολόγο και την άλλη τον παιδίατρο, αυτό είναι παράνομο. Ζητάμε να γίνουν άμεσα προσλήψεις μονίμων και επικουρικών ιατρών για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στα επείγοντα και τις κλινικές των νοσοκομείων και όχι να προσπαθούν να καλύψουν τις κενές θέσεις με παράνομες μετακινήσεις», ανέφερε ο κ. Χατζημανώλης.

Ο κ. Χατζημανώλης σημείωσε τέλος ότι το αίτημα για ανάκληση των παράνομων αυτών μετακινήσεων στηρίζει με ανακοίνωσή του και οι Γενικοί Ιατροί Κέρκυρας, οι οποίοι σε ανακοίνωσή του δηλώνουν μεταξύ άλλων: «…στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέρφους της Κοζάνης και θα βρεθούμε δίπλα τους σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασίσουν. Έχουμε βιώσει στο πετσί μας τι σημαίνει παράνομη μετακίνηση και τους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιες εγκληματικές για τη δημόσια υγεία πρακτικές.»

aggelopoulos aggelos

Την ίδια ώρα την αδιαφορία και αναλγησία της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης καταγγέλλει με δήλωσή του στον «Π» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας Άγγελος Αγγελόπουλος: «Την αδιαφορία και αναλγησία της κυβέρνησης για το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων καλούνται να καλύψουν οι γενικοί γιατροί».

Ωστόσο «παρά την πάγια και δίκαιη απόφασή τους να μην δέχονται μετακινήσεις στη δευτεροβάθμια υγεία», απηύθυνε «έκκληση προς τους γενικούς γιατρούς να δείξουν ευαισθησία αυτή τη γιορτινή περίοδο και να καλύψουν τις εφημεριακές ανάγκες του ΤΕΠ του Μαμάτσειου, ώστε να μην οδηγηθούμε στο κλείσιμο νευραλγικών τομέων των δημόσιων νοσοκομείων.»

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.