Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ με το ντοκιμαντέρ «Μέγαρα»



sjyrtytrtyjt

Με ένα σπάνιο, μοναδικό στο είδος του κοινωνικοπολιτικό οικολογικό ντοκιμαντέρ, συνεχίζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις χειμερινές κινηματογραφικές του προβολές, αυτή τη Δευτέρα, 16-11-2015, στις 22:00 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον». Δεν είναι άλλο από την ταινία «Μέγαρα» (1974) σε σενάριο – σκηνοθεσία των Γιώργου Τσεμπερόπουλου και Σάκη Μανιάτη. Στην προβολή θα παρευρεθεί ο ένας από τους δυο δημιουργούς της ταινίας, ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος («Ξαφνικός Έρωτας», «Άντε Γειά», «Πίσω Πόρτα», «Ο Εχθρός Μου») και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, μετά το τέλος της προβολής.

Στα τέλη του 1968, οι πραξικοπηματίες συμφωνούν με τον Αριστοτέλη Ωνάση την δημιουργία ενός συγκροτήματος διυλιστηρίων, αλουμίνας, και άλλων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, στις περιοχές Πάχη (Βασιλικό) και Λάκκα Καλογήρου των Μεγάρων. Το σχέδιο αφορά σε μια επένδυση ύψους 400-500 εκατ. δολαρίων.

Οι παρασκηνιακές συγκρούσεις μεταξύ των ισχυρών οικονομικών παραγόντων της εποχής οδηγούν την δικτατορική κυβέρνηση στην ανάθεση του έργου στην εταιρεία ΣΤΡΑΝΑ. Ε. του τραπεζίτη καθηγητή Στρατή Ανδρεάδη, το 1972.

Στις 13 Απριλίου 1973, στην Πάχη των Μεγάρων, εκσκαφείς και μπουλντόζες ισοπεδώνουν 2.296 στρέμματα ελαιώνων. Οι Μεγαρείς θα αντιδράσουν και τελικά το έργο δε θα πραγματοποιηθεί. Η σχετική σύμβαση καταγγέλθηκε, από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, το 1977.

Το πρώτο οικολογικό ντοκιμαντέρ του Ελληνικού κινηματογράφου σε περιόδους όπου Οικολογία και Περιβάλλον ήταν όροι άγνωστοι στην Ελλάδα, όπου καταγράφεται η βίαιη αλλαγή που υπέστη το φυσικό τοπίο, του αρχαιότερου ελαιώνα των Μεγάρων, μέσα από μαρτυρίες των κατοίκων σχετικά με τις συνέπειες της μαζικής απαλλοτρίωσης της γης, τις διαδηλώσεις των Μεγαρέων στους δρόμους της Αθήνας και την είσοδό τους στο Πολυτεχνείο, το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη από τους φοιτητές, λίγες ώρες πριν από την εισβολή του τανκ και την καταστολή της εξέγερσης από το δικτατορικό καθεστώς στις 17 Νοεμβρίου του ’73.

«Το πρώτο σημαντικό ελληνικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, ένα οξύτατο φιλμ –έκρηξη. Ο φακός αποκαλύπτει την εσωτερική ομορφιά των χωρικών και δίνει στο σπαραγμό τους διαστάσεις απροσμέτρητες», έγραψε στην Καθημερινή, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, τον Σεπτέμβριο του 1974. Και ο κριτικός του Los Angeles Weekly, Τζίντζερ Βάρνι, το 1980, «Η γλώσσα των ξεριζωμένων αυτών ανθρώπων είναι η πιο εκφραστική που έχω ακούσει ποτέ σε ντοκιμαντέρ. Υπάρχει χάρη στα λόγια τους, στα πρόσωπά τους έχει αποτυπωθεί η ανατροπή του κόσμου τους και η σκέψη τους είναι σαν τα ξεριζωμένα ελαιόδεντρα, που μαραίνονται στα χωράφια τους». Να προσθέσουμε ότι το Los Angeles Weekly την ανακήρυξε ως ταινία της εβδομάδας, ενώ οι Los Angeles Times και ο γνωστός κριτικός Kevin Thomas τη βαθμολόγησαν με 3.5 αστέρια(με άριστα τα 4).

Τα «Μέγαρα» παίχτηκαν σε κινηματογράφους του Λος Άντζελες σε κανονική κινηματογραφική προβολή, πράγμα αρκετά παράδοξο για κοινωνικοπολιτική ταινία ντοκιμαντέρ!
Τα «Μέγαρα» κέρδισαν το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Forum του Βερολίνου, ενώ συμμετείχαν σε 9 διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ μέσα στην ίδια χρονιά (Rotterdam Intern. Film Festival, Cannes, Semaine du Film Politique, La Biennale di Venezia, The Greek Month of London, Cinema e Liberta, Poretta e Bologna, Rodos Eco-Film Festival, Berlin Forum International, Thessaloniki 3rd Intern. Film Festival).

Πέρυσι, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της, η ταινία προβλήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, με εισηγήσεις επιστημόνων, προσδιορίζοντας την ο καθένας από τη δική του οπτική των Νίκου Μπακογιαννόπουλου – κινηματογραφική, Κων/νου Τσουκαλά-κοινωνιολογική, Νίκου Χαραλαμπίδη – οικολογική και Βασίλη Αλεξική – γλωσσική.

Link της ταινίας στο Facebook
https://www.facebook.com/%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B1-Megara-1511656609094855/
Συνέντευξη του Γιώργου Τσεμπερόπουλου σχετικά με τα «Μέγαρα» (1974)
http://www.flix.gr/news/h-parembatikh-dynamh-toy-kinhmatografoy-ta-megara.html

Αυτή τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και ώρα 10 το βράδυ στην επάνω αίθουσα
του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.