Γ. Δακής: Όλη η αλήθεια για τον μαγνητικό τομογράφο στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο



Επειδή ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως Υπουργός κ.Κουρουμπλής που επισκέφτηκε προχθές το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης (όχι για προσωπικούς λόγους (?), όπως είπε…) ξέχασε να αναφέρει, ως όφειλε δεοντολογικά (εκτός αν δεν τον ενημέρωσαν σωστά όσοι τον συνόδευαν…) ότι η προμήθεια και εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου είναι έργο σχεδόν εξολοκλήρου της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, πρέπει να θυμίσουμε τα πραγματικά περιστατικά με τη χρονική αλληλουχία που συνέβησαν για σωστή ενημέρωση των πολιτών και όχι μόνο.

Α. Η προμήθεια του μαγνητικού τομογράφου εισάχθηκε στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας την 03-06-2011 με προϋπολογισμό 1.000.000 € και φορέα υλοποίησης για τη δημοπράτηση και τη προμήθεια την 3η Υγειονομική Περιφέρεια.
Ο διαγωνισμός έγινε την 07-03-2012 και η σύμβαση με τον Ανάδοχο υπογράφηκε στις 09-05-2014 με ποσό 811.000 € μετά την έκπτωση.
Η περίπου δύο (2) ετών χρονική καθυστέρηση μεταξύ της ημερομηνίας διαγωνισμού και της υπογραφής της σύμβασης, οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι υποδειχθέντες χώροι από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο για την εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου κρίθηκαν από τους αρμόδιους τεχνικούς ακατάλληλοι, καθώς δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες ειδικές προδιαγραφές.

Β. Κατόπιν τούτων, μετά από σειρά συσκέψεων αποφασίστηκε η ανέγερση νέου κτηρίου για την εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου. Την μελέτη εκπόνησε σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης το έτος 2013 και η οικοδομική άδεια εκδόθηκε από τη Πολεοδομία το έτος 2014.
Τη χρηματοδότηση του έργου προϋπολογισμού 364.596 € ανέλαβαν μέσω προγραμματικής σύμβασης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κοζάνης από κονδύλια του Τοπικού Πόρου σε ποσοστό 50% ο καθένας με απόφαση των τότε Αυτοδιοικητικών Αρχών (Δακής- Μαλούτας).

Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 22-07-2014 και ο Ανάδοχος αναδείχτηκε την 07-08-2014 λίγο πριν λήξει η θητεία της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας υπογράφηκε η σύμβαση με τον Ανάδοχο (09-10-2014) και άρχισε η κατασκευή του κτηρίου, το οποίο ολοκληρώθηκε την 30-07-2015, για να στεγάσει τον μαγνητικό τομογράφο. Την κατασκευή του κτηρίου, εκτός από την μελέτη δημοπράτησε και επέβλεψε την υλοποίησή του η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν ίσως καμιά ιδιαίτερη σημασία. Όμως επειδή αυτές τις ημέρες και ενόψει εκλογών, πολλοί διεκδικούν την πατρότητα ενός πολύ σημαντικού έργου για την Δυτική Μακεδονία είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες τα πραγματικά περιστατικά και όσους μόχθησαν και αγωνίστηκαν ώστε να καλυφθεί με τον καλύτερο τρόπο μια μεγάλη έλλειψη στο σύστημα υγείας της Δυτικής Μακεδονίας.

Εξάλλου είναι επιβεβλημένο να αποδίδονται «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».   

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΚΗΣ
πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Επικεφαλής Συνδυασμού
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.