Θερινό σινεμά από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης με την ταινία: «Σιωπηλός μάρτυς»



Με ένα από τα κορυφαία ψυχολογικά θρίλερ του μετρ του τρόμου Άλφρεντ Χίτσκοκ επέλεξε να ξεκινήσει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις φετινές καλοκαιρινές του προβολές στην αυλή των ασμάτων και θεαμάτων, αυτή την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ. Τον «Σιωπηλό μάρτυρα» μια παραγωγή του 1954 με την Γκρέις Κέλι τον Τζέιμς Στιούαρτ, τη Θέλμα Ρίτερ και τον Ρέιμοντ Μπερ.

Όταν ο φώτορεπορτερ Τζει Μπι Τζεφ Τζέφρις  σπάει το πόδι του, αναγκάζεται να μείνει σπίτι του καθηλωμένος σε μια πολυθρόνα μέχρι να γίνει καλά. Έτσι περνάει τις μέρες του παρακολουθώντας από το παράθυρό του με τα κιάλια τις ζωές και τις συνήθειες των γειτόνων του. Κάποια στιγμή όμως του δίνεται η εντύπωση ότι ο Λαρς Θόργουολντ, ένας άνδρας που μένει στην απέναντι ακριβώς πολυκατοικία, έχει σκοτώσει τη σύζυγό του. Δεν έχει όμως αποδείξεις και κανείς δεν τον πιστεύει. Τότε ζητάει από την αρραβωνιαστικιά του Λίζα Φρίμοντ και από τη νοσοκόμας του Στέλλα να τον βοηθήσουν να εξιχνιάσει το μυστήριο της χαμένης συζύγου του Θόρνγουολντ.

Ιδιοφυής σύλληψη του Χίτσκοκ να μας παρομοιάσει μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορία αγωνίας και σασπένς, τον κεντρικό ήρωα της ταινίας, που στην ουσία δεν είναι τίποτε περισσότερο από ηδονοβλεψίας, με τον θεατή και τον κινηματογράφο. Και ο πρωταγωνιστής αλλά και ο θεατής παρακολουθούν μια ιστορία χωρίς να συμμετέχουν, τα πάντα και για τους δυο είναι θέαμα και όχι δράση. Το φιλμ βασίστηκε σε ένα σύντομο μυθιστόρημα του Κόρνελ Γούλριχ με  τίτλο «It Had To Be Murder» (1942) από το οποίο ο Χίτσκοκ δανείστηκε απλά την πλοκή, για να μας δώσει ίσως το πιο ολοκληρωμένο σε συμβολισμούς και προεκτάσεις ψυχολογικό θρίλερ του. Γυρισμένο με ένα μπάτζετ 1.000.000 δολαρίων, απέφερε μόνο στην Αμερική 25, ενώ ήταν υποψήφιο για 4 Οσκαρ (σκηνοθεσίας, διασκευής σεναρίου, έγχρωμης φωτογραφίας και ήχου), χωρίς όμως να κερδίσει κανένα-άλλη μια φορά που η ακαδημία αδικεί παράφορα τον Χίτσκοκ. Ο «Σιωπηλός μάρτυρας» έλαβε το 1997 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την 42η θέση ως μιά από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ενώ λόγω δικαιωμάτων παρέμενε απρόβλητη για κοντά 3 δεκαετίες μαζί με άλλες 4 ταινίες του σκηνοθέτη. Μάλιστα το χρώμα της αρχικής κόπιας είχε σχεδόν καταστραφεί στις αρχές της 10ετίας του 60, αλλά μετά από μια ειδική επεξεργασία η ταινία αποκαταστάθηκε και επανακυκλοφόρησε στους κινηματογράφους σχεδόν όπως στην αρχική της μορφή το 1984.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 6 – 9 μ. μ. το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, θα γεμίζει με χρήσιμα αντικείμενα που θα προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν στο «μαγαζάκι» θα μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που θα καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα γεμίσουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που θα ανοίγει στο τέλος του χρόνου και το ποσό που θα περιέχει θα διατίθεται σε οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας. Επιπλέον φέτος, με το κολατσιό που προσφέρει σε συνεργασία με το σύλλογο εκπαιδευτικών και τους αρτοποιούς, προχωράει την κοινωνική του δράση ένα βήμα παραπέρα! Πιο συγκεκριμένα ανά τακτά διαστήματα (κάθε 15νθήμερο) θα δωρίζει ένα δέμα αγάπης και προσφοράς (με είδη πρώτης ανάγκης) σε 40 περίπου οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Για το λόγο αυτό καλεί όλο τον κόσμο να συνεισφέρει, από το υστέρημα του.

Τέλος, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που δημιουργείται φέτος και που θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 40 οικογενειών  που προαναφέραμε.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2045
Ωρα προβολής 21.30 μ.μ.
Στην αυλή των ασμάτων και των θεαμάτων

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.