ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Κυβέρνηση και λαός να υπερασπιστούμε το κοινωνικό αγαθό της υγείαςΚάθε μέρα εδώ και αρκετά χρόνια ζούμε με την αγωνία και το φόβο της κατάρρευσης των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας που αποτυπώνεται στην πράξη:

     με το υποχρεωτικό κλείσιμο κλινικών λόγω έλλειψης προσωπικού

     με την εξουθένωση του υπάρχοντος προσωπικού

     με την ανεπάρκεια υγειονομικού υλικού

     με την ταλαιπωρία για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας

     με τις υποχρεωτικές προσαγωγές, λόγω εισαγγελικής παρέμβασης, καταπονημένων γιατρών από τις συνεχείς εφημερίες

     με τον κίνδυνο για τη ζωή μας

Θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες για τα κακώς κείμενα των παροχών υγείας και της υπολειτουργίας των νοσοκομείων, έτσι όπως έχουν αποδυναμωθεί από την υποχρηματοδότηση – απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Θα μπορούσαμε να καταγγείλουμε την εμπορευματοποίηση της υγείας, την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας (ΠΦΥ), την άσκηση πολιτικών για την υγεία χωρίς σχεδιασμό, την ανασφαλή λειτουργία των δομών υγείας  κ.ά.

Αν κάποια κέντρα εξουσίας έχουν συμφέρον να καλλιεργηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός» και ο κανιβαλισμός μεταξύ των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας, η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ οφείλει την πιο βαθιά της αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που έδωσαν – και συνεχίζουν να δίνουν – μια μεγάλη μάχη ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές εξόντωσης του ΕΣΥ προς όφελος του ιδιωτικού «επιχειρείν» στην υγεία. Και η καλύτερη κυβερνητική αλληλεγγύη είναι η στήριξη των κοινωνικών δομών, η αύξηση των πόρων που διατίθενται στην υγεία, οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μένουμε στις καταγγελίες και στις ευχές να μη θρηνήσουμε θύματα, αφού  προέχει η ασφαλής συνέχιση της λειτουργίας των πέντε (5) νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας με άμεσα μέτρα και ανασχεδιασμό προς μια ορθολογική αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών – προσωπικού μια και είναι σχεδόν ο αποκλειστικός πάροχος δημόσιας υγείας μετά την διάλυση της ΠΦΥ και την οικονομική εξασθένιση όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας (περίπου 300.000 κάτοικοι) που δεν μπορούν να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να πούμε «έως εδώ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε σε όλους τους τόνους ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων. Αυτή είναι η βασική αρχή που καθορίζει τη στρατηγική μας στόχευση, δηλαδή αυτή της καθολικής, ισότιμης, έγκαιρης και ποιοτικής πρόσβασης όλων των κατοίκων της χώρας στις υπηρεσίες υγείας.

Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας και ο αναπροσανατολισμός του υγειονομικού συστήματος προς την ΠΦΥ, να μην χαθεί άλλος χρόνος και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την υγεία στην Δυτική Μακεδονία χωρίς πολιτικές και τοπικιστικές σκοπιμότητες.

Κυβέρνηση και λαός να υπερασπίσουμε το κοινωνικό αγαθό της υγείας και να βάλουμε τέλος στις μνημονιακές πολιτικές που έφθασαν την υγεία στο έσχατο όριο.

 

Το Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ της ΝΕ ΠΕ Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.