Μηνύματα φορέων της περιοχής για την παγκόσμια ημέρα ΠεριβάλλοντοςΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΣΑΒΒΑ ΖΑΜΑΝΙΔΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος , με τον  φιλόδοξο στόχο να καταστήσει συνείδηση του κάθε ανθρώπου ότι η φυσική και ηθική του υπόσταση είναι συναρτημένες με το περιβάλλον που ο ίδιος δημιουργεί για τον εαυτό του αλλά και τους συνανθρώπους του.
   
Η επιβάρυνση όμως και η υποβάθμιση του φυσικού μας χώρου από τις ποικιλόμορφες παραγωγικές δραστηριότητες , καθιστούν παγκόσμια επιτακτική την ανάγκη αποκατάστασης μιας ισορροπίας  η διαταραχή της οποίας είναι συχνά ολέθρια για την ίδια τη ζωή.  
   
Κοινή είναι πλέον η πεποίθηση ότι καμία αναπτυξιακή πορεία δεν είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.  
 
Άλλωστε αυτή είναι και η δική μας αντίληψη για την περίπτωση της περιοχής μας , η επιβάρυνση της οποίας είναι γνωστή και που θα πρέπει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις όλων των φορέων να εξασφαλιστεί η θωράκισή της με στόχο ένα ανθρώπινο  φυσικό περιβάλλον.
   
Είναι βέβαιο ότι η συλλογική αυτή προσπάθεια απαιτεί την εδραίωση μιας σύγχρονης οικολογικής συνείδησης και παιδείας , κάτι που μας αφορά όλους , για μία καλύτερη ποιότητα ζωής , όπως αρμόζει στον πολιτισμό μας.
       

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Ελισσάβετ Παναγιωτίδου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημέρα αυτή πρέπει να αποτελέσει έναυσμα κοινών αγώνων για την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα πρόκληση για τον κάθε έναν από εμάς να συμμετάσχει ενεργά σε δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν τη βελτίωση της συμπεριφοράς μας απέναντι στο περιβάλλον.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ζητήματα λόγω της δραστηριότητας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των ορυχείων της περιοχής, τοποθετεί την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού της πλούτου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εφαρμογής στρατηγικών και τεχνικών φιλικών προς το περιβάλλον και καλεί όλους του πολίτες να συστρατευτούν στην προσπάθεια αυτή, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει την ποιότητα ζωής των σημερινών και μελλοντικών γενεών.

Μήνυμα της Ευγενίας Ουζουνίδου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

H  5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ανάληψη πρωτοβουλιών από όλους  προς την κατεύθυνση της μείωσης των διαστάσεων της τεράστιας οικολογικής καταστροφής  αλλά και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος και της προστασίας του.

Ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το πρόβλημα είναι κατεξοχήν πολιτικό, καθώς συγκεκριμένες πολιτικές, φιλικές   προς το μεγάλο κεφάλαιο, εγχώριο και ξένο, ευθύνονται  για ένα τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, που προϋποθέτει αφαίμαξη των φυσικών  πόρων  και ταυτόχρονα ανέξοδη απαλλαγή από τα λύματα της βιομηχανικής κατεργασίας στο όνομα του κέρδους των ολίγων, αλλά και  για τη διαμόρφωση του  φυσικού και αστικού χώρου με βάση συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα,  και  βέβαια για την εγκληματική  εκχώρηση φυσικού πλούτου σε ιδιώτες επενδυτές , στο όνομα της ανάπτυξης!

Το περιβάλλον, όμως, εκδικείται σήμερα,  με  κλιματικές αλλαγές ,  με  διατάραξη οικοσυστημάτων, με εξάντληση πόρων  και με  ανεπανόρθωτη μόλυνση . Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο και η  αλλαγή πολιτικής  απέναντι στο περιβάλλον καθίσταται ανάγκη επιτακτική.

Ορυκτός πλούτος, δάση και οικοσυστήματα είναι τα δώρα της φύσης για τη ζωή και την ποιότητά της και έχουμε χρέος να τα προστατέψουμε, γιατί το δικαίωμα στη ζωή ανήκει σε όλους, και φυσικά και στις γενιές που θα έρθουν. Βιώσιμη ανάπτυξη, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, κτηματολόγιο, δασολόγιο και προστασία της γεωργικής γης και των ελεύθερων χώρων στις πόλεις αποτελούν για εμάς  άμεση προτεραιότητα, ενώ, ταυτόχρονα, η προστασία του δομημένου, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος θεωρούμε ότι αποτελεί βασικό στοιχείο του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου, που θα οδηγήσει σε έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση που σήμερα βιώνουμε.

Μαζί και δίπλα με τα πολύμορφα κινήματα των πολιτών, ας συνεχίσουμε και ας δυναμώσουμε τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής όλων.

 

Η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης συμβάλλει καθημερινά στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο εορτασμός μιας Παγκόσμιας Μέρας, όπως της σημερινής που είναι αφιερωμένη στην προστασία του Περιβάλλοντος, έχει ουσιαστικό νόημα όταν συνοδεύεται από τις ανάλογες ενέργειες και πράξεις. Όχι μόνο ευκαιριακά, αλλά σε συνεχή καθημερινή βάση.
    Ό,τι ακριβώς, δηλαδή, κάνει η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης, η οποία προστατεύει το περιβάλλον, με όλους τους δυνατούς τρόπους.
    Με πρωτοποριακά και σύγχρονα έργα, υψηλής και απόλυτα φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας (τηλεθέρμανση, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων κ.α.).
    Με έργα που μελετώνται, προγραμματίζονται για χρηματοδότηση και υλοποιούνται από Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα (ΕΣΠΑ), το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ίδιους πόρους, ακολουθώντας την απαράβατη λογική πως θα είναι εξίσου ωφέλιμα τόσο για τους πολίτες όσο και για το περιβάλλον.
    Αυτό κάνει η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. από την ημέρα της ίδρυσής της και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, γνωρίζοντας πως μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να μη γίνεται αμέσως αντιληπτή και κατανοητή η ωφέλεια ενός έργου, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που δικαιώνει πάντα, όχι την ίδια, αλλά το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον.   
              

Από τη ΔΕΥΑΚ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.