Ε. Ουζουνίδου: «Πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και αγρότες για την κακοδιαχείριση προηγούμενων ετών»



Στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (28/4/2015) ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αποστόλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο θέμα των προστίμων που έχουν καταλογιστεί στην Ελλάδα για παρατυπίες του παρελθόντος στη διαχείριση ευρωπαϊκών και κρατικών αγροτικών κονδυλίων, πολλά από τα οποία έχουν ήδη τελεσιδικήσει. Ως παραδείγματα αναφέρθηκαν:

Ø  Οι κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το διάστημα 2008 – 2009 (πακέτο Χατζηγάκη) και κρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ασύμβατες από την κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καλείται να ανακτήσει αποζημιώσεις 421 εκατ. ευρώ από 725.000 αγρότες.

Ø  Ενισχύσεις ύψους 465 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε συνεταιριστικές οργανώσεις, κατά την περίοδο 1982 – 1989 για τη «στήριξη» προϊόντων που είχαν πρόβλημα στην παραγωγή.

Ø  Το «πακέτο Κοντού», που αφορά ανάκτηση των ενισχύσεων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν με τη μορφή άτοκων δανείων, κατά την περίοδο 2008, σε ΕΑΣ που συγκέντρωναν δημητριακά.

Δεδομένου ότι, τα ανωτέρω πρόστιμα επιβαρύνουν τόσο τον κρατικό προυπολογισμό, δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους, όσο και τους αγρότες οι οποίοι κινδυνεύουν να απωλέσουν μέρος των επιδοτήσεων που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι τα συνολικά ποσά δημοσιονομικών διορθώσεων/παρακρατήσεων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία;

2. Ποιο είναι το ύψος των ποινών που έχουν βεβαιωθεί ανά καθεστώς ενίσχυσης και σε ποιο έτος αναφέρονται;

3. Ποιεςοι αιτίες κάθε ποινής;

4. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου:

    Να μειωθεί, εάν είναι εφικτό, το ύψος των προστίμων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα και να μειωθεί στο μέτρο του δυνατού η σχετική επιβάρυνση των Ελλήνων αγροτών;
    Να εκλείψουν οι αιτίες καταλογισμού των προστίμων και η απώλεια πολύτιμων πόρων για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.