Ομιλία στην Κοζάνη με θέμα: «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο πόλεμος που δεν ήταν αναγκαίος»



Διάλεξη με αφορμή την επέτειο λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου 70 χρόνια

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, διοργανώνει ομιλία με θέμα:

«Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος : ο πόλεμος που δεν ήταν αναγκαίος»
 
με  εισηγητή τον Αντιστράτηγο ε.α κ. Γεώργιο Ντζιμάνη, επίτιμο διοικητή Α΄  Σώματος Στρατού, το Σάββατο 9 Μαΐου στις 7:30 στην αίθουσα Φίλιππος.

Ο ομιλητής θα αναπτύξει απόψεις σχετικά με το πώς η Γερμανία καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου αποτελούσε το πραγματικό πεδίο αντιπαράθεσης των δύο υπερδυνάμεων.

Παρατίθεται σύνοψη της εισήγησής του:

…“Ο πυρηνικός πόλεμος κρέμονταν κυριολεκτικά  πάνω από τα κεφάλια των Γερμανών, απειλώντας τη χώρα με ολική καταστροφή. Ωστόσο, η φοβερή αυτή απειλή δε φαίνεται να σφράγισε τη μεταψυχροπολεμική γερμανική πολιτική κουλτούρα.

Το σύνθημα «πρώτα η Γερμανία!» παραπέμπει στις βαθύτερες ψυχώσεις, στη νοσταλγία της χαμένης γερμανικής ηγεμονίας, που αναβίωσε ως εθνικός στόχος μετά την ενοποίηση. Αυτή ακριβώς η ψευδαίσθηση την οποία εκφράζει το επίμονο αίσθημα της αλαζονείας και μιζέριας της μεταχιτλερικής Γερμανίας με τη θεοποίηση του κέρδους και τη συσσώρευση κεφαλαίου, είναι πλέον αξία ασύμβατη με την Ευρωπαϊκή ενοποίηση όπως την εννοούν οι λαοί της Ευρώπης.

Έτσι φθάσαμε σήμερα στο σημείο η Γερμανία να επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την Ε.Ε. απλώς και μόνο για οικονομικούς λόγους, αδιαφορώντας για την προσφορά του εξαθλιωμένου Λαού της στην ιστορία και τον πολιτισμό.

Η οικονομική κρίση που πλήττει σήμερα την Ευρώπη, και με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις μεσογειακές χώρες, φέρνει στο προσκήνιο το φάντασμα της κοινωνικής σύγκρουσης και την υπόσχεση της επερχόμενης επανάστασης. Η επίμονη γερμανική πολιτική για τη φτωχοποίηση των λαών του Ευρωπαϊκού νότου και τη συσσώρευση κερδών στη Γερμανία καθιστά επίκαιρη τη διαπίστωση του Περικλή στον Επιτάφιο ότι οι άνθρωποι δεν θρηνούν γι’αυτά που δεν γνώρισαν ποτέ, αλλά γι’αυτά που αγάπησαν και μεγάλωσαν με αυτά και τα έχασαν απότομα. Το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο κατάρρευσης της καταναλωτικής κοινωνίας, απότομης απώλειας των αγαθών και υπηρεσιών που απολάμβαναν οι πολίτες προσεγγίζει τα όρια της τραγωδίας.
 
Η βίαιη αποσάθρωση της κοινωνίας, ως αποτέλεσμα της τυραννικής (νεοφιλελεύθερης) γερμανικής οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη σήμερα, διαλύει κυριολεκτικά τη μεσαία τάξη και φέρνει στο προσκήνιο τις δυνάμεις εκείνες που προκαλούν τις επαναστάσεις , σύμφωνα με τον Αριστοτέλη: Το μίσος, που πολλές φορές εκφράζεται με την οργή η οποία δυναμώνει από την προσβολή, και η περιφρόνηση .
 
Δύο φαίνεται να είναι οι προκλήσεις στη σημερινή Ευρώπη: πρώτη η πιθανή αποχώρηση κρατών μελών από την Ε.Ε. και ,δεύτερη, πιθανές εκτεταμένες εξεγέρσεις από τους φτωχοποιημένους λαούς και η μαζική προσχώρηση της καταρρέουσας μεσαίας τάξης στο φασιστικό αναχρονισμό, δηλαδή η απογοήτευση των πολιτών από τη Δημοκρατία”.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.