Β. Κωνσταντόπουλος: Παντελώς απούσα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού από ημερίδα της Περιφέρειας για το νέο ΕΣΠΑ – Η απάντηση του Δήμου



Συμμετείχα στην σύσκεψη – ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας, μετά από ενημέρωση από τον ηλεκτρονικό τύπο, όπου παρουσιάστηκαν από τα αρμόδια στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής οι κατευθυντήριοι άξονες και οι προτεραιότητες του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Αν και σε παρόμοιες συσκέψεις συμμετείχα και κατά την φάση της διαβούλευσης για την διαμόρφωση των αξόνων του ΣΕΣ και ως εκ τούτου είχα μια καλή σχετικά γνώση, πρέπει να ομολογήσω ότι ανακάλυψα καινούργια πράγματα τα οποία θα μπορούσε μια δημοτική αρχή να αξιοποιήσει για την ένταξη και κατασκευή νέων έργων στα πλαίσια του ΣΕΣ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας και εκτός απροόπτου, η Διαχειριστική Αρχή θα είναι σε θέση να βγει στον αέρα με τις πρώτες προκηρύξεις για υποβολή προτάσεων ένταξης έργων στο ΣΕΣ τον Ιούλιο του 2015.

Στην ημερίδα διέκρινα την παρουσία του δημάρχου Κοζάνης συνοδευόμενος από στελέχη των υπηρεσιών του αλλά και του δημάρχου Βοίου επίσης συνοδευόμενος από στελέχη του δήμου του.

Με λύπη μου διαπίστωσα ότι η δημοτική αρχή του δήμου Σερβίων – Βελβεντού ήταν παντελώς απούσα τόσο σε επίπεδο αυτοδιοικητικών στελεχών (δήμαρχος, αρμόδιος αντιδήμαρχος),  όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών.

Είναι κρίμα από μια τέτοια ενημέρωση να λείπει η δημοτική αρχή του δήμου μας.

Για άλλη μια φορά σε τόσο κρίσιμες συναντήσεις για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας, η δημοτική αρχή ήταν απούσα.

Είναι μεγάλη η ευθύνη του δημάρχου για την παράλειψη αυτή.

Φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά θα γίνουμε θεατές γεγονότων, όπου τα τραίνα των έργων του ΕΣΠΑ  θα περνούν και ο δήμος μας απλά θα  κοιτάει.

Β. Κωνσταντόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
Πρώην Δήμαρχος

 

Η απάντηση του Δήμος Σερβίων – Βελβεντού

Για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την παρουσία του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού στην ημερίδα για το νέο ΕΣΠΑ

 
Με πολλή μεγάλη έκπληξη διαπιστώνουμε την παραποίηση γεγονότων από τον επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και πρώην Δήμαρχο κ. Βασίλειο Κωνσταντόπουλο. Στην ανακοίνωση του αναφέρει επί λέξη «διαπίστωσα ότι η δημοτική αρχή του δήμου Σερβίων – Βελβεντού ήταν παντελώς απούσα τόσο σε επίπεδο αυτοδιοικητικών στελεχών (δήμαρχος, αρμόδιος αντιδήμαρχος), όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών».

Για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας σας ενημερώνουμε ότι στην συγκεκριμένη πολύ σημαντική ημερίδα για το Νέο ΕΣΠΑ(ΣΕΣ) που διοργάνωσε η ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ 2014-2020 εκπροσωπώντας τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού παρακολούθησαν ολόκληρη την ημερίδα από την αρχή  (και όχι κατά το ήμισυ όπως έκανε ο κ. Κωνσταντόπουλος), ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θεοδωρίδης Εμμανουήλ, το στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Μηχανικός κ. Παπαδόπουλος Μιχάλης και από την πλευρά των αιρετών ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μελετών-Προγραμματισμού και υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ζορμπάς Μιλτιάδης.

Αν από την παρουσία των συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου μας, δεν ικανοποιήθηκε, ή δεν τους θεωρεί ικανούς να παρακολουθήσουν και να καταλάβουν τα σημαντικά θέματα που αναλύθηκαν ο κ. Κωνσταντόπουλος, αυτό αφορά τον ίδιο.

Για να γνωρίζουν οι πολίτες το πλήρες ιστορικό, η ημερίδα ξεκίνησε με 40λεπτη καθυστέρηση και έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του κτιρίου της Περιφέρειας στη ΖΕΠ. Οι εκπρόσωποι του Δήμου ήταν παρόντες από την έναρξη και την εισαγωγική ενημέρωση από τον Διευθυντή της Διαχειριστικής Αρχής.
 
Μετά την παρέλευση 20-25 λεπτών και ενώ είχε ξεκινήσει η πρώτη εκ των δύο κύριων εισηγήσεων, όπου αναλύθηκαν και οι 13 άξονες του Νέου ΕΣΠΑ που έχουν συμπεριληφθεί στον Επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας, ήρθε και ο κ. Κωνσταντόπουλος και κάθισε στην 4η οριζόντια σειρά όπως κατά σύμπτωση καθόταν και οι Εκπρόσωποι του Δήμου, αλλά στην τελευταία θέση αριστερά (οι εκπρόσωποι του Δήμου καθόταν στο μέσο περίπου της σειράς). Μόλις έφτασε η εισήγηση στους τελευταίους δύο άξονες της Τεχνικής Βοήθειας ο κ. Κωνσταντόπουλος αποχώρησε. Έτσι δεν έμεινε και στον κύκλο των ερωτήσεων που άνοιξε αμέσως μετά την αποχώρησή του, όπου στις ερωτήσεις προς τον Διευθυντή της Διαχειριστικής Αρχής κ. Κιουρτσίδη και τον κύριο εισηγητή παρουσίασης των αξόνων, υποβλήθηκε μία ερώτηση που αφορούσε τον Άξονα 5, κατεύθυνση 5.1.1 για έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ζορμπά.
 
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, οι εκπρόσωποι του Δήμου επισκέφθηκαν στα γραφεία τους υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, ενώ είχαν και εκτεταμένη συνομιλία με τον Δήμαρχο και τους μηχανικούς της Tεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δεσκάτης.   Επίσης μετά το πέρας της δεύτερης κύριας εισηγήσεως, προς το τέλος της ημερίδας, συζήτησαν με στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για τον τρόπο της Τεχνικής βοήθειας προς το Δήμο με βάση τους Άξονες 12 και 13 του νέου προγράμματος.
 
Πραγματικά λυπούμαστε για την άνευ λόγου και αιτίας κριτική για το εν λόγω θέμα από τον πρώην Δήμαρχο, αλλά να είναι σίγουρος ότι για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου προσπαθούμε και πράττουμε τα μέγιστα, θεατές του νέου ΕΣΠΑ δεν θα γίνουμε και φυσικά όπως ο ίδιος αλλά και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι εμπράκτως γνωρίζουν, κάθε θετική τεχνική-αναπτυξιακή πρόταση, είτε τμήμα πρότασης που κρίνουμε ότι κινείται προς τη θετική κατεύθυνση την αξιολογούμε και την αξιοποιούμε προς το καλό του Δήμου και των Δημοτών χωρίς κατ’ ανάγκη να οικειοποιούμαστε την πατρότητά της.

Τον καλούμε να είναι πιο προσεκτικός την επόμενη φορά αφήνοντας «παλαιοκομματικές νοοτροπίες» και καλό είναι αφού γνωρίζει ότι σε θέματα ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων και προώθησης των τεχνικών ζητημάτων ήμασταν και είμαστε ανοικτοί, να συζητά-ενημερώνεται για αυτά που θέλει, ώστε να αποφεύγονται ζητήματα που δεν υφίσταται, μόνο για τη δημιουργία ευκαιριακών εντυπώσεων στα ΜΜΕ.
 
Άλλωστε προσπαθούμε να γίνεται δουλειά ουσίας χωρίς τυμπανοκρουσίες και βαρύγδουπες ανακοινώσεις. Ήδη από την Τεχνική Υπηρεσία έχει αρχίσει ανταλλαγή στοιχείων με τη Διαχειριστική Αρχή για προτάσεις που θα αποστείλει ο Δήμος, αξιοποιώντας ότι προετοιμασία έχει γίνει από όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Κοσματόπουλος και ο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Νικόλαος Τέτος βρίσκονταν σε σύσκεψη με τον Δασάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Νικόλαο Σπυριδωνίδη, σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν επίσης σημαντικά ζητήματα του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού όπως:

Σύντομος δρόμος Βελβεντό – Καταφύγι
Φυτώριο Βελβεντού
Αποχαρακτηρισμός εκτάσεων εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου
Ζητήματα της παραλίμνιας ζώνης Πολυφύτου, το πλαίσιο συνεργασίας Δήμου Σερβίων – Βελβεντού και Δασαρχείου.

Όσον αφορά για το αν η Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι είναι παρόντες ή απόντες καλά θα είναι μία ημέρα ο κ. Κωνσταντόπουλος, αν έχει το κουράγιο, να ακολουθήσει το πρόγραμμά τους και την επομένη, εκτενώς, ας καταγράψει τις εντυπώσεις του.

rstjhystygj 

Σημείωση: Στις φωτογραφίες που είναι και αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω διακρίνονται οι κ.κ. Ζορμπάς, Θεοδωρίδης, Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι δηλαδή Δημοτικής Αρχής και Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.