Ερώτηση του Βουλευτή Κοζάνης Χάρη Κάτανα για τον συμψηφισμό των οφειλών



Κύριε Υπουργέ,

Από την έναρξη της κρίσης το 2009 και εντεύθεν, χαρακτηριστικό της Ελληνικής Οικονομίας και αγοράς είναι η έλλειψη ρευστότητας. Πολλές αποφάσεις ελήφθησαν και κινήσεις πραγματοποιήθηκαν ούτως ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της οικονομίας.

Παράλληλα, όλα τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα εφήρμοσαν εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων κι επαγγελματιών. Αποτέλεσμα της θέσπισης αυτών των κριτηρίων και των πολιτικών, ήταν ο οικονομικός στραγγαλισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Οι αιτήσεις για ένταξη επιχειρήσεων στο Πτωχευτικό Δίκαιο αυξήθηκαν ραγδαία και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση, ενώ οι φορολογικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν σε τεράστιο ποσοστό. Ειδικότερα την τελευταία διετία, η εφαρμογή μέτρων που υπαγορεύτηκαν από κέντρα συμφερόντων και ψηφίστηκαν ελαφρά τη καρδία από την προηγούμενη διακυβέρνηση της Ελλάδας, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες που δραστηριοποιούνται στον Ιδιωτικό Τομέα.

Κατά το έτος 2012 εκδόθηκε η ΠΟΛ. 1022 /24.1.2012 (Συμψηφισμός χρεών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 11 του ν.3943/31.03.2011 (ΦΕΚ 66 Α’) και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή τους) με γνώμονα την ενίσχυση της ρευστότητας και της οικονομικής ανάσας των επιχειρηματιών κι επαγγελματιών. Η ίδια δυσχέρεια παρουσιάζεται και κατά τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, καθώς οι επαγγελματίες υποχρεούνται κατά το νόμο στην υποβολή ανά μήνα ή ανά τρίμηνο (φυσικά και νομικά πρόσωπα αντίστοιχα), ενώ δεν συμψηφίζονται τα ποσά αυτά με τυχόν οφειλές του Δημοσίου προς αυτούς από αιτούμενες επιστροφές ΦΠΑ. Οι επιστροφές αυτές καθυστερούν ακόμα και χρόνια, λόγω εκτεταμένης γραφειοκρατίας κι έλλειψης προσωπικού στις αρμόδιες ΔΥΟ, με αποτέλεσμα την πρόκληση οικονομικής ασφυξίας.

Ερωτάσθε:

i. Προτίθεστε να προβείτε σε συμψηφισμό οφειλών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα και να μειωθεί η γραφειοκρατία;
ii. Προτίθεστε να προβείτε σε αυτόματο συμψηφισμό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν αιτηθεί επιστροφή ΦΠΑ;
iii. Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας μέσω του taxis, σε περίπτωση που υπάρχει οφειλή του Δημοσίου προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, πράξη που δεν γίνεται σήμερα;

Ο   ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.