Στα 680 ευρώ για όλους από την 1η Οκτωβρίου ο κατώτατος μισθός – Αλλαγές στο όριο απολύσεων και στις αποζημιώσεις



Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 680 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου φέτος και στα 751 ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (πιθανότατα την 1η Ιουλίου) δρομολογεί η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Real Νews, μέχρι το τέλος του μήνα ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή που θα προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο στάδια. Η παρέμβαση στον κατώτατο μισθό θα γίνει εφ’ άπαξ και η αύξησή του θα χρησιμοποιηθεί σαν δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Ενας μισθός για όλους

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η εξομοίωση από τον Απρίλιο των κατώτατων αμοιβών για όλους όσοι είναι κάτω των 25 ετών στο ύψος του σημερινού κατώτατου μισθού. Ετσι, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα 586 ευρώ, από 511 ευρώ που είναι σήμερα.

Απώτερο στόχος του υπουργείου αποτελεί να μην υπάρχει εργαζόμενος το β’ εξάμηνο του 2016 που να αμείβεται με λιγότερα από 751 ευρώ.

Παράταση της ΕΓΣΣΕ

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Real News, προωθείται διάταξη που θα προβλέπει την παράταση έως τις 30 Ιουνίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που λήγει στα τέλη Μαρτίου, με στόχο τη διατήρηση όλων των θεσμικών όρων που περιλαμβάνει.

Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό θα προχωρήσει έως το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου στην κατάθεση δεύτερου νομοσχεδίου, που θα αφορά την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οριο απολύσεων, αποζημιώσεις

Επίσης, θα προωθηθεί η μείωση του ορίου απολύσεων στο 2%, από 5% που ισχύει σήμερα, ενώ αναμένεται να υπάρξει και σύνδεση του ποσού της αποζημίωσης των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης ανάλογα με τα έτη απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.