Δείτε τι θα περιλαμβάνει η ανάπλαση του άλσους Κουρί της Κοζάνης!



ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ – ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΕΝΗ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

– Περίφραξη, καθαρισμός, μονοπάτι, παιδικές χαρές, χώρο περιβαλλοντικών επισκέψεων

Μετά από χρονικό διάστημα δύο χρόνων, δηλαδή από το 2016 και έπειτα θα γίνουν οι διαδικασίες ανάπλασης στο άλσος Κουρί της Κοζάνης, ενώ ήδη όλη η έκταση έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Κοζάνης, μετά από προγραμματική σύμβαση.

Να σημειωθεί πως η προγραμματική σύμβαση Δήμου Κοζάνης και ΥΠΕΚΑ είχε υπογραφή πριν από 1.5 χρόνο περίπου, μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Δήμου Κοζάνης. Ο τότε δήμος Κοζάνης ζητούσε να παραχωρηθεί από το Δασαρχείο το Κουρί (έκταση 205 στρεμμάτων), έτσι όπως το ξέρουμε εμείς, ότι περιφραγμένο αλλά όλη η έκταση όπως πηγαίνουν περιπατητές τώρα.

“Έγινε μια προμελέτη από το δήμο, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση, δόθηκε θετική γνωμοδότηση και από το Δασαρχείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και η Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΚΑ. Κατατέθηκε η προμελέτη, η οποία πήγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ζητούσε πηγή χρηματοδότησης. Ο Δήμος Κοζάνης φέτος πρότεινε (εντάχθηκε στον Προϋπολογισμό) και προτείνεται ως πηγή χρηματοδότησης ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να εγκριθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία μιας και ο πόρος στοχεύει σε αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά θέματα. Από κει και πέρα, θα ακολουθήσει η σύνταξη μελέτης (σε 4-5 μήνες από τώρα), το έργο λαμβάνει έγκριση και υπογράφεται από το Υπουργείο”, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Τασοπούλου μιλώντας στον “Π.Λ.” για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών υλοποίησης της ανάπλασης στο άλσος Κουρί.

 

 

Η προμελέτη του Δήμου Κοζάνης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– περίφραξη στο Κουρί

– καθαρισμός των υπαρχουσών δομών (πλακόστρωτων, αθλοπαιδιών κ.α.)

– αθλητικό μονοπάτι (1.5 χιλιομέτρου, με ενδιάμεσους σταθμούς)

– δύο παιδικές χαρές (που μπορούν να εξυπηρετηθούν και από άτομα με κινητικά προβλήματα)

– οίκημα – χώρος περιβαλλοντικών επισκέψεων από σχολεία. Τα παιδιά θα μπορούν να επιμορφωθούν για τη ζωή στο δάσος και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

– σπιτάκι για τον επιστάτη που θα εποπτεύει και θα φροντίζει το χώρο.

– Περιποίηση του πράσινου.

– Πιθανόν, φύτεμα και άλλων ειδών, αραίωμα κ.ο.κ.

 

Η πρώτη κοστολόγηση της προμελέτης είχε γίνει περί τα 2 εκ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με την αντιδήμαρχο κ. Τασοπούλου, τώρα το κόστος μειώνεται, μετά τη δεύτερη κοστολόγηση και ενδεχομένως να καταλήξει γύρω στο 1.5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κ. Τασοπούλου, το έργο θα μπει σε “τροχιά” υλοποίησης σε δύο χρόνια περίπου…

Τι θα γίνει με το κτίσμα των Προσκόπων

Εντωμεταξύ, πολύς λόγος γίνεται για το κτίσμα των Προσκόπων που βρίσκεται εντός του άλσους Κουρί, το οποίο πιθανότατα να χρειαστεί να γκρεμιστεί. Ωστόσο η αντιδήμαρχος όταν ρωτήθηκε σχετικά, επιφυλάχθηκε να πάρει θέση, λέγοντας πως δεν ανήκει στο Δήμο Κοζάνης. Χαρακτηριστικά τόνισε πως: “Το κτίσμα των Προσκόπων μέσα στο Κουρί, εξαιρείται από την παραχώρηση που έχει δοθεί στο Δήμο. Δεν είναι δικό μας και δεν μπορούμε να έχουμε άποψη για αυτό. Παραμένει ως έχει. Είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του ’70 στο σώμα ελλήνων οδηγών και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Το κομμάτι εξαιρείται από την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφή μεταξύ Δήμου και ΥΠΕΚΑ”.

 

Β.Σ. για τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.