Ραχήλ Μακρή: «Θα προστατεύσουμε με κάθε θεσμικό και νόμιμο τρόπο τις Λαϊκές Αγορές του Νομού Κοζάνης»Ο νόμος 4264/2014, που εισηγήθηκε ο κ. Χατζηδάκης και ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα ανεφάρμοστο νομοθέτημα. Εκτός των προβλημάτων και των αντιφάσεων που περιέχει αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αναίτιας δίωξης  προς μια επαγγελματική κατηγορία που παρέχει ποιοτικά και προσιτά προϊόντα στην δοκιμαζόμενη από την ύφεση ελληνική οικογένεια.

Την αποτυχία των όρων και προϋποθέσεων αδειοδότητης που ο ανωτέρω νόμος επιβάλει είχε αναγνωρίσει ακόμα και η πολιτική ηγεσία της προηγούμενης κυβέρνησης που διαδέχθηκε τον κ. Χατζηδάκη, με νομοθετική ρύθμιση παράτασης στην εφαρμογή των ανεδαφικών ρυθμίσεων.
 
Για να μην τιμωρηθούν οι πωλητές Λαϊκών Αγορών του Νομού Κοζάνης από τον εμμονικό ρεβανσισμό της Συγκυβέρνησης Βενιζέλου Σαμαρά, η Βουλευτής Ραχήλ Μακρή ανέλαβε πρωτοβουλία θεσμικής ενημέρωσης των Δημάρχων που φέρουν την αρμοδιότητα ελέγχου των δικαιολογητικών, προκειμένου να επιλύσουν βραχυπρόθεσμα το ζήτημα.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης παρέθεσε στους δημάρχους τη θεσμική και πολιτική λύση, η οποία απορρέει από την σχετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, και επιτρέπει την συνέχιση λειτουργία των Λαϊκών Αγορών ως έχουν.

Για την τελική και ολοκληρωτική επίλυση του προβλήματος η Βουλευτής Νομού Κοζάνης θα συνεργαστεί με τον αρμόδιο υπουργό, πάνω σε κείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας, το οποίο θα αποκαθιστά την ορθή και εύρυθμη λειτουργία του θεσμού και θα εξασφαλίζει το μεροκάματο των ανθρώπων του μόχθου.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Αναφορικά με τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη και αφορούν την ανανέωση των αδειών των επαγγελματιών πωλητών Λαϊκών Αγορών, έχει διαπιστωθεί ότι οι προϋποθέσεις και απαιτήσεις του άρθρου 39 τον Ν. 4264/2014 (Α’ 118) βρίσκονται εκτός δυνατότητας εφαρμογής καθώς το κοινωνικό κόστος που δημιουργούν είναι ιδιαίτερα σοβαρό και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο από το όποιο όφελος εάν υπάρχει.

Στη θέση αυτή συνηγορεί αφενός το άρθρο 85 του Ν. 4307 (Α’, 246) με το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση επέκτεινε τις προθεσμίες εφαρμογής καθώς δεν ήταν δυνατόν, ούτε στα κόμματα που ψήφισαν τις συγκεκριμένες διατάξεις να τις υλοποιήσουν.

Αφετέρου η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη δώσει οδηγία στην αρμόδια Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών, να παραλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις αιτήσεις ανανέωσης των αδειών. Επιπρόσθετα έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της για να μην αφαιρεθεί καμία άδεια που θα οφειλόταν στις μνημονιακές επιλογές της σημερινής Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (υπ’ αριθμ. 419/10-12-2014) σύμφωνα με την οποία «η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας δεν θα πρέπει να συνιστά αρνητική προϋπόθεση για την άσκηση της δραστηριότητας των εμπόρων των Λ.Α.»

Σας γνωρίζουμε ότι σε θεσμική και κοινοβουλευτική συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεση αναστολή των καταστροφικών για τις Λαϊκές Αγορές διατάξεων.

Παρόλα αυτά, καθώς η εύρυθμη συνέχιση του θεσμού των Λαϊκών Αγορών φέρει βαρύνουσα σημασία για την οικονομική ζωή των πολιτών και η δυνατότητα ορθής νομοθετικής παρέμβασης δύναται να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Μαρτίου 2015, παρακαλώ όπως εξετάσετε το συγκεκριμένο ζήτημα υπό το πρίσμα της υπ’ αριθμ. 419/10-12-2014 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, η οποία επισυνάπτεται.

 

Με τιμή,

Ραχήλ Μακρή
Βουλευτής Ν. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.