Στην Επιτροπή Διαβούλευσης το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Εορδαίας για την 5ετία 2015 – 2019



Με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Εορδαίας, την Δευτέρα16 Φεβρουαρίου 2015 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν και να διαμορφωθούν οι σχετικές προτάσεις γνωμοδοτικού χαρακτήρα.  
    
Εισηγούμενος το πρώτο θέμα, που ήταν η «Ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης»  ο Πρόεδρός της και Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, διευκρίνησε καταρχήν αναφορικά με τον κανονισμό της ότι συνάδει σχεδόν με όλα τα καταστατικά θεσμικών οργάνων , τονίζοντας πως ο ρόλος της Επιτροπής είναι συμβουλευτικός καθώς πρόκειται για ένα όργανο το οποίο καταγράφει και στέλνει στο Δημοτικό Συμβούλιο όλες τις προτάσεις, έχοντας εισηγητικό χαρακτήρα.
    
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τόσο από τον Προεδρεύοντα, όσο και από τα μέλη της Επιτροπής στο δεύτερο θέμα που αφορούσε το «Πρόγραμμα δράσης του Δήμου Εορδαίας για την  5ετία 2015-2019», που είναι προϊόν μελέτης και εργασίας του Γραφείου Προγραμματισμού.

Πρόκειται για ένα σημαντικό Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου με αναπτυξιακή προοπτική  τους βασικούς άξονες του οποίου, παρουσίασε συνοπτικά  ο κ. Ζαμανίδης τονίζοντας :

«Το πρώτο στοιχείο είναι ο ενεργειακός χαρακτήρας της περιοχής , που θέλουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού  να διατηρήσουμε εδώ και χρόνια με διαφορετικούς τρόπους , με την στήριξη του λιγνίτη και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  
 
Η  δεύτερη αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος μπαίνει πλέον σε νέα τροχιά για πολλές περιοχές της Εορδαίας με τον Δήμο να έχει ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι όλα εξαρτώνται από την Κεντρική Αγροτική Πολιτική.

Το τρίτο στοιχείο στο οποίο πρέπει να δοθεί βαρύτητα είναι η ανάπτυξη των  Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού πέραν του Βιομηχανικού , που όμως  δεν έχει προωθηθεί κατάλληλα και θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ σε νέα βάση, ενώ στις εναλλακτικές μορφές  τουρισμού μπορούν να συμπεριληφθούν ο Αθλητικός, ο Θρησκευτικός, ο Αρχαιολογικός κ.ά.».

Επί πλέον ο κ. Ζαμανίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε σοβαρά ζητήματα όπως : Απόδοση εδαφών, οδικών υποδομών , φορέων υγείας-πρόνοιας, προσβασιμότητας, πολιτιστικών και πολιτισμικών δράσεων, θεμάτων της καθημερινότητας κ.λ.π.  

Καταλήγοντας στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Εορδαίας επεσήμανε ότι: « Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται να είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ολοκληρωμένο περιλαμβάνοντας όσα οραματιζόμαστε και θέλουμε εμείς για τον Δήμο μας , ενώ πέρα από τις  τρεις αυτές  αναπτυξιακές κατευθύνσεις  οτιδήποτε  άλλο μπορεί να βοηθήσει, θα τεθεί σε διαβούλευση».   

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν και οι προτάσεις, που κατατέθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής τα οποία πήραν το λόγο, ενώ κλείνοντας τις εργασίες της συνεδρίασης ο κ. Ζαμανίδης τόνισε ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης αποφάσισε ομόφωνα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση  το Επιχειρησιακό Σχέδιο και στην επόμενη συνεδρίαση να οριστικοποιηθούν το «ερωτηματολόγιο» και ο χρόνος διαβούλευσης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.