Εισήγηση του Ιωάννη Τσακιρίδη: «Αποχρώσεις του καστοριανού γλωσσικού ιδιώματος και ταυτότητες στον αστικό χώρο»Το θέμα της εισήγησης αφορά μια κοινωνική και ιστορική προσέγγιση του γλωσσικού φαινομένου, όπως αυτό διαμορφώθηκε στην πόλη της Καστοριάς τα χρόνια της οθωμανικής κτίσης, προσεγγίζοντας τις κοινωνικές δομές που επέδρασαν σε αυτό, αλλά και στην ερμηνεία των γλωσσικών συμβολισμών και ταυτοτήτων που ενέχει η υπόστασή του.
     
Γίνεται λόγος για τρόπους και κώδικες επικοινωνίας με σημείο αναφοράς την ανθρωπογεωγραφία της κείμενης περι- οχής καθώς και στη συμβολή του γλωσσικού φαινομένου στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Επίσης, γίνεται εκτενής αναφορά στους πρώτους μελετητές του καστοριανού γλωσσικού ιδιώματος, στα τοπωνύμια της Καστοριάς και βέβαια στη λογοτεχνική διάσταση της γλώσσας, όπως αυτή εκφράστηκε από τους καστοριανούς λόγιους.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.