Κόκκινος συναγερμός για τις ελλείψεις φαρμάκων



Στα όρια κόκκινου συναγερμού έχει φτάσει το φαινόμενο των  ελλείψεων  φαρμάκων. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία. Με επείγον έγγραφό του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  ζητά από τον ΕΟΦ την λήψη των απαιτούμενων μέτρων και την ενημέρωση του σχετικά με το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων. Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τις προειδοποιήσεις  προς την Πολιτεία , το φαινόμενο των  ελλείψεων όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά αντίθετα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου.

«Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν ο ασθενής το λαμβάνει την ώρα που υπαγορεύει η αγωγή του. Επομένως ο ελλιπής ή ο καθυστερημένος εφοδιασμός της αγοράς, είναι έλλειψη», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Δυστυχώς παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς δεν έχουμε λάβει ακόμη καμιά απάντηση» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι ελλείψεις αυτές οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές αλλά και στον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες που προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξαγωγές.

Τα φαρμακεία καθημερινά δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα των ασφαλισμένων τους. Από μαρτυρίες των φαρμακοποιών οι ελλείψεις για την περίοδο αυτή αφορούν κυρίως αντιϋπερτασικά φάρμακα ,διαβητικά φάρμακα , ηρεμιστικά, αντιθρομβωτικές ενέσεις κολλύρια, κρέμες κλπ. Φυσικά ο κατάλογος αυτός μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα.

Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού υγείας περί επάρκειας γενοσήμων φαρμάκων , οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως όλα τα φάρμακα δεν έχουν το αντίστοιχο γενόσημο και όλα τα φάρμακα δεν ανταποκρίνονται το ίδιο σε όλους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.