Απολογισμός της Εταιρείας Δυτικομακεδονικών Μελετών (Ε.ΔΥΜ.ΜΕ.)



Η Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών (Ε.ΔΥΜ.ΜΕ.), με συνδιοργανώτρια και αρωγό την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την Κυριακή 5 Οκτωβρίου τις εργασίες του Α’ συνεδρίου της με γενικό θέμα: «Η Δυτική Μακεδονία στους Νεότερους Χρόνους» (15ος-20ος αι.).

Περί τους 80 εισηγητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, τίμησαν και εμπιστεύτηκαν την Ε.ΔΥΜ.ΜΕ. καταθέτοντας στο συνέδριο το αποτέλεσμα της εργασίας τους. Κατά κοινή ομολογία του πολυπληθούς κοινού, η πλειονότητα των εισηγήσεων (όλες τους πρωτότυπες και καρπός εργώδους προσωπικής έρευνας) υπήρξε πολύ υψηλού επιπέδου ―κάποιες από αυτές πράγματι εντυπωσιακές, που δημιουργούν νέα δεδομένα στην ως τώρα αντίληψή μας για την τοπική ιστορία. Οι σύνεδροι και το κοινό δεν παρακολούθησαν απλώς τις εισηγήσεις αλλά συμμετείχαν ενεργά, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ένας πολύ γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, μέσα από τον οποίο ουσιαστικά συμπληρώθηκαν με νέα δεδομένα κάποιες εισηγήσεις.

Το συνέδριο ήταν πολυθεματικό: κάλυψε ό,τι αφορά το παρελθόν (αρχαιολογία, ιστορία, φιλολογία, λογοτεχνία, λαογραφία κ.λπ.), το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι η καταγραφή και αναφορά στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε, για να οικοδομηθεί η αειφόρος ανάπτυξη αυτού του τόπου, με τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις. Όσοι το παρακολούθησαν βρήκαν, ο καθένας, κάτι που τον ενδιέφερε· πολλοί βρήκαν παρά πολύ ενδιαφέρουσα τη συνολική θεματολογία και αλληλοσυμπληρούμενες πολλές ανακοινώσεις. Και αυτό έσπευσαν να το δηλώσουν και μιλώντας στο συνέδριο αλλά κυρίως με τα πολλά ευχαριστήρια και ενθαρρυντικά μηνύματα που απέστειλαν στην οργανωτική του επιτροπή. Σύντομα οι εισηγήσεις μαζί με κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις του κοινού θα εκδοθούν με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και θα αποτελέσουν σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Από το σύνολο των συνέδρων διαπιστώθηκε ότι η Δυτική Μακεδονία έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον: πολλοί, παλιοί και νέοι, επιστήμονες, από τόπο μας αλλά και από πολύ μακριά, μελετούν τα θέματα του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος της περιοχής. Διαπιστώθηκε ότι συνεχώς έρχονται στο φως καινούργια πράγματα με τη βοήθεια της ερευνητικής «σκαπάνης» ―άρα η ιστορία μας δε γράφτηκε ακόμα και το μέλλον μας είναι υπό συνεχή διαμόρφωση και ανασχεδιασμό.

Η πιο συζητημένη πρόταση – αίτημα από το σύνολο σχεδόν των εισηγητών είναι το άνοιγμα για μελέτη των βιβλιοθηκών και των αρχείων (με αιχμή την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και τη Μονή της Μεταμορφώσεως της Ζάμπορντας) και η διευκόλυνση των ερευνητών να αναδιφήσουν στα ιστορικά τεκμήρια και να συμπληρώσουν με νέα στοιχεία την ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας.

Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος

Κώστας Δ. Ντίνας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.