Βίντεο: Οι καβαλάρηδες της Ελάτης στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα

Αναβίωσε και φέτος 26 και 27 Απριλίου 2014 για έβδομη συνεχή χρονιά το έθιμο της μετάβασης των καβαλάρηδων της Ελάτης στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα, για την παραλαβή των λειψάνων του αγίου και τη μεταφορά τους στο χωριό για προσκύνημα. Ένα έθιμο που χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων και τη γενικότερη οργάνωση.

Είναι γνωστό ότι η ζωή των κατοίκων της Ελάτης παλιότερα ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με το μοναστήρι. Και βέβαια κυρίαρχο και καταλυτικό ρόλο είχε η συχνή “παρουσία” της εικόνας ή των λειψάνων του αγίου που μεταφέρονταν στο χωριό με τα ζώα για αντιμετώπιση ασθενειών -ανθρώπων ή ζώων- και άλλων προβλημάτων. Αυτό άλλωστε το επιβεβαιώνουν και οι γεροντότεροι κάτοικοι του χωριού. Έτσι κι αλλιώς οι κάτοικοι της Ελάτης και σήμερα θεωρούν τον “άγιο” δικό τους.

 

Η αναβίωση του εθίμου για φέτος ξεκίνησε από το πρωί (11:00πμ) του Σαββάτου 26 Απριλίου 2014 με τη μετάβαση των καβαλάρηδων, κυρίως νέων του χωριού, στο χώρο του μοναστηριού στη Ζάβορδα όπου και διανυκτέρευσαν. Το πρωί της Κυριακής του Θωμά 27 Απριλίου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και στο τέλος παρέλαβαν με τη δέουσα ευλάβεια και επισημότητα την οστεοθήκη με τα λείψανα του αγίου.

Η μεγάλη πομπή από τους καβαλάρηδες να προπορεύονται και τα αυτοκίνητα να ακολουθούν πήρε το δρόμο της επιστροφής. Έξω από το χωριό Παναγιά, υποδέχτηκε τους καβαλάρηδες ο ιερέας και κάτοικοι του χωριού, για να προσκυνήσουν τα λείψανα του αγίου. Η διαδρομή συνολικά 20 χιλιομέτρων μέσω της νέας γέφυρας Παναγιάς – Παλιουριάς, παρά τον συννεφιασμένο ουρανό, ήταν πράγματι μαγευτική.  Οι ρυθμικοί ήχοι από τα πέταλα των αλόγων στη άσφαλτο έδιναν μια πρωτόγνωρη υπέροχη αίσθηση. Στην είσοδο της Ελάτης τους επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή από τον ιερέα και πολλούς κατοίκους του χωριού και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε ευχαριστήρια δέηση και τέθηκαν τα λείψανα σε προσκύνημα.

Τις επόμενες μέρες, κάθε οικογένεια της Ελάτης θα παραλάβει την οστεοθήκη με τα λείψανα στο σπίτι της  για κάποιες ώρες, να προσκυνήσει  και θα ζητήσει τη Θεία Χάρη του αγίου. Η επιστροφή των λειψάνων στο μοναστήρι θα γίνει -ως συνήθως- μετά ένα περίπου μήνα.

Η όλη διοργάνωση της αναβίωσης του εθίμου είναι μια πρωτοβουλία των καβαλάρηδων του χωριού. Υποστηρίχτηκε δε από τον Αθλητικό – Μορφωτικό σύλλογο Ελάτης και το Τοπικό Συμβούλιο.

Γιώργος Μαστρ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.