Ποιά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα φθηναίνουν και γιατί;



Θέλετε να αγοράσετε μεταχειρισμένο σεντάν ή κάμπριο; , Η τύχη σας χαμογελά καθώς ενεργοποιούνται  νέοι συντελεστές απομείωσης και ρίχνουν τις τιμές; Θέλετε πολυμορφικό; Και εσείς θα κερδίσετε αλλά λιγότερα; Δείτε παραδείγματα για το πόσο μειώνονται οι τιμές των μεταχειρισμένων στο αναλυτικό ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

andriswrx@yahoo.com

Σημαντικές είναι οι μειώσεις στους νέους συντελεστές απομείωσης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ που πλέον ανέρχονται έως και 95% από 81% που ίσχυε μέχρι πρότινος με αποτέλεσμα να φθηναίνουν οι δασμοί στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Ο Φόρος Πολυτελείας διατηρείται στα ΙΧ που έχουν 1η άδεια κυκλοφορίας στο άλλο κράτος μέλος μετά την 15η Μαρτίου του 2010 ενώ στα παλαιότερα δεν επιβάλεται ο συγκεκριμένος φόρος.

Επίσης για πρώτη φορά οι απομειώσεις αξιών διαχωρίζονται σε 5 κατηγορίες αμαξωμάτων που περιλαμβάνουν 4Χ4, Hatchback (5θυρα­3θυρα), Σεντάν (4θυρα), Κάμπριο, Κουπέ­Ρόουντστερ και Οχήματα Πολλαπλών Χρήσεων (MPV). Η κάθε κατηγορία έχει διαφορετικούς συντελεστές μείωσης ωστόσο τα σεντάν αυτοκίνητα λαμβάνουν τις υψηλότερες εκπτώσεις από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Ειδικότερα για το 1ο έτος κυκλοφορίας η μείωση της αξίας λόγω παλαιότητας ανέρχεται σε ένα σεντάν πλέον στο 25% από 15,6% που κυμαίνονταν μέχρι πρότινος. Αντίστοιχα ένα σεντάν που έχει ήδη κυκλοφορήσει σε κάποιο άλλο κράτος μέλος πριν 5 χρόνια ο συντελεστής απομείωσης φθάνει στο 68% από 39,6% που ήταν μέχρι πρότινος. Αν το εισαγόμενο σεντάν όχημα έχει κυκλοφορήσει πριν από 7 έτη τότε ο συντελεστής απομείωσης ανέρχεται σε 77% από 49,2% που ίσχυε μέχρι πρότινος. Αν στα παραπάνω υπολογίσει κανείς πως η φορολογητέα αξία μειώνεται περαιτέρω ποσοστιαία με χρήση συντελεστή 0,30 για κάθε επιπλέον 500 χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί από τον ετήσιο μέσο όρο των 15.000 χλμ. τότε οι δασμοί στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα μειώνονται ακόμη περισσότερο.

Πάντως η απομείωση βάσει διανυθέντων χιλιομέτρων δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% της αξίας ενώ η συνολική απομείωση (παλαιότητα και διανυθέντα χιλιόμετρα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 95%. Το μέλος της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος κ. Αθανάσιος Τσιταμπάνης μιλώντας στο «F­ Press» τόνισε μεταξύ άλλων πως οι νέοι συντελεστές απομείωσης της αξίας των ΙΧ είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για να γίνουν πιο προσιτά χρειάζεται να μειωθούν περαιτέρω τα ποσοστά συντελεστών του Τέλους Ταξινόμησης σε παλαιότερες κατηγορίες οχημάτων όπως είναι εκείνα που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro4. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε οι καταναλωτές θα έχουν την επιλογή ενός ασφαλούς και μη ρυπογόνου αυτοκινήτου σε άκρως δελεαστική τιμή απόκτησης επισημαίνει ο κ. Τσιταμπάνης.   

Δυνατότητα πληροφόρησης

Για πρώτη φορά δίνεται επίσης και η δυνατότητα πληροφόρησης της φορολογητέας αξίας επιβατικών αυτοκινήτων εκ των προτέρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσδιορισμού αξιών ανεξάρτητα από την κατάθεση ή μη παραστατικού θέσης του αυτοκινήτου ή την υποβολή δήλωσης άφιξης οχήματος. Η Φόρμα Πληροφόρησης θα επιστρέφεται συμπληρωμένη στον ενδιαφερόμενο προκειμένου εκείνος να προβεί στον υπολογισμό της τελικής φορολογητέας αξίας και του Τέλους Ταξινόμησης.   

Παραδείγματα

Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σεντάν με τιμή χονδρικής πώλησης 25.000 ευρώ, Euro5, με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας 23/9/2011 και εισαγωγής στην Ελλάδα 4/6/2013 με 27.049 χιλιόμετρα και κινητήρα 1.895 κ.εκ. Από χώρα της ΕΕ θα καταβάλλει 6.474, 40 ευρώ για Τέλος Ταξινόμησης ενώ με το παλαιό καθεστώς ο κάτοχός του θα έπρεπε να καταβάλει περίπου 8.000 ευρώ. Ενα Audi A5 μοντέλο του 2011 με 29.000 χλμ. Για να εκτελωνιστεί πλέον θα πρέπει να καταβληθούν 8.000 ευρώ για Τέλος Ταξινόμησης έναντι 9.700 ευρώ που ήταν με το παλαιό καθεστώς ενώ παράλληλα δεν θα καταβληθεί Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης εξαιτίας απομείωσης της αξίας που με το παλαιό καθεστώς ανέρχονταν σε 2.500 ευρώ. Μία BMW 750 μοντέλο του 2011 με 30.000 χλμ. Αν εκτελωνίζονταν με  το παλαιό καθεστώς θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης της να καταβάλει 21.000 ευρώ για Τέλος Ταξινόμησης και 18.500 ευρώ για Φόρο Πολυτελείας. Με το νέο καθεστώς το Τέλος Ταξινόμησης μειώνεται σε περίπου 15.000 ευρώ ενώ ο Φόρος Πολυτελείας επίσης μειώνεται σε 14.000 ευρώ.  

fpress.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.